Creştere cu 18,5% a numărului de locuinţe construite în România, în primele 9 luni din 2016 – INS

Numărul locuinţelor construite în România, în primele 9 luni ale anului, a fost de 36.957, în creştere cu 18,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când s-au înregistrat 31.174 de spaţii locative construite, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi. 
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 08:24
Creştere cu 18,5% a numărului de locuinţe construite în România, în primele 9 luni din 2016 - INS
Conform sursei citate, în intervalul analizat, în funcţie de mediile de rezidenţă, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 55,1% din total. 

De asemenea, în ceea ce priveşte repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate, aceasta relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, faţă de intervalul corespunzător al anului precedent, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private, cu 5.949 locuinţe. În schimb, a scăzut cu 166 de imobile realizate din fonduri publice cu 166 locuinţe. 

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o creştere a numărului de locuinţe terminate în următoarele regiuni de dezvoltare, în primele nouă luni: Nord-Vest (+2.078 locuinţe), Nord-Est (+1.794), Sud-Est (+1.044), Vest (+459), Centru (+342) şi Sud-Muntenia (+251). Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă, s-au consemnat scăderi în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-131 locuinţe) şi Bucureşti-Ilfov (-54). 

La nivelul trimestrului III din acest an, datele INS arată că au fost construite 12.851 de locuinţe, în creştere cu 1.211 locuinţe, faţă de acelaşi interval din anul precedent. Pe medii de rezidenţă, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (53,4%). 

Potrivit INS, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în perioada iulie – septembrie, numărul locuinţelor terminate a crescut atât din fondurile private (cu 996 de locuinţe), cât şi din fondurile publice (cu 215 locuinţe), comparativ cu trimestrul III din 2015. 

Ca distribuţie în profil regional, s-a consemnat o creştere a numărului locuinţelor terminate în regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (+654 locuinţe), Nord-Est (+527), Sud-Est (+229) şi Sud-Muntenia (+168). 

În schimb, scăderi s-au înregistrat în Bucureşti-Ilfov (-178 locuinţe), Vest (-75), Sud-Vest Oltenia (-68) şi Centru (-46).

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...