TVA în cont separat: contribuabilii pot folosi banii doar cu acordul ANAF. Plata greşită aduce o amendă de 50% din sumă

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE şi care urmează să se aplice din 1 octombrie, care prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care numai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greşeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă. Consultantul fiscal Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a transmis o primă estimare a impactului măsurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, ceea ce avantajează băncile, iar companiile din utilităţi şi telecom sunt cele mai afectate, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 07 aug. 2017, 12:23
TVA în cont separat: contribuabilii pot folosi banii doar cu acordul ANAF. Plata greşită aduce o amendă de 50% din sumă

În programul de guvernare prezentat în luna iunie, odată cu noul guvern PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose, alianţa guvernamentală a menţionat că, de la 1 septembrie 2017 va introduce un „mecanism îmbunăţit” de colectare a TVA, şi anume sistemul split payment, după modelul utilizat de Italia, susţinând că în acest fel va reduce aproape în totalitate evaziunea la TVA, care atinge cote foarte mari în România,  scrie News.ro.

Proiectul de ordonanţă realizat de Ministerul Finanţelor aduce detaliile concrete ale implementării măsurii.

„Persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA (…), au obligaţia să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii: a) TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar; b) TVA care nu a fost plătită în contul prevăzut la art.2 alin. (1) de către alţi beneficiari decât cei prevăzuţi la art. 3 alin. (1); c) TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de 1 octombrie 2017 şi încasate după această dată”, prevede proiectul de act normativ.

Proiectul prevede că acest cont de TVA „poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat”, iar ]n cazul încetării existenţei persoanei impozabile, sumele existente în contul de TVA „se fac venit la bugetul de stat”.

Conturile pentru plata defalcată au un regim special: structura codului IBAN aferent conturilor va conţine în mod unic şirul de caractere ”TVA”, iar permiterea debitării contului de către titular se face doar cu aprobarea ANAF, arată proiectul.

În plus, proiectul de act normativ prevede sancţiuni drastice pentru orice greşeală a companiilor plătitoare de TVA.

Astfel, „plata TVA de către persoanele impozabile şi instituţiile publice (…), în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în condiţiile în care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA” şi „debitarea contului de TVA de către titular în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017” atrag „o amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului”, prevede proiectul.

De asemenea, nedeschiderea contului distinct de TVA atrage o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei, iar nevirarea TVA în termenul de 3 zile prevăzut de ordonanţă se sancţionează cu o amendă de 10% din valoarea TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului sau prestatorului.

Proiectul a fost criticat de Gabriel Biriş, fost secretar de stat din Ministerul Finanţelor, care a discutat pe seama măsurii cu oficiali din minister.

„Doar pentru plata în cont greşit, sancţiunea aplicata e 50%… La discuţiile avute în Ministerul Finanţelor, am cerut să accepte ca statul să plătească şi el 50% dacş nu dă aprobarea în 3 zile. Evident, răspunsul a fost NU”, a scris Biriş, pe pagina sa de Facebook.

Consultantul fiscal estimează că băncile sunt singurele entităţi care ar putea avea de câştigat din noul sistem.

„Contul de TVA va fi obligatoriu începând din octombrie, timp in care toate companiile din România (cam 300.000) vor trebui să îşi deschidă noi conturi (…). Cele mai afectate vor fi companiile de utilităţi şi telecom. Singurele care par a avea de câştigat sunt băncile”, a mai scris Biriş.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...