Dorin Măntescu, omul care a prezis criza în România, a fost adus consilier al premierului Cioloş

Dorin Măntescu, omul care le-a spus românilor adevărul despre criză, a fost adus consilier al premierului Dacian Cioloş.
Ionut Tudorica
Vlad Popescu -
lun, 13 iun. 2016, 21:07
Dorin Măntescu, omul care a prezis criza în România, a fost adus consilier al premierului Cioloş

Măntescu a fost macroeconomist în Ministerul Finanţelor în vremea ministrului Varujan Vosganian şi este primul oficial român care a avertizat, în toamna anului 2008, despre efectele crizei financiare mondiale asupra României, într-o perioadă în care Guvernul, BNR şi preşedintele declarau că economia ţării nu avea să fie afectată semnificativ de ceea ce se întâmpla în Vest.

Previziunile lui Măntescu

În toamna lui 2008, Măntescu declara, pentru Cotidianul, din poziţia de şef al direcţiei de prognoză macroeconomică din Ministerul Finanţelor, că efectele crizei mondiale aveau să se resimtă în România în cursul anului 2009, cu 6-7 luni întârziere.

El a anticipat corect că turbulenţele de pe pieţele din Vest nu aveau să fie simţite imediat în România, datorită gradului relativ redus de integrare în sistemul financiar internaţional, însă efectele economice urmau să se manifeste cu o întârziere de aproximativ jumătate de an faţă de ceea ce se întâmpla în Uniunea Europeană, imediat ce contractele în derulare semnate de companii înainte de criză aveau să se încheie.

Tot Măntescu a previzionat, în prima parte a anului 2009, pentru MONEY.ro, că economia României avea să rămână în recesiune şi în anul următor, şi spunea atunci că efectele crizei se vor întinde pe următorii 20 de ani.

El afirma, totuşi, că criza reprezintă o oportunitate pentru România, care ar fi trebuit să profite de moment pentru a restructura cheltuielile din sectorul public, a reduce deficitul bugetar, pentru a creşte investiţiile publice şi pentru a atinge criteriile de la Maastricht, în special cu privire la inflaţie şi dobânzi.

CV

Aşa cum am amintit, în perioada 2006-2010, Măntescu a fost director şi macroeconomist în Ministerul Finanţelor, fiind unul dintre membrii cheie ai echipei de negociere cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale. Ulterior, a devenit expert şi analist economic în cadrul Comisiei Europene, fiind cooptat în echipa FMI-CE-BCE pentru Grecia, implicat în discuţiile tehnice dintre Troika şi oficialii de la Atena.

De-a lungul carierei, Măntescu a lucrat la HSBC, cea mai mare bancă britanică, a fost consultant în cadrul Băncii Mondiale şi consilier al ministrului Finanţelor în perioada 2001-2006, potrivit CV-ului care apare pe reţeaua socială LinkedIn.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...