E oficial: România încheie anul 2017 doar cu 15 kilometri noi de autostradă

România va încheia anul 2017 doar cu 15 kilometri noi de autostradă, care au fost inauguraţi în martie. Recepţia celui mai avansat lot de autostradă, care mai trebuia deschis circulaţiei anul acesta, se amână pentru 9 ianuarie 2018.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 22:02
E oficial: România încheie anul 2017 doar cu 15 kilometri noi de autostradă

Lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda nu va mai fi inaugurat anul acesta. O comisie a CNAIR va merge pe acest lot abia pe 9 ianuarie 2018, pentru a vedea dacă se poate efectua recepţia, au spus pentru ECONOMICA.NET surse oficiale.

Termenul pentru efectuarea recepţiei acestui lot de autostradă a fost amânat de mai multe ori, din cauză că firma constructoare nu a finalizat toate lucrările, explicau anterior reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Recepţia lotului ar fi trebuit să aibă loc încă de luna trecută, însă constructorul nu trimisese încă raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la pre-recepţie, explica atunci Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Mai mult, constructorul nici nu efectuase testările dinamice la structuri.

Potrivit reprezentantului CNAIR, termenul pentru recepţie depinde de momentul în care constructorul va termina „cu adevărat” lucrările.

Sursele Economica.net spun că una dintre nemulţumirile celor de la Drumuri ar fi că firma de construcţii a montat becuri cu sodiu şi nu cu LED, aşa cum era prevăzut în proiect. Deşi pare un detaliu minor, soluţia aleasă de constructor ar dubla costurile lunare ale CNAIR cu reţeaua de iluminat. Astfel, factura lunară pentru iluminatul acestui lot de autostradă ar fi între 90.000 de euro – 100.000 de euro pe soluţia cu becuri de sodiu, dublu faţă de nivelul de 40.000 de euro – 50.000 de euro, estimat pentru soluţia cu becuri LED.

Lotul 3 din autostrada Sebeş – Turda este cel mai avansat sector de şosea nouă ce putea fi deschis circulaţiei anul acesta. Având în vedere că se amână recepţia acestuia, este puţin probabil să ma fie inaugurată altă autostradă în 2017.

Astfel, România va încheia anul acesta doar cu 15 kilometri noi de autostradă, respectiv secţiunea dintre Traian Vuia şi Margina din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, deschisă traficului în luna martie.

ECONOMICA.NET a relatat încă de luna trecută că România ar putea să nu mai deschidă niciun kilometru de şosea rapidă anul acesta, în afară de cei 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva. Din cauza unor probleme descoperite pe tronsoanele cele mai avansate, Compania de Drumuri refuză să facă recepţia lucrărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...