Condiţii dure pentru constructorii autostrăzii Sibiu – Piteşti. Căşuneanu: Nu mai e loc pentru români

Condiţiile de participare la licitaţiile pentru primele două secţiuni ale celei mai aşteptate autostrăzi din România, Sibiu – Piteşti, limitează drastic accesul unor constructori. Astfel, vor putea participa doar ofertanţi cu cifre de afaceri de peste 590 milioane de lei, respectiv 900 de milioane de lei.
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 21:06
Condiţii dure pentru constructorii autostrăzii Sibiu – Piteşti. Căşuneanu: Nu mai e loc pentru români

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat marţi, 11 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile de participare la licitaţie pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor 1 şi 5 ale autostrăzii Sibiu Piteşti.

Pentru a participa la licitaţii, un ofertant trebuie să demonstreze că cifra de afaceri anuală totală în fiecare dintre exerciţiile financiare aferente anilor 2014, 2015 şi 2016 a fost de minim 590 milioane de lei (pentru lotul1 din secţiunea I Sibiu – Boiţa), respectiv de minim 900 de milioane de lei (pentru secţiunea V Piteşti – Curtea de Argeş).

Conform acestui criteriu, nici cele mai mari firme de construcţii din România, fie că sunt româneşti sau filiale ale unor grupuri străine, nu se califică de unele singure să construiască autostrada Sibiu – Piteşti.

În România, doar o singură firmă din domeniu a reuşit să obţină afaceri de peste 900 de milioane de lei în 2016 şi 2015, şi aceea este o filială a unei companii austriece. În 2014, şi afacerile liderului pieţei, Strabag SRL, au fost însă sub acest prag, respectiv de 753 de milioane de lei.

Întrebat despre condiţiile de participare la noile licitaţii, omul de afaceri Costel Căşuneanu a declarat că „nu mai este loc pentru constructorii români”. Acesta a mai spus că nu intenţionează să participe, întrucât nu ar face decât să piardă timp şi bani.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR susţin că prin aceste condiţii restrictive nu vor fi repetate experienţele „triste”, inclusiv cele cu constructori străini, care au abandonat proiectele din motive financiare.

„S-a luat decizia de a pune aceste condiţii pentru a avea certitudinea că vor putea să ducă la capăt proiectul”, a explicat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Trei condiţii pentru semnarea contractelor

Semnarea contractelor pentru construirea primelor două secţiuni ale autostrăzii Sibiu – Piteşti este condiţionată de trei clauze rezolutorii.

Prima clauză prevede că încheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de obţinerea/ aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi/ sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibilă doar în situaţia în care se respectă dispoziţiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidenţa legislaţiei privind finanţele publice.

În cazul în care, indiferent de motive, obţinerea/aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizează, va fi imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică.

A doua clauză rezolutorie prevede că CNAIR nu va atribui contractul decât în situaţia în care HG privind indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţie va fi rectificată / actualizată.

A treia clauză rezolutorie prevede că autoritatea contractantă nu va atribui contractul decât după obţinerea Acordului de Mediu.

„Până se încheie toate procedurile de licitaţie, facem toate demersurile pentru a obţine toate avizele şi acordurile de mediu necesare”, a mai spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Valoarea estimată a contractelor pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor de la capetele autostrăzii, este de 765 de milioane de lei pentru Sibiu-Boiţa (lotul 1) şi 1,83 de miliarde de lei pentru Piteşti – Curtea de Argeş.

Sibiu-Boiţa: 13 km

“Lotul 1 aferent Sectiunii 1 se intinde intre km. 0+000 – km. 13+170, iar traseul autostrazii va începe în zona localitatii Selimbar, la intersectia cu centura Sibiu. Aliniamentul se continua la vest de Drumul national DN7, in paralel cu acesta, fiind amplasat intr-o zona colinara pana la km 6, in zona localitatii Vestem. În continuare, traseul autostrazii traverseaza la vest de Talmaciu, drumul judetean DJ 105G Avrig – Marsa – Talmaciu – Sadu pana in zona Boita unde este prevazut un nod rutier ce asigura conectivitatea temporara a autostrazii Sibiu-Pitesti cu DN7”, se arată în anunţ.

Termenul de execuţie este de 108 luni, care include şi perioada de garanţie de 60 de luni.

Piteşti-Curtea de Argeş: 30 km

„Sectiunea 5 se intinde intre km 92+600 si km 122+950, iar traseul autostrazii va începe în zona localitatii Curtea de Arges si va contiua traseul paralel cu raul Arges pana la actuala centura a Municipiului Pitesti. Traseul acestei sectiuni este amplasat in judetul Arges si are o lungime de 30.35 km”, se arată în anunţ.

Termenul de execuţie este de 120 luni, care include şi perioada de garanţie de 60 de luni.

Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie.

Modalitatea de selectare a ofertelor câştigătoare pentru fiecare dintre cele două tronsoane este ceva mai complexă decât de obicei. Criteriul preţului va conta doar în proporţie de 50%. Restul de 50% din punctajul total se va referi la calitatea lucrărilor, la garanţia suplimentară a lucrărilor oferită de constructor în plus faţă de cea standard şi chiar la experienţa proiectanţilor şi a inginerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...