Se reduc comisioanele la operaţiunile ulterioare tranzacţiilor cu acţiuni. V-aţi consultat contul la Depozitarul Central?

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Depozitarului Central a aprobat modificarea tarifelor şi comisioanelor pentru participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru, agenţii custode şi participanţii compensatori şi pentru emitenţii şi deţinătorii de instrumente financiare înregistrate în sistemul Depozitarului Central.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 15:17
Se reduc comisioanele la operaţiunile ulterioare tranzacţiilor cu acţiuni. V-aţi consultat contul la Depozitarul Central?

‘Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central este conectat la toate nevoile participanţilor, clienţilor şi partenerilor instituţiei. Fiecare măsură propusă şi adoptată este fundamentată de analize şi documentări, pentru a veni permanent în întâmpinarea tuturor aşteptărilor din piaţă cu decizii eficiente, profesioniste şi prompte’, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

Printre cele mai importante modificări de tarife aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor Depozitarului Central se numără tarifele pentru furnizarea serviciului de distribuire a dividendelor şi a altor sume de bani, pentru serviciul de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice şi pentru serviciile de registru aferente altor tipuri de instrumente financiare decât acţiuni.

‘Anterior modificărilor, tariful pentru procesarea distribuţiilor de dividende şi alte sume de bani cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, efectuate prin intermediul participanţilor la care aceştia au cont deschis, includea o componentă fixă şi o componentă variabilă, în funcţie de numărul de clienţi ai fiecărui participant, astfel: 50 lei/participant, plus 2 lei/client, la care se adaugă costurile generate de transferul bancar’, se menţionează în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, a fost eliminată componenta fixă de 50 lei. Astfel, cuantumul tarifului aprobat în AGOA este: 0 lei/participant, plus 2 lei/client, plus costurile generate de transferurile bancare.

‘În contextul modificării cadrului legislativ prin introducerea prevederilor conform cărora emitenţii efectuează plata dividendelor şi a oricăror altor sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru, utilizând serviciile unui agent de plată ales de emitent în mod opţional, Depozitarul Central va putea realiza plăţile prin agenţi de plată diverşi, respectiv prin agentul de plată desemnat de fiecare emitent’, se mai spune în comunicat.

Întrucât comisioanele practicate de bănci pentru efectuarea de plăţi sunt diferite, au fost revizuite comisioanele percepute de Depozitarul Central pentru plăţile în numerar şi pentru cele prin transfer bancar direct în conturile deţinătorilor de instrumente financiare.

Aşadar, comisionul pe care Depozitarul Central îl va aplica pentru furnizarea serviciului de distribuire a sumelor de bani, va fi de 1 leu, la care se adaugă tariful agentului de plată.

În plus, pentru a încuraja diversificarea emisiunilor de instrumente financiare pentru emitenţi şi pentru a răspunde nevoilor clienţilor, Depozitarul Central va aplica pentru serviciile aferente altor tipuri de instrumente financiare decât acţiuni, admise şi înregistrate în sistemul Depozitarului Central, în funcţie de numărul de emisiuni de acest gen ale aceluiaşi emitent, în decurs de un an calendaristic, următoarele tarife.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor deţinătorilor de instrumente financiare, Depozitarul Central a redus şi tariful aplicat pentru furnizarea serviciului de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice, de la 400 lei/solicitare la 50 lei/solicitare.

Depozitarul Central a stabilit limite minime şi maxime de tarife pentru o serie de servicii, întrucât unele tarife rezultate prin aplicarea formulei de calcul corespunzătoare aveau valori foarte mici sau foarte mari.

Astfel, au fost plafonate comisioanele pentru servicii de transfer de instrumente financiare ca urmare a fuziunii sau divizării de societăţi, a lichidării de acţionari persoane juridice, transfer direct de acţiuni între diferite autorităţi ale statului şi cumpărător sau potrivit legilor speciale în vigoare, cu aprobarea expresă a ASF. Şi pentru serviciile de transfer de instrumente financiare ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, cesiuni de instrumente financiare sau transfer ca urmare a ieşirii din indiviziune au fost stabilite limite minime şi maxime de tarifare

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...