Direcţia de Sănătate Publică ştia încă din 2014 că o parte dintre dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma erau diluaţi

În urma controalelor făcute de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP Bucureşti) la producătorii şi importatorii de produse biocide din România în cursul anului 2014, DSP a găsit cinci biocide, fabricate de Hexi Pharma, etichetate greşit. De exemplu, în cazul biocidului Thor, concentraţia soluţiei pentru sprayere era mai mică decât cea menţionată în avizul sanitar. DSP a găsit încă din 2013 un dezinfectant Hexi Pharma neconform, dar nu a putut contacta reprezentanţii companiei pentru a dispune măsurile legale în acest caz.  
Cristina Şomănescu - lun, 09 mai 2016, 21:04
Direcţia de Sănătate Publică ştia încă din 2014 că o parte dintre dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma erau diluaţi

În cursul controalelor făcute în cursului anului 2014, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a găsit cinci biocide, produse de Hexi Pharma – Thor, Suprasept, Kalas, Polyiodine şi Bixol – etichetate greşit, se arată în cel mai recent raport de activitate, făcut public de DSP.

Firma Hexi Pharma, în vizorul DSP încă din 2013. 

Mai mult, DSP Arad a notificat încă din anul 2013 DSP Bucureşti cu privire la neconformităţi găsite la produsul biocid POLYIODINE SCRUB, fabricat de Hexi Pharma.

La acea dată, inspectorii DSP nu au putut însă contacta niciun reprezentant al societăţii Hexi Pharma, drept care au solicitat informaţii despre firmă la Oficiul Registrului Comerţului, se arată în raportul anual al DSP.

Iată neregulile găsite în cursul anului 2014 de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti la biocidele produse de Hexi Pharma

Neconformităţile găsite de DSP Bucureşti la biocidul Thor, produs şi distribuit de SC Hexi Pharma Co SRL: concentraţia soluţiei pentru sprayere este mai mică decât în avizul sanitar, timpul de acţiune pentru dezinfecţia suprafeţelor din unităţile medicale este mai mic decât în aviz, pe etichetă nu există menţiunea netoxic.

Produsul Suprasept, fabricat de SC Hexi Pharma Co SRL, etichetat necorespunzător. DSP Bucureşti a decis retragerea de pe piaţă şi interzicerea comercializării produsului până la reetichetare.

Neconformităţile găsite de DSP Bucureşti la biocidul Kalas, produs şi distribuit de SC Hexi Pharma Co SRL: lipsa frazelor de risc şi prudenţă pe eticheta produsului şi pe aviz, nu există detalii privind posibilele efecte secundare şi instrucţiuni de prim ajutor pe etichetă.

Neconformităţile găsite de DSP Bucureşti la biocidul Polyiodine, fabricat de Hexi Pharma: există neconcordanţă între frazele de prudenţă şi de risc precizate în instrucţiunile de utilizare şi eticheta produsului. A fost oprit de la comercializare stocul existent până la etichetarea corespunzătoare.

De asemenea, în cazul produsului Polyiodine, fabricat de SC Hexi Pharma CO, aria de aplicare şi indicaţiile de utilizare de pe etichetă nu corespund cu cele din avizul sanitar. În avizul sanitar nu este menţionată dezinfecţia plăgilor, arsurilor, escarelor, leziunilor dermatologice. Produsul a fost reetichetat, se arată în raportul DSP.

Produsule biocide Bixol, Suprasept, Polyiodine, fabricate de SC Hexi Pharma Co SRL, nu aveau înscrise pe etichetă nr. CAS şi număr CE.

Alţi producători de biocide şi produsele la care DSP a găsit probleme în cursul anului 2014:

La produsul biocid K-OTHRINE EC25, produs de Bayer SAS, nu există informaţii privind timpul de acţiune şi nu este trecută pe etichetă categoria de utilizatori.

În actul de plasare pe piaţă a produsulului biocid ANIOSYME DD1, importat şi distribuit de GB Indco, nu sunt specificate concentraţia soluţiei de lucru/doza de aplicare, timpul de acţiune, activitatea biocidă, iar simbolul N (periculos pentru mediu) nu este menţionat în aviz; nu sunt menţionate în aviz frazele de risc R50, R36, nici frazele de prudenţă S35, S46, iar frazele de risc R52, R41 din aviz nu sunt inscripţionate pe eticheta biocidului.

În actul de plasare pe piaţă a produsulului biocid ANIOSGEL 85 NPC, importat şi distribuit de GB Indco SRL, nu sunt specificate concentraţia soluţiei de lucru/doza de aplicare, timpul de acţiune, activitatea biocidă. Nu sunt menţionate în aviz frazele de prudenţă S26, S46, S35. DSP a acordat distribuitorului un termen de 15 zile pentru depunerea documentaţiei de completare a avizului de plasare pe piaţă a produsului cu aceste informaţii şi a recomandat societăţii reetichetarea corectă şi completă a dezinfectantului.

Produsul Hexid, dezinfectant şi antiseptic mâini şi tegumente, fabricat de G&M 2000 SRL, etichetat necorespunzător. DSP a dispus retragerea de pe piaţă a tuturor flacoanelor etichetate necorespunzător şi interzicerea comercializarii până la reetichetare.

Pe eticheta produsului Incidin liquid, care a fost verificat de DSP, nu erau menţionate numerele de identificare a substanţelor active şi activitatea biocidă, iar aria de utilizare nu corespunde cu cea menţionată în aviz. Pentru neconformităţile constatate, DSP a aplicat sancţiune contravenţională de 1.000 lei, conform prevederilor HG 857/2011.

DSP Hunedoara a găsit neconformităţi în domeniul avizării produsului biocid ACTISEPT tablete – dezinfectant de suprafeţe, importat de Medicarom Group SRL.

La produsul biocid DENTIRO WIPES, lot 10184, distribuit de Dezimed SRL, DSP a constatat faptul că lotul incriminat care are pe ambalaj inscripţionată fraza „citiţi instrucţiunile de pe pungă interioară înainte de utilizare”, iar pe pungă nu apare traducerea în limba română.

La produsul biocid OROCID-MULTISEPT PLUS, dezinfectant instrumentar, lot 10234, distribuit de SC Dezimed SRL, s-a constatat că societatea a prelungit avizul anterior din care s-au eliminat frazele de prudenţă (S35 şi S61). Aceste fraze de prudenţă au fost pe cale de consecinţă eliminate şi de pe eticheta produsului.

Pe eticheta biocidului FORTOX CPE, produs de G&M 2000 SRL, pe etichetă se menţionează „utilizatori profesionali”, iar în actul de plasare pe piaţă „pentru populaţie”.

Produsul biocid Sterillium, distribuit de Trident Medical Company SRL Bucureşti, avea neconformităţi privind etichetarea, identificate de inspectorii sanitari din cadrul DSP Vaslui. Pe eticheta biocidului nu era precizată categoria de utilizatori. A fost oprită de la comercializare cantitatea de 1.500 litri de produs biocid Sterillium, aflată în depozitul societatii distribuitoare şi a fost sancţionată societatea cu avertisment, conform HG nr. 857/2011.

Legislaţia în baza căreia DSP sancţionează producătorii şi importatorii de biocide încurajează şi face profitabilă fraudarea dezinfectanţilor. Reglementările în vigoare funcţionează după principiul „constatăm dezastrul, amendăm simbolic şi mergem mai departe”.

În urma neregulilor găsite la producătorii, importatorii de dezinfectanţi, DSP a dispus, după caz, retragerea de pe piaţă a loturilor necorespunzătoare, reetichetarea corectă a produselor, a făcut recomandări cu termene de remediere şi a aplicat o amendă în valoare de 1.000 lei.

În urma controalelor privind conformitatea produselor biocide, făcute în 2014, DSP Bucureşti a interzis vânzarea şi utilizarea a 5221 litri de produse biocide şi 254 bucăţi produse biocide.

În cazul dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma, DSP a dispus în 2014, după caz, reetichetarea produselor neconforme sau retragerea de pe piaţă a produselor până la reetichetarea corectă a produselor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...