De ce au dat chix dezvoltatorii de locuinţe lacomi. Lecţia dată de un dezvoltator israelian

Dezvoltatorul israelian Tagor, susţinut de un fond de investiţii britanic, are în plan începerea lucrărilor de construcţie la mai multe proiecte rezidenţiale din România, după ce a finalizat primele două blocuri din proiectul Adroa Urban Village din apropierea Capitalei.
Andrada Ghira - joi, 01 aug. 2013, 21:03
De ce au dat chix dezvoltatorii de locuinţe lacomi. Lecţia dată de un dezvoltator israelian

„Cred că majoritatea dezvoltatorilor au făcut aceeaşi greşeală înainte de 2008. Toţi au avut noţiunea că românii care locuiesc în apartamente mici în clădiri vechi vor vrea să locuiască în apartamente mai mari. Asa că, dezvoltatorii au făcut următorul lucru: s-au dus la bănci, care dădeau uşor bani atunci, şi au luat 80% finanţare, cu dobânzi foarte mari. Era foarte uşor să obţii autorizaţiile de la primărie, aşa că au cumpărat o bucată de teren, au obţinut un CUT (coeficientul de utilizare al terenului) 6 sau 7, dar nu au luat în calcul că la o construcţie cu un CUT 7, trebuie să sapi mai multe nivele în subteran pentru a oferi un număr de parcări egal cu cel al apartamentelor. Dacă vrei să construieşti cu un CUT de 7, trebuie să sapi cinci nivele, ceea ce e foarte scump în Romania”, a declarat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Ofer Lieberson, proprietarul Tagor, care anul trecut a început construcţia primului proiect rezidenţial pe piaţa românească. 

Această uşurinţă în a construi apartamente în România i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să ridice blocuri de apartamente cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 250 mp, iar când criza şi-a făcut apariţia, majoritatea românilor nu-şi mai permiteau să plătească între 100.000 şi 300.000 de euro pentru un apartament, cu atât mai puţin să plătească 15.000 de euro pentru un loc de parcare subteran.

„Pentru că noi am fost suţinuţi de un fond mare, Patron Capital, nu am fost nevoiţi să luăm împrumuturi de la banci. Unele terenuri le-am cumparat cu cash, iar acolo unde am luat împrumut pentru terenuri, nu am luat mai mult de 50%. Noi nu am calculat ca proiectele să aibă un CUT mai mare de 2,5 – 3. Chiar dacă a trebuit să tai numărul apartamentelor la jumătate, cum este cazul proiectului din Arad, a trebuit să aduc CUT-ul de la 2,5 la 1,75 şi sunt încă pe piaţă. Dacă îmi calculam proiectul pe un CUT de 5 şi trebuia să tai.. acum eram mort. Asta este exact ce s-a întâmplat cu majoritatea dezvoltatorilor”, mai spune Lieberson.

Care sunt planurie Tagor pentru piaţa rezidenţială din România

Acum, odată ce criza a cernut dezvoltatorii, Tagor merge mai departe cu planurile de construcţie. Nu se avântă în construcţia „en-gros”. După ce a finalizat anul acesta primele două blocuri cu 75 de apartamente din proiectul Adora Urban Village din Bragadiru, anul viitor se va trece la construcţia celei de-a doua faze, care cuprinde tot două blocuri. În total, proiectul  va cuprinde în total 12 blocuri cu 548 de locuinţe, iar investiţia totală se ridică la 34,4 milioane de euro

În luna mai a acestui an, aşa cum ECONOMICA.NET anunţa, Tagor a început construcţia primei faze dintr-un proiect rezidenţial la Arad, fază în care vor fi construite 118 apartamente dintr-un total de 1.200, dar şi un spaţiu comercial de 6.000 de mp, cu supermarket şi o galerie cu mai multe magazine.

„Termenul de finalizare a primei faze este de zece luni, iar în primăvara anului viitor vom începe vânzarea efectivă. Investiţia se ridică la 6,7 milioane de euro, din care jumătate reprezintă finanţare de la bancă, iar jumătate este partea noastră”, a declarat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Ofer Lieberson, proprietarul companiei Tagor.

În mai puţin de două luni, Tagor vrea să demareze lucrările de construcţie pentru alte două proiecte, unul la Timişoara şi unul în Pipera. 

„La Timişoara, vom începe cu 100 de apartamente din 1.200, iar proiectul din Pipera este mai mic, cu un total de 600 de apartamente. Şi aici vom începe cu primele 100 de apartamente. Proiectul din Pipera este diferit, cu doar şase etaje, va avea terase, penthouse-uri, iar preţurile se vor situa între 40.000 şi 85.000 de euro”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Ofer Lieberson.

Va reuşi Tagor să atragă clienţi penru apartamentele din Pipera? Lieberson este încrezător şi spune că da, mai ales că în zonă lucrează mulţi corporatişti care ar putea fi intersaţi de achiziţia unei locuinţe, al cărei preţ să nu depăşească 85.000 de euro.

Vile la Snagov şi Dascălu

Tagor mai are în plan şi dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale cu vile pe terenurile cumpărate la Snagov şi Dascălu.

„Lucrăm acum la PUZ-urile (planuri urbanistice zonale) pentru Snagov şi Dascălu, unde vrem să contruim proiecte cu vile. Terenul pe care îl avem este de-a lungul autostrăzii, dar este un alt produs. Dacă vom începe, va fi la anul”, mai spune Lieberson.

Tagor a cumpărat terenurile în perioada 2006-2007 şi a investit până în prezent 100 de milioane de euro, inclusiv banii din dezvoltare.

„Continuăm cu planul din 2006, schimbăm PUZ-ul, modificăm conceptul, dar dezvoltăm. Nu am pus niciodată proiectele pe hold, doar că înainte de criză am avut alt concept. De exemplu, în Arad am avut un PUZ pentru 2.500 de apartamente, dar asta necesita multe locuri de parcare subterane, care nu puteau fi vândute la preţuri mari. Aşa că, am modificat proiectul şi am tăiat apartamentele la jumătate, pentru a face parcări supraterane. Am modificat conceptul pentru ca acesta să se potrivească condiţiilor economica de azi”, ne-a mai declarat Ofer Lieberson.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...