Decizie fără precedent a Tribunalului Bucureşti. BCR trebuie să plătească dobândă la credit clientului

Tribunalul Bucureşti a hotărât că Banca Comercială Română a utilizat clauze abuzive într-un contract de credit încheiat în 2006. Instanţa a dispus eliminarea comisioanelor şi înlocuirea dobânzii netransparente de aproape 10% a băncii cu una legată de Euribor de doar 2,2%. De asemenea, BCR este obligată să plătească clientului dobândă legală pentru sumele reţinute nejustificat de-a lungul timpului. Decizia este definitivă.
Mihai Banita - mar, 22 iul. 2014, 21:17
Decizie fără precedent a Tribunalului Bucureşti. BCR trebuie să plătească dobândă la credit clientului

Tribunalul Bucureşti a luat o decizie în premieră într-un proces judecat în recurs la instanţa din Capitală. A admis aproape în integralitate acţiunea unui client împotriva BCR care a cerut ca mai multe clauze contractuale să fie declarate abuzive. Litigiul a pornit în mai 2012 şi în octombrie 2013 Judecătoria Sectorului 3 a respins acţiunea clientului.

Însă, la sfârşitul lunii iunie 2014, Tribunalul a decis că nu mai puţin de 13 clauze din contractul de creditare încheiat în august 2006 şi din Condiţiile generale de afaceri sunt abuzive.

În premieră la instanţa bucureşteană, judecătorul a considerat că BCR a perceput ilegal comisionul de acordare a creditului şi pe cel de administrare şi că a calculat în mod nelegal dobânda creditului, utilizând celebra „dobândă de referinţă variabilă care se afişează la sediile BCR”. Instanţa a dispus ca dobânda creditului să fie calculată în funcţie de Euribor la şase luni, la care se adaugă marja contractuală de 1,9 puncte procentuale, ceea ce face ca dobânda curentă să scadă la doar 2,2%, faţă de aproape 9-10% cât calcula BCR.

Banca trebuie să restituie clientului aproape 12.000 de euro, reprezentând dobânda suplimentară încasată din cel de-al doilea an al creditului. Încă aproximativ 1.800 de euro trebuie înapoiaţi pentru comisioanele încasate fără temei.

Mai mult, banca va trebui să plătească şi dobândă legală pentru sumele încasate în baza clauzelor abuzive. Dobânda legală se va calcula până la momentul în care sumele vor fi restituite integral clientului. Decizia Tribunalului este irevocabilă.

Dobânda legală este egală cu dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, şi a variat din 2007 între 10,25% şi 3,5% (în prezent). Aceasta se va calcula pentru fiecare diferenţă de rată în parte şi probabil că va mai aduce alte câteva mii de euro în conturile clientului.

Elena Nicoară, avocatul clientului BCR, se declară şi ea surprinsă de decizia Tribunalului.

„Din cunostinţele mele aceasta este prima decizie irevocabilă în care Dobânda de Referinţă Variabilă (DRV) a BCR este declarată ca fiind abuzivă şi este înlocuită cu EURIBOR 6 M + marja din contract de 1,9 p.p.”, ne-a declarat Nicoară, avocat în Baroul Bucureşti.

Aceasta a explicat că în prima instanţă, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, a respins atât acţiunea lor cât şi cererea reconvenţională a BCR, ambele ca neîntemeiate. Mai mult, reclamantul a fost pus şi la plata unor cheltuieli de judecată de peste 5.500 de lei către bancă.

„La data de 16.05.2014 am declarat recurs, faţă de nelegalitatea sentinţei civile pronunţate în fond, în primul rând din modalitatea în care instanţa înţelege să facă interpretarea dispoziţiilor reglementate de Legea nr.193/2000, cât şi a dispoziţiilor europene de care nici nu ţine cont, neaplicând corespunzător Directiva 93/13/CEE, directiva care face trimitere la principiul potrivit căreia ‘persoanele care achiziţionează mărfuri şi servicii ar trebui protejate împotriva abuzului de putere de către cumpărător sau furnizor, mai ales împotriva contractelor standard unilaterale şi împotriva excluderii inechitabile a unor drepturi esenţiale din contracte'”, a declarat avocatul clienţilor.

Instanţa nu a redactat încă motivarea sentinţei.

În general, BCR a făcut apel la procedurile extraordinare pentru a contesta deciziile irevocabile, de tipul contestaţiei în anulare.

BCR a fost reprezentată de Nestor Nestor Diculescu Kingsten Petersen.

UPDATE: Ce spune banca

„Este vorba despre o hotărâre contrară practicii constante a Tribunalului Bucureşti, în sensul că până acum această instanţa a considerat clauzele din contractele de împrumut ale BCR privitoare la dobânda că fiind legale.

Nu cunoaştem considerentele care au determinat judecătorul să pronunţe această soluţie întrucât nu avem încă decizia redactată.

Situaţia urmează a fi evaluată pentru a efectua demersurile legale necesare”, se arată în răspunsul BCR pentru ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...