O treime dintre licitaţiile CNADNR contestate sunt anulate după atribuire. Numărul de contestaţii a crescut cu 50% în 2016

Compania responsabilă de rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi a României înregistrează tot mai multe contestații la licitațiile sale. Mai mult decât atât, în o treime din cazuri, contestatorii obțin câștig de cauză.
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 21:02
O treime dintre licitaţiile CNADNR contestate sunt anulate după atribuire. Numărul de contestaţii a crescut cu 50% în 2016

Numărul contestațiilor depuse împotriva rezultatelor licitațiilor organizate de CNADNR a crescut în primele patru luni cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2015, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

Astfel, 20 de contestații au fost depuse anul acesta, față de 13 câte au fost depuse în primele 4 luni din 2015.

În total, anul trecut au fost depuse 97 de contestații împotriva rezultatelor licitațiilor organizate de Compania Națională de Autostrăzi si Drumuri Naționale din România (CNADNR).

CNSC a emis anul trecut 85 de decizii în cazul celor care au contestat licitațiile CNADNR, iar în 28 de cazuri contestațiile au fost admise. Cu alte cuvinte, CNSC le-a dat dreptate contestatarilor în o treime din cazuri.

Există însă situatii in care, deși CNSC admite contestația depusă pentru o licitație, aceasta ajunge să fie câștigată tot de către cei care au primit inițial contractul.

Este cazul pasajului Domnești, unde asocierea Straco-Comnord a câștigat din nou licitația, după cum au declarat surse apropiate situației pentru ECONOMICA.NET. Licitația anterioară, pe care o câștigase tot această asociere, a fost anulată în urma unei contestații depuse de Astaldi.

Deciziile CNSC de anulare a licitațiilor nu sunt definitive și pot fi atacate la Curtea de Apel însă practica a arătat că instanța menține în peste 90 % din cazuri soluțiile Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Pe de altă parte, numărul mare de contestații este văzut ca o problemă pentru că acestea întârzie derularea proiectelor.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...