Cum se pregătesc Apple, Google şi Mozilla să „îngroape” JPEG, bătrânul standard care stă la baza fotografiei mobile şi a pozelor de pe internet

După ce Apple a prezentat, anul trecut, o tehnologie de compresie foto care reduce la jumătate spaţiul de stocare ocupat de imagini, faţă de standardul JPEG, Google şi Mozilla, dezvoltatorii browserelor Chrome, respectiv Firefox, testează ca nou standard, o tehnologie rivală despre care susţin că este chiar mai eficientă şi ar veni, în plus, cu avantajul de a nu necesita plata unor taxe sau comisioane de licenţiere. A început "cursa înarmării" pentru înlocuirea bătrânului .jpg (sau .jpeg), standardul de compresie a fişierelor foto dezvoltat în anii '90, la începuturile fotografiei digitale, pe când internetul era în faşă şi smartphone-urile un vis îndepărtat.
Economica.net - mar, 23 ian. 2018, 22:04
Cum se pregătesc Apple, Google şi Mozilla să

Dacă standardul HEIC dezvoltat de Apple reduce la jumătate spaţiul ocupat de poze, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea şi compatibilitatea cu formate contemporane, tehnologia pregătită de Google şi Mozilla, derivată din algoritmul de compresie video AV1, plusează cu un spor de 15% la capitolul compresie, potrivit lui Tim Terriberry, principal engineer la Mozilla, citat de CNet.

Tehnologia de compresie foto bazată pe standardul AV1 este dezvoltată de un consorţiu condus de Google şi Mozilla, din care mai fac parte companii precum Amazon, Facebook, Microsoft, Netflix sau Hulu. Din grupul de companii mai fac parte Cisco şi Intel, giganţi pe piaţa echipamentelor destinate videoconferinţelor, dar şi Apple, care s-a asigurat astfel că rămâne în joc dacă tehnologia rivală devine standardul industriei. Cei mai mari dezvoltatori de microcipuri – Intel, Nvidia şi ARM Holdings, se numără de asemenea printre partenerii din asociere.

„Pare ridicol că încă ne bazăm pe o tehnologie de compresie creată acum 20 de ani. Echipamentele pe care le folosim astăzi pentru a capta şi a afişa fotografii depăşesc limitările standardului JPEG”, comentează pentru CNet Kelly Thompson, director general al platformei de sharing şi distribuţie de fotografie 500px.

Pe lângă mai puţin spaţiu ocupat de poze pe telefoane, un standard mai bun de compresie foto ar îmbunătăţi viteza de încărcare a paginilor web şi ar reduce traficul de date consumat de browsing.

Standardul JPEG nu este limitat doar de tehnologia de compresie depăşită, care rezultă în poze care ocupă mai mult spaţiu decât ar trebui în telefon sau pe site-uri, ci şi de compatibilitatea limitată cu elementele moderne de calitate foto, începând cu gamele mai largi de culori şi tonuri şi terminând cu tehnologii sau elemente grafice precum text, animaţii, live photo, panorame, portrete sau 3D photo.

HEIC a devenit anul trecut standard pe iOS şi MacOS şi este promovată de Apple în rândul dezvoltatorilor software dedicaţi platformelor companiei, însă vizibilitatea tehnologiei rămâne limitată, deoarece imaginile sunt convertite, în final, pe dispozitive, în vechiul standard JPEG, de dragul compatibilităţii cu majoritatea sistemelor de operare şi aplicaţiilor.

Monopolul standardului JPEG în „conştiinţa colectivă” a industriei de software şi a consumatorilor este neclintit, deoarece ar fi bizar pentru un utilizator obişnuit să trimită, ca ataşament la un email către familie, spre exemplu, o poză într-un format care nu poate fi citit cu ajutorul oricărui dispozitiv.

Tehnologia de compresie dezvoltată de Apple nu este însă limitată doar de popularitatea JPEG, ci şi de modul în care este licenţiată. Dezvoltatorii de software, producătorii de procesoare şi de telefoane ar trebui să treacă printr-un proces complex de înregistrate a brevetelor, cu taxe piperate de licenţiere a tehnologiei, pentru a adopta HEIC. Dincolo de spaţiul smartphone, astfel de practici de licenţiere sunt în contradicţie cu natura deschisă a internetului, astfel că HEIC nu poate deveni un standard nici în web design.

Formatul AV1, promovat de Mozilla şi Google, nu va necesita licenţiere. Tehnologia promite, printre altele, compresie fără pierderea calităţii, compatibilitate cu HDR şi elemente moderne de grafică.

Astfel, AV1 are toate atuurile tehnice şi toată susţinerea din partea industirie să devină, cu timpul, noul standard, însă dezvoltatorii atrag atenţia că proiectul este la început de drum. Standardul încă nu a fost definitivat, iar JPEG este atât de larg răspândit încât nu se ştie cum s-ar putea face tranziţia, mai ales dacă ne gândim că MP3-ul, cel mai popular format de comrpesie audio în ultimii 20 de ani, continuă să se bucure de popularitate în rândul consumatorilor la ani buni de când industria a trecut la standarde mai noi şi mai sofisticate.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...