Din 2013 ne vom face carte electronică de identitate. Va conţine date biometrice

Din 2013, vom călători în statele Uniunii Europene cu carte electronică de identitate, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Cartea electonică e un document distinct de cartea de identitate şi va conţine, printre altele, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Cristina Şomănescu - vin, 14 dec. 2012, 12:24
Din 2013 ne vom face carte electronică de identitate. Va conţine date biometrice

Cartea electronică de identitate este de tip smart card şi va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser şi în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Cartea electronică de identitate va conţine datele cu caracter personal din cartea din identitate: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia titularului, data şi locul naşterii titularului, fotografia titularului, C.N.P, adresa de domiciliu a titularului.

Cartea electronică de identitate va mai conţine date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 82/2012, consultate de Economica.net.

Imaginile impresiunilor papilare se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinţilor sau, după caz, al părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal, se mai arată în OUG 82/2012.

Imaginile impresiunilor papilare colectate la momentul depunerii cererii de eliberare a cărţii electronice de identitate se şterg prin procedură automată imediat după personalizarea acestui document.

Datele biometrice din cartea electronică de identitate

Datele biometrice se înscriu în cartea electronică de identitate pentru verificarea autenticităţii acesteia şi identităţii titularului, potrivit OUG 82/2012.

Verificarea identităţii titularului cărţii electronice de identitate se stabileşte prin compararea directă a datelor biometrice preluate de la titularul acesteia cu datele înscrise în cartea electronică de identitate, reiese din actul normativ antemenţionat.

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se vor stabili prin hotărâre a Guvernului.

Cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice calificate.

Certificatele digitale se emit şi se înscriu de către Ministerul Administraţiei şi Internelor iar certificatul digital calificat va fi emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat.
Certificatul digital calificat se înscrie în cartea electronică de identitate după ce a fost produs cardul, la solicitarea titularului.
Certificatul digital calificat se poate elibera doar persoanelor care au capacitate deplină de exerciţiu, potrivit OUG 82 din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...