Cum să eviţi compromiterea datelor personale din computer

Majoritatea utilizatorilor nu fac diferenţe între datele lor personale şi informaţiile de la locul de muncă şi, adesea, le păstrează pe acelaşi dispozitiv, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research pentru Kaspersky Lab.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 12:40
Cum să eviţi compromiterea datelor personale din computer

Aproximativ 42% dintre respondenţi au afirmat că utilizează un singur laptop, oferit de angajator sau achiziţionat de ei, atât pentru activităţi legate de serviciu, cât şi în interes personal.

Pentru a controla folosirea dispozitivelor personale în activităţile de serviciu, este necesară implementarea unei politici de securitate a companiei şi folosirea soluţiilor de protecţie potrivite.

Utilizatorii trebuie, de asemenea, să se gândească la protejarea atât a informaţiilor personale, cât şi a celor ale companiei.

Niciodată nu vă bazaţi pe soluţiile antivirus gratuite pentru că oferă protecţie limitată fără a conţine componente principale care să te pună în gardă în faţa noilor ameninţări informatice.

Studiul arată că 27% dintre posesorii de computere Apple şi 25% dintre posesorii de alte laptopuri folosesc dispozitivele şi pentru activităţi de serviciu. Un laptop personal, care nu este protejat corespunzător de ameninţările din mediul cibernetic. În general computerele companiilor sunt ţinta cea mai frecventă a criminalităţii cibernetice, iar folosirea computerului personal în interes de serviciu nu numai că pune în pericol datele personale stocate pe dispozitivul respectiv, dar şi întreaga reţea de computere a companiei.

Situaţia opusă, în care un computer de serviciu este folosit acasă, este mai puţin întâlnită (15% şi respectiv 17%), dar nu este mai puţin periculoasă pentru datele companiei.

În cazul dispozitivelor mobile, aproape o treime dintre respondenţi utilizează smartphone-urile şi tabletele atât pentru divertisment, cât şi pentru muncă. 26% dintre utilizatorii de Blackberry, care au achiziţionat telefonul pentru uz personal, îl folosesc şi pentru serviciu, iar 18% dintre telefoanele de serviciu sunt, de asemenea, folosite în scop personal. Concluzia cheie este că o varietate de dispozitive – de la PC-uri, la telefoanele mobile – sunt folosite pentru a procesa informaţiile companiei.

Potrivit O+K Research, 35% dintre posesorii de tablete utilizează dispozitivele pentru a păstra corespondenţa de serviciu, iar 20% dintre respondenţi stochează informaţiile necesare pentru a accesa de la distanţă reţeaua locală a companiei.

Aproximativ 19% dintre utilizatorii de smartphone-uri păstrează parole de la serverul e-mailului de serviciu în memoria telefoanelor. Pentru 14% dintre aceştia, informaţiile stocate pe aceste dispozitive includ parole de înregistrare pentru accesul de la distanţă la VPN. În mod natural, în cazul infectării, pierderii sau furtului dispozitivelor, aceste informaţii pot deveni un câştig important pentru infractori sau alte persoane răuvoitoare.

 

Citeşte şi Cinci lucruri pe care să le ai în minte atunci când intri pe internet

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...