Digi Communications vrea să intre pe piața din Portugalia prin participarea la licitația 5G

Digi Communications vrea să intre pe piața de telecomunicații din Portugalia prin participarea la licitația 5G din această țară, relatează publicația spaniolă Expansión.
Lidia Neagu - lun, 30 aug. 2021, 22:13
Digi Communications vrea să intre pe piața din Portugalia prin participarea la licitația 5G

În urma licitației 5G din această țară, numărul operatorilor de telecomunicații pe piața portugheză ar putea astfel să crească la cinci companii.

Economica.net a solicitat companiei Digi Communications un punct de vedere și îl vom publica de îndată ce îl vom primi.

Potrivit ziarului spaniol Expansión, compania românească Digi Communications participă activ la licitația pentru licențe 5G din Portugalia, perturbând planul de expansiune în țară al MásMóvil, proprietarul Nowo, care participă și el la licitație.

În cadrul unui proces concurențial care durează de la sfârșitul anului trecut, interesul companiilor determină creșterea prețurilor licențelor, amenințând să reducă rentabilitatea diferiților actori din acest sector.

MásMóvil a urmărit în mod special să cumpere frecvențe la prețuri accesibile în benzile de 1.800 MHz și 3,5 GHz, pentru a stabili rețele 4G și 5G în Lisabona, Porto și Algarve, potrivit Expansión. Dar în faza exclusivă pentru „noii intrați” care acoperă banda de 1.800 MHz, a apărut un concurent neașteptat.

Deși ofertele sunt anonime, același ziar subliniază că Digi se luptă pentru această bandă de frecvențe, forțând grupul spaniol să investească mai mult decât se aștepta: pentru a câștiga cele trei loturi în banda de 1.800 MHz, compania a trebuit să plătească aproape 55 de milioane de euro, precizează Expansión.

În ceea ce privește faza principală, care acoperă cele mai importante frecvențe pentru 5G, aceasta a durat mai mult de 150 de zile.

Grupul Digi, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, mai operează în afară de România în Italia, Spania și Ungaria. În luna martie a acestui an, a anunțat că se retrage din Ungaria, operațiunile sale urmând să fie preluate de operatorul local 4iG în luna septembrie. Grupul a participat și la licitația 5G din Ungaria, însă a fost exclus din procedura de vânzare a frecvențelor de către Autoritatea de reglementare în comunicații din țara vecină. Digi a contestat în instanță decizia, însă în luna februarie din acest an a pierdut definitiv procesul la Curtea Supremă din Ungaria.

Veniturile Grupului Digi Communications au atins 695 de milioane de euro, în primul semestru, în creștere cu 11,5% față de prima jumătate a anului 2020, cu o bază de RGU în creștere cu 15%, la 19,3 milioane.

61% din veniturile consolidate au fost generate de activitățile de pe piața principală, România, care contribuie cu 70% din totalul unităților generatoare de venituri ale Grupului. În ceea ce privește performanța veniturilor, Spania este a doua piață, cu o dinamică extraordinară în primul semestru al anului, asigurând 24% din totalul veniturilor, urmată de Ungaria (14%) și Italia (2%).

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...