Consumul final de energie electrică a crescut cu 3,1%, în ianuarie 2014

Resursele de energie primară s-au diminuat nesemnificativ, în ianuarie 2014, cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce consumul final de energie electrică a fost mai mare cu 3,1% în intervalele comparative amintite, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 09:14
Consumul final de energie electrică a crescut cu 3,1%, în ianuarie 2014

În perioada 1-31 ianuarie 2014, resursele de energie primară au scăzut cu 0,1%, până la un total de 27,065 miliarde tone echivalent petrol (tep), iar cele de energie electrică au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 10,4%, până la 59,061 miliarde KWh. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii producţiei, cu 6,158 miliarde KWh (+11,7%).

Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 45,56 miliarde KWh, cu 3,1% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. În plus, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 18%, iar consumul populaţiei o diminuare cu 3,7%.

Potrivit INS, principalele resurse de energie primară în perioada analizată au totalizat 27,065 milioane tep, în scădere cu 30.000 tep, faţă de prima lună din 2013. De asemenea, producţia internă a însumat 18,52 milioane tep, în scădere cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În plus, importul s-a situat la 8,54 milioane tep, în creştere cu 15,8%.

Producţia din termocentrale a fost de 31,2 miliarde KWh, în creştere cu 3,38 miliarde KWh (+12,2%). Producţia din hidrocentrale a fost de 12,12 miliarde KWh, mai mult cu 2,20 miliarde kWh (+22,2%), iar cea din centralele nuclear-electrice a fost de 10,52 miliarde KWh, mai mult cu 0,9%.

Datele INS arată că producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1-31 ianuarie 2014, a fost de 4,869 miliarde KWh, în creştere cu 383 milioane KWh, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în acelaşi interval a fost de 111 milioane KWh, în creştere cu 87 milioane KWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013.

Exportul de energie electrică a fost, în prima lună a acestui an, de 5,607 miliarde KWh, în creştere cu 591,5%.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii s-a situat la 7,894 miliarde KWh, cu 480 milioane KWh mai puţin (-5,7%) faţă de începutului anului 2013.

Sursa datelor INS pentru producţie o constituie Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS) şi Cercetarea statistică lunară privind producţia de energie electrică şi termică (IND E), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 99% din mulţimea totală a unităţilor active pentru activităţile de extracţie şi preparare a cărbunelui şi de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe şi de peste 99% pentru activităţile de prelucrare a ţiţeiului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari şi de producţie a energiei electrice.

Informaţiile au fost colectate de la circa 150 operatori economici care realizează producţie de energie primară şi transformată, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1......
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...