UPDATE Consiliul Concurenţei: Primăria Bucureşti ar trebui să renunţe la blocarea aplicaţiilor de taxi

Consiliul Concurenţei consideră că inovaţia tehnologică pe piaţa serviciilor de taximetrie din Bucureşti este benefică pentru consumatori şi transportatori şi creşte concurenţa în acest sector, arată un document obţinut de ECONOMICA.NET.
Economica.net - lun, 19 feb. 2018, 14:09
UPDATE Consiliul Concurenţei: Primăria Bucureşti ar trebui să renunţe la blocarea aplicaţiilor de taxi

Astfel, Consiliul va recomanda Primăriei Municipiului Bucureşti să renunţe la măsura care ar bloca activitatea aplicaţiilor de tip integrator pentru comenzi de taxi, potrivit unui document redactat de autoritatea pentru Concurenţă, obţinut de ECONOMICA.NET de la o sursă din piaţă.

Consumatorii şi transportatorii au fost de părere, „în majoritate covârşitoare”, că astfel de aplicaţii au un efect pozitiv asupra pieţei şi trebuie menţinute în funcţiune, potrivit documentului citat, care face referire la o consultare publică pe această temă.

„Pentru a asigura o creştere a manifestării concurenţei pe piaţa serviciilor de intermediere de transport taxi, serviciile clasice, definite drept servicii de dispecerat taxi, ar putea coexista cu cele inovative, reprezentate de aplicaţiile electronice integratoare, reglementatorului revenindu-i sarcina de a asigura un regim nediscriminatoriu în piaţă între acestea”, arată documentul.

Concurenţa ar considera că aplicaţiile agregatoare pot coexista cu aplicaţiile dispeceratelor de taxi, iar piaţa ar trebui să rămână deschisă pentru potenţiale noi produse sau servicii inovative.

În plus, Consiliul Concurenţei va aprecia că eventuala eliminare de pe piaţă a aplicaţiilor de tip agregator ar trebui susţinută şi justificată în baza unui studiu de impact, care să evalueze efectele asupra consumatorilor şi transportatorilor în regim de taxi.

Primăria Bucureşti a prezentat, în luna decembrie, un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului pentru piaţa de taximetrie. Una dintre prevederile noului regulament ar fi ca aplicaţiile informatice prin care pot fi comandate taxiuri să fie „proprietatea exclusivă a dispeceratului de taxi autorizat, având aceeaşi denumire cu cea a dispeceratului de taxi autorizat”.

Asta ar presupune ca fiecare consumator de taxi din Bucureşti să-şi instaleze pe telefon câte o aplicaţie de la fiecare din peste 20 de companii de taxi care deţin dispecerate autorizate, presupunând că acestea vor dori să investească în software pentru a pune la dispoziţia clienţilor posibilitatea de a face comenzi de pe smartphone.

Măsura ar perturba activitatea aplicaţiilor prin care utilizatorii pot chema taxiuri indiferent de dispeceratul la care sunt arondate. Cei mai mari jucători de pe această piaţă sunt Clever Taxi şi Star Taxi. Aceste aplicaţii se numără şi printre ţintele preferate ale Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Nu este prima dată când piaţa taximetriei din Bucureşti intră în atenţia Consiliului Concurenţei. Şase companii de taxi din Bucureşti şi Ilfov au fost amendate, în 2015, de Concurenţă, cu aproximativ 500.000 de euro, pentru că s-ar fi înţeles la preţ.

UPDATE 16:50 Consiliul Concurenței a publicat pe site-ul propriu documentul integral

Consiliul Concurenței a publicat în cursul zilei de luni pe site-ul propriu documentul integral. Îl găsiți aici.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...