Firmele de asigurare, supravegheate de un urmărit penal pentru trafic de influenţă

Urmărit penal pentru fapte legate direct de funcţia pe care o deţine, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte pe zona de asigurări la Autoritatea de Supraveghere Financiară, continuă să îşi exercite atribuţiile. ASF spune că doar parlamentarii pot decide o eventuală suspendare în timp ce parlamentarii aşteaptă să fie sesizaţi de noul preşedinte al Autorităţii al cărui mandat intră în vigoare pe 1 mai.
Şerban Buşcu - mie, 09 apr. 2014, 21:05
Firmele de asigurare, supravegheate de un urmărit penal pentru trafic de influenţă

Deşi este urmărit penal pentru fapte legate direct de poziţia de supraveghetor al pieţei asigurărilor, Corneliu Moldoveanu continuă să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Situaţia celui mai tânăr membru al Autorităţii (doar 40 de ani) este cu atât mai specială cu cât alte trei persoane implicate în respectivul dosar au fost suspendate din ASF şi, ulterior, au părăsit prin demisie funcţiile pe care le deţineau. Doi dintre aceştia (Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte şi Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv, erau, asemeni lui Moldoveanu, membri ai consiliului ASF). Corneliu Moldoveanu nu a putut fi contactat telefonic pentru lămuriri însă am primit explicaţii de la departamentul de comunicare al instituţiei. “Legitimitatea calităţii de Vicepreședinte este conferită de numirea domnului Corneliu Moldoveanu în această funcție de către Parlamentul Romaniei iar începerea urmăririi penale are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului și nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, punctează cei de la ASF.

Parlamentarii aşteaptă să fie sesizaţi de ASF. Moldoveanu rămâne pe funcţie încă cel puţin încă 20 de zile

Situaţia vicepreşedintelui ASF este prinsă într-un cerc vicios. Mai clar, Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că nu este îndreptăţită legal să ia măsuri în privinţa lui Moldoveanu şi face trimitere către Parlament, instituţia care numeşte membrii Autorităţii. “Membrii Consiliului ASF sunt numiți de către Parlamentul României și de aceea o eventuală modificare a statutului acestora poate fi dispusă tot de către Parlamentul Romaniei. Consiliul ASF nu are atribuții în vederea suspendării din funcție a vreunui membru al Consiliului”, ne-au spus responsabili din ASF.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, preşedinţii comisiilor de buget finanţe din Camera Deputaţilor şi din Senat spun că aşteaptă să fie sesizaţi de viitorul preşedinte al ASF înainte de a lua măsuri. “ În primul rând ar trebui să fim sesizaţi de conducerea ASF în legătură cu situaţia din interiorul instituţiei. Până la acest moment noi nu am discutat despre domnul Moldoveanu. Probabil o vom face după ce vom purta o discuţie cu preşedintele ASF care, după câte ştiu îşi începe mandatul pe 1 mai”, spune Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor. Şeful comisiei corespondente din camera superioară a Parlamentului ne dă şi o dată exactă. “Nu am luat nicio hotărâre referitor la domnul Moldoveanu. O să luăm o decizie după ce ne întâlnim în formulă completă cu noul preşedinte ASF(nr: Mişu Negriţoiu) şi cu noul membru neexecutiv(Victor Ciorbea). Această întâlnire va avea loc pe 30 aprilie”, spune Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei pentru Buget din Senat.

 De ce este acuzat vicepreşedintele ASF

Corneliu Moldoveanu este urmărit penal în dosarul Carpatica-ASF unde sunt parte mai mulţi foşti membri şi angajaţi ai instituţiei, printre care  Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al instituţiei, Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv dar şi soţia fostului ministru Daniel Chiţoiu, care a ocupat funcţia de director în instituţie. “ În sarcina conducătorului sectorului asigurări, Moldoveanu Corneliu Silviu s-au reţinut infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)”, arată procurorii DNA. Vorbim deci despre infracţiuni de serviciu care au directă legătură cu funcţia ocupată şi în prezent de Corneliu Moldoveanu.

Fost angajat la Vântu, fost membru PRM

Corneliu Moldoveanu şi-a construit cea mai mare parte a carierei din mediul privat, în cadrul imperiului financiar al lui Sorin Ovidiu Vântu. Moldoveanu şi-a început cariera  la grupul Gelsor, fosta firmă a lui Sorin Ovidiu Vântu, pe când avea doar 24 de ani. „L-am cunoscut pe Sorin Ovidiu Vântu, am lucrat cu el. Făceam rapoarte  pentru societăţile care urmau să intre în portofoliul Gelsor“, spunea Moldoveanu pentru ZF, în 2006, imediat după ce devenise, la doar 33 de ani, cel mai tânăr membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Calitatea de membru al consiliului CSA a căpătat-o după ce a devenit membru al partidului lui Corneliu Vadim Tudor, PRM. Între cele două mari repere ale vieţii sale profesionale, Moldoveanu a mai lucrat şi la o altă instituţie cu probleme, Eurombank, instituţie de credit dispărută care a moştenit Banca Dacia Felix, devalizată în anii 90 de afaceristul Sever Mureşan.

 

Te-ar mai putea interesa și
Investiție de 8 mil. euro prin PNRR la Universitatea din Târgu Mureș
Investiție de 8 mil. euro prin PNRR la Universitatea din Târgu Mureș
Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a anunţat că universitatea a câştigat o nouă finanţare......
Posibilă rețea de influenţă, finanţată de Moscova, în Parlamentul European
Posibilă rețea de influenţă, finanţată de Moscova, în Parlamentul European
Liderii grupurilor liberal şi al Verzilor din Parlamentul European au cerut vineri o anchetă internă după identificarea ...
Oțelărie de 900 de milioane de euro în România, anunțată de o companie cu sediul în Turcia
Oțelărie de 900 de milioane de euro în România, anunțată de o companie cu sediul în Turcia
Investiție masivă anunțată de companie turcă în România, care vrea să contruiască o oțelărie. Pentru primă fază ...
Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării
Rusia a atacat două hidrocentrale din Ucraina vizând infrastructura energetică a țării
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că hidrocentrala Kaniv, de la sud-est de Kiev, şi o alta aflată ...