De ce închide Antifrauda cârciumile: Cetăţenii toarnă la ANAF în disperare. Statul nu vrea să facă discriminări

ECONOMICA.NET l-a întrebat pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, de ce i-a pus pe agenţii Antifraudă să închidă magazinele sau restaurantele care au fost găsite cu încasări, mai mari sau, uneori, foarte mici, nefiscalizate, în condiţiile în care din închiderea unei unităţi, practic, ANAF nu mai încasează nimic. 
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 12:14
De ce închide Antifrauda cârciumile: Cetăţenii toarnă la ANAF în disperare. Statul nu vrea să facă discriminări

Redăm răspunsul integral al preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu:

„Nu există un prag de la care Fiscul acceptă evaziunea și nici nu poți pretinde așa ceva. Nu cred ca poate fi cineva deranjat de faptul ca ANAF combate atât marea evaziune cât și mica evaziune, așa cum mai este ea numită, în afara evazioniştilor.

Se tot vehiculează ideea că Fiscul ar trebui să închidă ochii la cei care nu taie bon fiscal, dacă este vorba de sume mici. Întrucât s-ar pierde locuri de muncă și statul nu mai încasează taxe. Este complet eronată această abordare, iar alternativa ar fi chiar imorală.
Cei mai mulți dintre comercianţi sunt oneşti.

Își plătesc dările și țin și locurile de muncă. Pe noi ne interesează să asigurăm o competiţie onestă, astfel încât diferenţa între ei să fie făcută de talentul și munca fiecarui antreprenor, nu de avantajele obţinute din nerespectarea legii. În al doilea rând, în momentul în care din ce în ce mai mulți își plătesc taxele, văzând că legea este aplicată unitar, fără excepții, veniturile bugetare cresc, nu scad.

În plus, aș vrea sa subliniez un lucru care nu apare foarte des în mass-media: linia prioritară de acțiune a Direcţiei Antifraudă este data de combaterea fraudei organizate, iar această realitate se reflectă în cifrele pe care le comunicăm constant și pe care le reiau pe scurt: în 2014, Antifrauda a înaintat peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Iar, dintre acestea, 90% au fost cazuri cu prejudicii de peste un milion de euro. Iar în primele două luni din acest an, avem deja 86 de sesizări penale, înaintate organelor de anchetă, cu prejudicii de circa 104 milioane euro. Și, iarăși, 87% dintre acestea provin din prejudicii de peste 1 milion de euro.

Așadar, eforturile noastre sunt concentrate în zona marii evaziuni. Faptul ca Fiscul este interesat și de mica evaziune este un lucru normal în orice țară civilizată din această lume și, atât timp cât mă voi afla în fruntea ANAF, mesajul pe care vreau să-l transmit este unul singur: toleranță zero pentru evazioniştii fiscali.

Mai ales că majoritatea controalelor efectuate în aceasta zonă survin în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, la linia Telverde, care sunt în număr impresionant de mare. Consumatorii sunt primii și cel mai important indicator al faptului ca românii s-au săturat de evaziune fiscală indiferent de forma și cuantumul ei.”

Patronii firmelor şi alte voci din societate s-au revoltat în ultimele zile din cauza numărului mare de închideri de firme operate de Antifrauda Fiscală, uneori, pentru sume nefiscalizate infime. 

Temeiul legal

La solicitarea ECONOMICA.NET, ANAF a răspuns care e temeiul legal pentru închiderea firmelor. „Conform art. 10 din Ordonanţa de urgenţă nr. 28/1999, constituie contravenţie refuzul emiterii bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu valoare inferioară celei reale şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum şi cu suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor. Pe durata de suspendare a activităţii, unitatea este sigilată de echipa de control. Concomitent cu sigilarea unităţii, se afişează la loc vizibil un anunţ cu privire la această situaţie”, a răspuns ANAF.

De asemenea, neînmânarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal şi/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului se sancţionează cu amendă de la 800 lei la 1.500 lei, conform art.11, alin (2) din OUG nr.28/1999.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...