Morgan Stanley şi Raiffeisen vor intermedia afacerea anului: listarea Hidroelectrica. Comisionul e foarte mic

Raiffeisen Capital & Investment (RCI) din România şi colosul american Morgan Stanley au redus pretenţiile de comision la un nivel neaşteptat de mic, sub 0,7%, şi au câştigat mandatul de intermediere a ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica şi de listare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB), potrivit unor surse oficiale şi a altora apropiate situaţiei.
Adrian N. Ionescu - lun, 27 ian. 2014, 11:57
Morgan Stanley şi Raiffeisen vor intermedia afacerea anului: listarea Hidroelectrica. Comisionul e foarte mic

Comisionul cerut de Morgan Stanley şi Raiffeisen ar fi de 0,679% din valoarea ofertei, mult sub minimul oferit până vineri, potrivit surselor apropiate ofertei.

Ca să câştige competiţia, Morgan Stanley  şi RCI s-au văzut obligate să-ş reducă drastic pretenţiile de comision, la mai puţin de 0,96% din valoarea ofertei publice iniţiale de vânzare (IPO) a 15% din acţiunile Hidroelectrica. 0,96% era cel mai mic preţ de intermediere, vineri, potrivit Mediafax.

Valoarea ofertei nu va depăşi 400 de milioane de euro, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Comisionul cerut este mult sub pragul de 1%, minimul practicat, de obicei de intermediari.

Era de aşteptat ca veniturile consorţiului de intermediere să nu fie mai mare de cel încasat de Goldman Sachs şi compania la IPO Romgaz,  adică 1,16% (peste patru milioane de euro).

„Vom avea grijă să nu avem pretenţii exagerate, căci şi intermediarii trebuie să-şiplătească nişte consultanţi scumpi, cum sunt cei ce evaluează valoarea şi soliditatea activelor imobile, precum barajele”, spunea, săptămâna trecută, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizări din Departamentul pentru Energie.

Listarea Hidroelectica se va derula printr-o majorare de capital de 15%. Compania este controlată în proporţie de 80% de statul român şi a înregistrat un profit brut de 681 milioane de lei în primele nouă luni ale lui 2013, din afaceri de aproape 2,3 miliarde de lei.

Cu un an mai înainte, compania avea pierderi de 508 milioane de lei din afaceri coparabile. A urmat intrarea în insolvenţă din care Hi­droelectrica a ieşit la jumătatea anului trecut, după ce a revocat contractele păguboase cu „băieţii deştepţi“.

Compania vinde acum cea mai mare parte a energiei pe piaţă.

 

Cost de oportunitate

Faptul că Morgan Stanley a acceptat să reducă atât de jos comisionul, poate însemna fie un optimism privind obţinerea unui preţ peste aşteptări de la marii investitori, fie faptul că americanii au acceptat să plătească un anume cost de oportunitate pentru a-şi trece România în portofoliul de intermedieri, aşa cum au făcut-o concurenţii  de la Goldman Sachs.

A doua ipoteză pare mai verosimilă din moment ce, aşa cum scrie ZF.ro, Raiffeisen şi Morgan Stanley ar fi fost concorţiul care a  cerut, în prima etapă a licitaţiei, cel mai ridicat comision de intermediere, respectiv de 3,05% din valoarea ofertei, în timp ce consorţiul condus de Deutsche Bank ar fi oferit 0,96%.

Morgan Stanley este deja prezentă pe piaţa româneasca, deţinând peste 22% din acţiunile producătorului de cabluri din fibră optică Romcab  Tg Mureş (MCAB), o companie de abia 6 milioane de euro, mult sub valoarea ţintelor obişnuite ale americanilor.

Pentru listarea Hidroelectrica s-au bătut mai toţi coloşii americani JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup şi Morgan Stanley), plus Deutsche Bank.

JP Morgan s-a aliat cu Societe Generale şi BRD.

Goldman Sachs, Erste Bank şi BCR nu sunt la prima colaborare de acest gen. Citigroup, Wood & Co, BT Se­curities, Swiss Ca­pital şi NBG Securities fac al treilea consorţiu concurent.

Morgan Stanley merge pe mâna bancherilor şi brokerilor de la Rafiffeisen, iar Deutsche Bank licitează împreună cu UniCredit şi cu casa de brokeraj Alpha Finance.

Criteriul preţului cerut este prioritar, cu condiţia ca între cel mai mic şi cel mai mare să nu fie o diferenţă mai mare de 15%.


Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...