De la montat gresie pe balcoane, la ridicat blocuri cu sute de apartamente în Bucureşti. Afacerea unui clujean de 30 de ani

Încă în liceu, în vara lui 2006,  Mihai Coldea  s-a angajat pe un şantier de construcţii din Cluj-Napoca. Următoarea vară şi-a petrecut-o tot printre muncitori şi betoane, iar toamna şi-a înfiinţat firma Coldea Construcţii. La zece ani distanţă, tânărul şi-a făcut intrarea şi pe piaţa din Capitală, unde se ocupă de construcţia unui proiect cu 335 de apartamente. 
Andrada Ghira - joi, 26 apr. 2018, 20:53
De la montat gresie pe balcoane, la ridicat blocuri cu sute de apartamente în Bucureşti. Afacerea unui clujean de 30 de ani

„Cu ultimul salariu, înainte de a începe şcoala, am înfiinţat firma. 200 de lei a fost capitalul social şi 1.000 de lei mi-a luat doamna avocat care o deschis firma. Pot să spun că gustul construcţiilor l-am cunoscut acolo, pe şantiere. Îmi aduc aminte când discuta sora mea cu varul meu la ce facultate să meargă, şi spuneau că la Construcţii, pentru că tot timpul o să se construiască ceva. Eram atunci în clasa a XII-a”, povesteşte Mihai Coldea, 30 de ani, singurul acţionar al Coldea Construcţii, care se ocupă acum de primul proiect rezidenţial al companiei în Bucureşti, cu 335 de apartamente. 

A urmat Facultatea de Construcţii şi se ocupa de firmă în paralel. „Am început de la lucrări mici, de la a pune gresie pe câteva balcoane la ANL-uri în Cluj, cu trei oameni, şi am ajuns la a face armare, cofrare şi turnare”, mai poveşteşte tânărul. Câţiva ani mai târziu a fost însă nevoit să renunţe la facultate pentru că a lucrat la realizarea proeictului Studium Green Campus, în 2011.

În 2016, Coldea Construcţii a trecut la un model digitalizat de antrepriză și management al proiectului și construcțiilor, prin implementarea sistemului de modelare informatizată a clădirilor-BIM.  

Parteneriate cu beneficiarii 

Una dintre lucrările importante ale Coldea Construcţii este NTT Tower din Cluj-Napoca, acolo unde japonezii de la NTT Data au birouri. Compania a realizat lucrări de infrastructură, rezistență, arhitectură și instalații pentru Grupul Financiar Imo Finance, iar lucrarea a venit şi cu un parteneriat de peste 20% din proiect. 

„A fost o condiţie în cererea de ofertă pentru realizarea NTT Tower, în sensul că primea punctaj maxim antreprenorul care vine şi cu aport. Ne-am structurat oferta ca să putem oferi şi partea asta de susţinere”, mai spune tânărul. În acest caz, antreprenorul este plătit cu procent din valoarea clădirii.

La fel s-a procedat şi în cazul proiectului rezidenţial de la Bucureşti pe care îl construieşte. DaVinci Residence, construit la marginea Deltei Văcăreşti, va avea la finalizare 335 de apartamente, din care 25% vor fi în proprietatea Coldea Construcţii. 

Întrebat dacă s-a gândit să facă pasul spre a deveni dezvoltator, Mihai Coldea spune că vrea să rămână în zona construcţiilor şi antreprizei generale.

„Dacă e un proeict unde ni se propune sa intrăm într-o colaboare, într-un parteneriat, îl analizăm, vedem ce înseamnă lucrul ăsta şi daca ne convine”, mai spune Coldea.  

În ceea ce priveşte forţa de muncă, compania nu are decât opt angajaţi, iar lucrările de construcţie sunt efectuate de firmele din oraşele unde câştigă proiecte. 

„La fiecare şantier avem forţă de muncă locală. Avem parteneriate cu firme locale. Dacă pe partea de materiale de construcţii avem acelaşi cost pentru că lucrăm cu furnizori cu acoperire naţională, însă diferenţa se vede la manoperă”, mai spune Mihai Coldea. 

Modelare informatizată a clădirilor

De anul trecut, compania a implementat sistemul de modelare informatizată a clădirilor – BIM, cu ajutorul căruia proiectul unei clădiri este digitalizat pe o scară de 1 la 1, corelat apoi cu execuţia pentru a asigura evitarea unor blocaje. 

„Preluăm proiectul în faza în care îl are beneficiarul sau cum îl primeşte de la proiectant, ne ocupăm de modelare, corelam toate specialităţile, arhitectura, structura, instalaţiile, indentificăm toate erorile care apar, care ar putea duce la întârzierea execuţiei lucrărilor, la fluctuaţii pe partea de costuri a contractului”, mai spune anreprenorul. 

Deşi sunt firme de construcţii care folosesc asfel de sistem, Coldea spune că este folosit cu preponderenţă la proiectele mari şi că un dezvoltator de locuinţe nu va fi sfătuit să-şi urmărească proiectul într-o platformă BIM sau similară pentru a-şi putea atinge profitul estimat. 

„Mergem spre investitorii cu care am lcurat, care nu sunt în vârful piramidei şi le oferim serviciile chiar daca au un imobil de 64 de apartamente şi nu au un complex sau un cartier de făcut, tocmai pentru că noi considerăm că acesta este viitorul şi piaţa trebuie să cunoască şi să primească noul mod de lucru sau de execuţie, de abordare a constructiilor”, mai spune Mihai Coldea. 

De la înfiinţare, cifra de afaceri a companiei a tot crescut şi ajuns la maximum în 2015: aproape 27 de milioane de lei. În ultimii ani antreprenorul s-a orientat spre implementarea BIM şi estimează că anul acesta cifra de afaceri va depăşi pragul de 20 de milioane de lei. În cei zece ani de când funcţionează, compania a realizat peste 120.000 de mp construiţi şi a finalizat 20 de proiecte. 

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...