Criza din Ucraina: Şefii diplomaţiilor SUA, UE, Rusiei şi Ucrainei se reunesc la Geneva

Miniştrii afacerilor externe din Rusia, SUA, UE şi reprezentanţii Kievului se vor reuni joi, 17 aprilie, la Geneva, pentru a discuta pe marginea mijloacelor prin care Ucraina ar putea fi scoasă din profunda criză în care se află în prezent, relatează ITAR-TASS, cu câteva ore înainte de începerea consultărilor.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 07:00
Criza din Ucraina: Şefii diplomaţiilor SUA, UE, Rusiei şi Ucrainei se reunesc la Geneva

Respectivul format de consultări a fost propus de secretarul de stat american John Kerry, la începutul acestei luni, iar treptat reuniunea a început să prindă contur, după ce şi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, şi-a dat acordul.

Cu toate acestea, în pofida faptului că discuţiile vor începe peste câteva ore, una dintre cele mai mari necunoscute rămân subiectele concrete pe care le vor discuta delegaţiile în spatele uşilor închise ale luxosului hotel ‘Intercontinental’ din Geneva.

Cu câteva zile în urmă, în timpul vizitei sale în China, Lavrov a declarat că agenda consultărilor a fost pusă de acord în prealabil. ‘Dezescaladarea, dezarmarea formaţiunilor ilegale, reforma constituţională şi desfăşurarea alegerilor (în Ucraina)’, a spus şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, potrivit diplomaţilor americani, ‘la ora actuală nu există o ordine de zi’. ‘Nu am văzut-o şi cred că fiecare delegaţie va veni la Geneva cu propriile propuneri’, a declarat un reprezentant al reprezentanţei permanente a SUA la departamentul de la Geneva al ONU. SUA sunt organizatorii reuniunii cvadrilaterale din Elveţia.

Potrivit ITAR-TASS, partea ucraineană intenţionează să pună accentul pe alte subiecte. După cum a declarat miercuri ministrul interimar al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Deşciţa, care va conduce delegaţia la aceste consultări, Ucraina va insista asupra anulării deciziei Consiliului Federaţiei ruse de a permite utilizarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean. În afară de aceasta, Kievul intenţionează să insiste asupra ‘retragerii trupelor ruse din Crimeea’, ‘rechemarea trupelor Rusiei de la graniţele de est cu Ucraina’ şi ‘anularea deciziei juridice privind anexarea Crimeii’.

În ceea ce priveşte tematica ucraineană internă, de exemplu problema federalizării ţării, asupra căreia insistă Moscova, Kievul nu intenţionează să o abordeze în Elveţia. ‘Ucraina nu va discuta la această reuniune problemele ucrainene interne şi de aceea nu vom discuta problemele legate de federalizarea Ucrainei. Această problemă nu se află pe ordinea de zi’, a anunţat reprezentantul Ucrainei de la departamentul ONU şi altor organizaţii internaţionale de la Geneva, Iuri Klimenko.

Partea rusă nu este de acord cu o asemenea abordare. ‘Nu daţi crezare declaraţiilor conform cărora la reuniune nu se intenţionează discutarea crizei ucrainene interne şi că se va discuta (doar) despre paşii pe care trebuie să-i întreprindă Rusia. Este o minciună. Ne reunim tocmai pentru a discuta despre criza ucraineană internă’, a subliniat Lavrov.

Astfel, după cum constată ITAR-TASS, practic singurul aspect asupra căruia există, se pare, acord este necesitatea dezescaladării conflictului, despre care au amintit toţi participanţii reuniunii, inclusiv şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. ‘Scopul acestei întrevederi este de a începe dialogul pe marginea modului în care ar putea fi dezamorsată situaţia din Ucraina şi pentru readucerea stabilităţii în această ţară’, a spus Ashton.

În acelaşi timp, Moscova este convinsă că, în pofida faptului că formatul de la Geneva ar putea fi util, ucrainenii sunt cei care trebuie să convină asupra căilor de depăşire a crizei, ei având dreptul să facă acest lucru fără presiuni şi fără ca cineva să trimită împotriva lor forţe armate, un pericol în acest sens existând din ce în ce mai mult în sud-estul Ucrainei.

‘Ucrainenii sunt cei care trebuie să ajungă la un acord, pentru că sursele problemei se află în profunda criză a statalităţii din Ucraina, iar fără începerea unui dialog cu participarea echitabilă a tuturor forţelor politice şi tuturor regiunilor criza nu va putea fi depăşită’, a spus şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...