Dobânzile şi cursul de schimb, „stresate” de darea în plată

Chiar dacă BNR a păstrat neschimbată dobânda de politică monetară, iar previziunile de creştere economică sunt printre cele mai pozitive, dobânzile la credite încep să crească, iar presiunile pe cursul de schimb persistă, nici un analist financiar neriscând să facă o previziune referitoare la volumul deprecierii leului în luna mai. Cert este că, dacă aveţi plăţi de făcut în valută în mai, ar fi bine să le amânaţi pentru iunie sau plătiţi-le până apar primele efecte ale dării în plată.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 08 mai 2016, 09:17
Dobânzile şi cursul de schimb,

CEC Bank este cea de-a şaptea instituţie de credit care a majorat avansul la creditele ipotecare în lei şi valută de la 15% la 30%. Comunicatul oficial al băncii spune că, din cauza dării în plată, a crescut şi marja de dobândă la creditele ipotecare cu 1% la lei şi 2% la euro.

Asta în condiţiile în care dobânzile pe piaţa bancară sunt în scădere (unele aproape zero), iar BNR nu a mai umblat la dobânda de politică monetară din iulie 2015. Răspunsul preşedintelui CEC, Radu Graţian Gheţea, a fost simplu şi sec: „creşte riscul la credite, creştem şi provizioanele”.

De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank şi şeful Consiliului Fiscal. „Odată cu producerea efectelor legii dării în plată, cresc costurile creditului şi cresc şi provizioanele pentru bănci. Cele mai afectate vor fi creditele în valută, pe acest segment crescând cel mai puternic provizioanele, fapt care determină cumpărări mai intense de valută şi în consecinţă presiuni pe cursul de schimb. Care va fi însă impactul agregat? Nu se ştie… Putem vorbi totuşi de sute de milioane de euro, şi oricum, nu putem să nu subliniem că declaraţiile BNR au fost foarte precaute”, precizează Dumitru.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, spune că există mai multe riscuri care pot pune presiune în continuare pe leu, de la comparaţia privind deprecierea zlotului şi a forintului când s-a luat în calcul o lege similară în cele două ţări, până la deciziile care se vor lua săptămâna aceasta referitor la Grecia sau efectele votului vizând un viitor Brexit din 22 iunie.

„Cert este că pe termen scurt ne vom confrunta cu o depreciere a leului, cu atât mai mult cu cât masurile populiste nu dau semne că se vor tempera, iar riscurile la nivel internaţional sunt în creştere faţă de finalul anului trecut”, a declarat Dascălu.

În concluzie, cel puţin momentan, dobânzile la credite şi leul evoluează mai mult sub imperiul temerilor legate de ceea ce s-ar putea întâmpla după ce vor apărea într-adevăr primele imobile date în plată.

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...