Dezvoltatorul din Ungaria care a finanţat construcţia mall-ului Parklake îşi face stoc de terenuri pentru 2.300 de locuinţe în Bucureşti

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria, care a finanţat dezvoltarea mallului Parklake din Bucureşti, a revenit pe piaţa imobiliară din România şi se concentrează pe construcţia de apartamente. Compania îşi face stoc de terenuri pentru construcţia a 2.300 de locuinţe. 
Andrada Ghira - mie, 31 oct. 2018, 20:01
Dezvoltatorul din Ungaria care a finanţat construcţia mall-ului Parklake îşi face stoc de terenuri pentru 2.300 de locuinţe în Bucureşti

Cordia România, divizia de dezvoltări rezidențiale a grupului ungar Futureal, va începe la sfârşitul acestui an construcţia primului proiect de locuinţe de după criză în Bucureşti, cu aproape 470 de apartamente şi are planuri pentru alte 2.300 de unităţi.

Futureal a acordat un împrumut de tip mezanin (nr. – credit acordat cu posibilitatea convertirii datoriei în acţiuni în cazul în care banii nu sunt înapoiaţi) de peste 15 milioane de euro irlandezilor de la Caelum Development, pentru finanţarea dezvoltării centrului comercial Parklake din Capitală, construit în parteneriat cu portughezii de la Sonae Sierra. 

Dezvoltatorul a anunţat încă de anul trecut achiziţia unui teren de 15.000 de mp lângă Romexpo, pe care va ridica 469 de apartamente. Investiţia în noul proiect rezidenţial, numit Parcului 20, este de circa 40 de milioane de euro. În total, pentru anul viitor, Cordia are un program de investiţii de 50 de milioane de euro şi a cumpărat încă trei terenuri în Bucureşti, cu un potenţial de construcţie de 1.300 de locuinţe şi poartă discuţii pentru achiziţia a încă două. 

„În momentul de faţă lucăm la obţinerea planurilor urbanistice zonale (PUZ) şi suntem în discuţii pentru achiziţia a altor două terenuri, pentru a ne garanta un stoc pentru următorii ani”, spune Mauricio Mesa Gomez (foto), CEO Cordia România și membru al Consiliului de Administrație Cordia. 

Oficialul Cordia nu a dorit să precizeze care sunt zonele în care a cumpărat terenurile, însă spune că proiectele vor dezvoltate în zone semi-centrale. Pe cele patru terenuri pe care le deţine deja se pot construi aproape 1.800 de apartamente, iar potenţialul de dezvoltare pentu celelalte două, neachiziţionate încă, este de 1.000 unităţi. 

Dezvoltatorul şi-a făcut un stoc de terenuri cu suprafeţe cuprinse între 8.000 şi 22.000 de mp. 

Parcului 20, primul proiect de după criză

Cordia a mai construit înainte de criză proiectul Parcul Privighetorilor din nordul Bucureştiului, o investiţie de 20 de milioane de euro, dar şi mallul Gold Plaza din Baia Mare, construit în parteneriat cu Immofinanz şi care a necesitat investiţii de 87 de milioane de euro. 

Spre sfârşitul acestui an vor începe lucrările la fundaţia primului proiect construti după criză de Futureal. 

30 de tipuri de apartamente vor fi construite în cele două clădiri dispuse în V ale ansamblului Parcului 20, iar preţurile pornesc de la 66.700 de euro+TVA pentru un apartament cu două camere şi ajung la 250.000 de euro+TVA pentru un duplex cu cinci camere. Vechile clădiri de pe terenul preluat de la producătorul de mezeluri Medeus au fost demolate, iar dezvoltatorul aşteaptă obţinerea autorizaţiei de construcţie luna viitoare.

„Peste 50% din apartamentele noastre se încadrează la TVA de 5%. În zonele din nord, chiar şi apartmentele cu două camere depăşesc pragul de încadrare la 5% TVA. Am început licitaţia pentru desemnarea antreprenorului general şi speram ca la mijlocul lui noiembrie să avem un câştigător”, mai spune Mesa Gomez.

Prima fază a complexului constă în 260 unități, cu termen de predare stabilit pentru septembrie 2020. Apartamentele din cea de-a doua fază vor fi lirate la circa opt-12 luni după prima fază.  

Investiţia de circa 40 de milioane de euro va fi realizată atât din fonduri proprii, cât şi din credite bancare. Oficialul companiei spune că se află în discutii cu diverse bănci şi că niciun proiect nu va fi demarat fără a avea asigurată finanţarea bancară. 

Potenţialii cumpătărori sunt angajaţii multinaţionalelor din zona Expoziţiei-Piaţa Presei, dar şi cei care se vor muta aici, odată cu livrarea noilor clădiri de birouri ale Portland Trust, Globe Trade Center, Atenor sau George Copos. 

 
Compania Futureal, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria, a fost fondată de Futó Péter (tatăl) şi Futó Gábor (fiul) şi a construit proiecte imobiliare cu o valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Activitatea companiei s-a concentrat pe pieţele din Ungaria, Polonia şi România. În plus, cei doi proprietari ai Futureal, Futó Péter şi Futó Gábor, au participat la oferta publică iniţială a Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Finext Fund Management cu o participaţie de 1,41% din acţiunile cotate ale Globalworth în aprilie 2014. 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...