Criza oţelului: UE, SUA, Canada, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia cer restructurarea industriei

Un grup de state producătoare de oţel au cerut, marţi, acţiuni urgente pentru diminuarea supracapacităţilor de producţie şi restructurarea industriei oţelului, transmit Deutsche Welle şi BBC.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 10:48
Criza oţelului: UE, SUA, Canada, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia cer restructurarea industriei

UE, SUA, Canada, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia solicită ‘continuarea negocierilor pe plan internaţional’ pentru a elimina ‘politicile care distorsionează piaţa’ şi pentru a promova o transparenţă mai mare în industria globală. Grupul se pronunţă împotriva subvenţiilor sau susţinerii fabricilor care produc oţel în pierdere.

Nivelul record al producţiei de oţel din China înregistrat în ultimele luni a sporit criticile la adresa autorităţilor de la Beijing, acuzate că distorsionează pieţele globale vânzând oţel în pierdere.

În ultimii 25 de ani, producţia de oţel a Chinei a crescut de peste 12 ori, în timp ce producţia UE a scăzut cu 12%. Statul chinez este cel mai mare producător de oţel din lume, aproximativ 822 milioane de tone pe an.

China şi alţi producători importanţi de oţel nu au reuşit luni să adopte măsuri pentru a rezolva criza globală cu care se confruntă industria oţelului, din cauza divergenţelor privind cauzele supracapacităţilor de producţie.

Miniştri şi oficiali din 30 de ţări s-au întâlnit luni la Bruxelles, la iniţiativa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), pentru a încerca să rezolve excesul de producţie, dar singura concluzie a fost că problema trebuie rezolvată într-un mod structural şi rapid.

Reprezentanţii SUA au dat vina pe China pentru eşecul negocierilor, apreciind că Beijingul trebuie să acţioneze în cazul supracapacităţilor de producţie sau s-ar putea confrunta cu posibile acţiuni comerciale din partea altor state.

‘În cazul în care China nu ia măsuri concrete pentru a-şi reduce supracapacităţile de producţie, mai ales în sectorul oţelului, atunci problemele structurale fundamentale din industrie se vor menţine şi guvernele afectate – inclusiv în SUA – nu vor avea alternativă decât adoptarea unor acţiuni comerciale, pentru a evita efectele negative asupra industriilor lor interne şi asupra angajaţilor’, a afirmat secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Penny Pritzker.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a insistat că guvernele nu ar trebui să acorde subvenţii care să menţină funcţionarea fabricilor care nu sunt viabile, iar firmele controlate de stat ar trebui să se supună reglementărilor din sectorul privat.

Adjunctul ministrului Comerţului din China, Zhang Ji, a declarat că ţara sa a a redus cu 90 de milioane de tone capacitatea de producţie şi intenţionează să o diminueze cu încă 100-150 milioane de tone.

Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel, în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel, astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...