Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul. Ar putea fi listat la New York Stock Exchange

Implicarea în companiile din portofoliul fondului şi îmbunătăţirea reglementărilor sunt performanţele manageriale de la Fondul Proprietatea (FP), pe care oficialii de la Bucureşti ai companiei americane Franklin Templeton, administratorul FP, le-ar invoca în favoarea lor, în faţa colegilor de la New York.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 oct. 2013, 06:09
Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul. Ar putea fi listat la New York Stock Exchange

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) de la compania americană Franklin Templeton s-ar lăuda, la nevoie, la New York, cu educaţia managerială şi financiară pe care o fac în România, potrivit răspunsului  lui Greg Konieczny, managerul FP la o întrebare a ECONOMICA.NET.

„Cu ce performanţe manageriale (numiţi cele mai importante 3 operaţiuni),  pe care le-aţi avut la Fondul Proprietatea, vă lăudaţi la colegii dumeavoastră din New York?”, a întrebat reporterul de la  ECONOMICA.NET pe Greg Konieczny.

„Ne-am implicat în companiile din portofoliul Fondului, astfel încât să ne asigurăm că acestea sunt active valoroase. Este un lucru pe care colegii americani nu au nevoie să-l facă acolo. De asemeni, am contribuit şi căutăm să contribuim mai departe la îmbunătăţirea reglementărilor şi la dezvoltarea pieţei de capital din România”, a răspuns  Greg Konieczny.

Franklin Templeton a fost acuzat în adunările generale ale acţionarilor (AGA) de maniera pasivă de administrare a Fondului Proprietatea. Franklin Tempelton nu a făcut nici o achiziţie sau vânzare importantă, cu excepţia lichidării participaţiei Azomureş (AZO). Aceasta a fost însă parte a ofertei de preluate obligatorii de către acţionarul majoritar al AZO, făcută în scopul delistării companiei.

La una dintre aceste AGA, întrebat ce le spune să facă reprezentanţilor FP în consiliile de administraţie ale companiilor din portofoliu, Greg Konieczny a răspuns că reprezentanţii FP sunt liberi să ia poziţiile pe care le consideră că sunt în interesul companiilor respective şi nu neapărat în cel al FP.

Totuşi, între actele de implicare în activitatea companiilor din portodoliu poate fi inclus şi demersul  administratorul FP de a contesta în justiţie decizia Guvernului de a forţa Romgaz să facă o donaţie consistentă la bugetul statului.

Procesul a fost pierdut. Ulterior, în Consiliul de Supraveghere al FP  a fost ales şi Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti.

Pe de altă parte, fondurile de investiţii de risc străine, care au cele mai consitente pachete de acţiuni FP, au impus o strategie de vânzare accelerată a activelor fondurilor şi distribuirea veniturilor către acţionari, operaţiune care a fost denumită în presă „vânzarea pe bucăţi“ a FP.

âCompania americană Franklin Templeton Investment ar putea alege bursa din New York ca a doua piaţă pe care să se tranzacţioneze acţiunile FP, în afară de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

FP este „cel mai mare fond închis de investiţii din lume care este listat la o bursă şi căutăm o altă bursă decît cea de la Varşovia unde să mai fie listat, din cauza problemelor pe care le au fondurile de pensii poloneze şi care ar reduce cererea acţiunilor FP. Poate fi orice bursă la care listarea FP să aibă sens, din New York, Londra, poate Honk Kong”, a declarat, vineri, Greg Konieczny.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...