Cum te conving retailerii să cumperi mai mult de sărbători

Într-o perioadă în care oricum suntem dispuşi să cheltuim mai mult, retailerii au dezvoltat de-a lungul anilor o multitudine de metode prin care îi determină pe consumatori să cumpere mai mult decât şi-au planificat.
Economica.net - sâm, 13 dec. 2014, 22:14
Cum te conving retailerii să cumperi mai mult de sărbători

De la apariţia comerţului modern, magazinele au dezvoltat o multitudine de metode prin care îi conving pe oameni să cumpere mai mult, fără a-şi da seama. Totul începe de la modul în care a fost construit magazinul, la aranjarea pe raft, mirosul şi muzica din magazin. Câteva dintre aceste trucuri au fost dezvăluite de Victoria Pascoe, un consultant în retail al agenţiei de publicitate Inferno, pentru The Guardian.

Podeaua ne face să ne oprim

În majoritatea magazinelor moderne, aleile dintre rafturile pe care sunt aşezate produsele scumpe au plăci de gresie mai înguste decât în restul magazinului. În acest fel, cărucioarele de cumpărături scot mai des zgomote dându-ne impresia că mergem mai repede. În consecinţă, tindem să încetinim pasul, moment în care observăm mai uşor produsele expuse. 

Cum ne conving să cumpărăm mărci proprii

Pentru că tind să se vândă în cantităţi mari, mărcile private reprezintă un venit bun pentru comercianţi. De aceea, depinde de ei să facă aceste produse dezirabile, dar şi vizibile  cumpărătorilor. Aceste branduri vor fi mai mereu aşezate în partea dreaptă a brandurilor celebre, pentru că ochii noştri vor căuta involuntar mărcile cunoscute, iar apoi, cum citim de la stânga spre dreapta, atenţia ne va fi atrasă şi de mărcile private.

Cum ne conving pentru că nu citim

Studiile au arătat că, în medie, în cadrul unei vizite la magazin un cumpărător citeşte în medie între 7 şi 9 cuvinte. Ne ghidăm în schimb după formele, culorile sau alte indicii pe care le cunoaştem despre brandurile favorite. De aceea retailerii „construiesc” mărci bazându-se pe  fonturi, forme, culori petru a face să cumpărăm în mod impulsiv şi instinctual.

Cabinele de probă-un alt truc pentru a ne face să cumpărăm

De obicei, camerele de probă se află în spatele magazinelor dintr-un motiv anume-acela de a ne face să vedem tot magazinul. Din acelasi motiv, retailerii îşi schimbă periodic layout-ul, pentru că altfel clienţii tind să se ducă direct la raionul de care au nevoie, fără a mai fi ispitiţi şi de alte produse.

Efectele oglinzilor

Oglinzile trezesc vanitatea oamenilor, spune strategul Pascoe, potrivit căreia, studiile au arătat că majoritatea cumpărătorilor se opresc preţ de câteva secunde să îşi observe reflexia. În acest fel, zăbovesc mai mult în magazin, iar şansele ca aceştia să găsească ceva ce îşi doresc cresc simţitor.  

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...