Consiliul Concurenţei: Producătorii de energie din România ar trebui să poată încheia contracte de export

Producătorii de energie electrică din România ar trebui să poată încheia contracte pentru export, fie prin intermediul OPCOM, fie pe alte platforme de tranzacţionare la nivel comunitar, a declarat, joi, Luiza Drăghici, inspector de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 20:14
Consiliul Concurenţei: Producătorii de energie din România ar trebui să poată încheia contracte de export

‘Faptul că producătorii de energie nu pot încheia în acest moment contracte pentru export poate crea suspiciunea încălcării prevederilor europene. Recomandările noastre sunt fie identificarea de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – n.r.) a unor platforme de tranzacţionare la nivel comunitar, fie introducerea unor instrumente de tranzacţionare destinate exportului pe platforma OPCOM’, a spus Drăghici, în cadrul unei dezbateri pe teme concurenţiale.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au ridicat în repetate rânduri problema legată de faptul că nu pot exporta electricitate, fiind obligate să vândă energia electrică doar pe bursa OPCOM.

În schimb, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara în luna februarie că Hidoelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei mai ieftini producători de energie din România, astfel că ar trebui să vândă în ţară electricitatea produsă, nu s-o exporte.

El a fost acuzat la acea dată, în cadrul unei conferinţe, că blochează exporturile de energie pe care ar putea să le facă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, printr-o interpretare eronată a legii.

‘ANRE nu a emis nicio reglementare în calea exportului. Însă legea este confuză, lucru pe care l-am stabilit inclusiv cu Consiliul Concurenţei. Sunt de acord că nu trebuie instituită nicio barieră în calea exportului. În cadrul ANRE s-a emis o interpretare a conceptului de piaţă centralizată, care apare în lege, în timp ce în legislaţia europeană nu există aşa ceva, ci doar conceptul de piaţă organizată’, a susţinut Havrileţ.

Potrivit acestuia, producătorii români pot scoate la vânzare energia pe OPCOM, urmând ca o firmă de furnizare afiliată să realizeze efectiv respectivul export.

‘Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei mai ieftini producători din ţară şi ar fi fost corect să vândă această energie ieftină în ţară, atâta timp cât aceste companii au beneficiat de investiţii din bani publici’, a adăugat preşedintele ANRE la vremea respectivă.

Prezent la acelaşi eveniment, Remus Borza, la acea dată administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat că traderii de energie care, în trecut, au căpuşat Hidroelectrica au găsit acum bunăvoinţă la ANRE, întrucât tot ei sunt cei care exportă energie în locul producătorilor.

‘În 2012, am decuplat ‘băieţii deştepţi’ de la energia ieftină a Hidroelectrica, însă aceleaşi firme de trading sunt acum avantajate de ANRE, întrucât doar ele au exportat energie în ultimii doi ani, în detrimentul producătorilor de energie’, a spus Borza.

El a explicat că producătorii de energie nu pot derula exporturi din cauza unor interpretări pe care ANRE le aduce Legii energiei.

‘ANRE interpretează legea în sensul că producătorii sunt obligaţi să vândă toată cantitatea de energie disponibilă pe OPCOM. Însă, în lege, nu veţi găsi sintagma OPCOM, ci scrie că acest lucru trebuie făcut pe o piaţă competitivă. Interpretarea noastră este că aceasta poate fi orice piaţă din cele 27 de UE, pentru că altfel se încalcă principiul liberei circulaţii’, a susţinut Borza.

El a arătat că, în 2014, s-au exportat 8,7 TWh, iar anul trecut 11 TWh, prin intermediul traderilor Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie şi Energy Holding.

‘Ceea ce înseamnă, în mare, că producătorii au fost păgubiţi de cel puţin 20 de milioane de euro pe care i-ar fi câştigat dacă ar fi făcut aceste exporturi’, a mai spus Borza.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că susţine în totalitate punctul de vedere al lui Remus Borza. ‘Cu siguranţă, această situaţie nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană şi eşti liber să tranzacţionezi în spaţiul european. Lăsaţi-ne să demonstrăm că putem vinde’, a spus Lulache, prezentă la acelaşi eveniment. Ea a adăugat că a purtat numeroase corespondenţe cu ANRE pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...