EBA: Numărul bancherilor milionari din UE a scăzut

Numărul bancherilor care câştigă cel puţin un milion de euro pe an în Uniunea Europeană a început să scadă încă înainte ca efectul limitării bonusurilor să se facă resimţit, arată un studiu publicat luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 19:28
EBA: Numărul bancherilor milionari din UE a scăzut

Potrivit unui raport anual, în 2013 erau 3.178 de bancheri din UE care câştigau cel puţin un milion de euro pe an, incluzând aici bonusurile, în scădere faţă de 3.530 de bancheri milionari în 2012. Scăderea se explică, în parte, şi prin evoluţiile cursului de schimb având în vedere că două treimi din bancherii milionari au sediul la Londra. EBA consideră că cifrele pentru anul 2014, care vor fi publicate la finele acestui an, vor scoate în evidenţă o scădere a raportului dintre media bonusurilor şi salariile fixe, o dovadă a impactului deplin al deciziei de limitare a bonusurilor în UE.

În 2013, raportul dintre media bonusurilor şi salarii fixe a fost de 104,27%, ceea ce înseamnă că bonusurile erau doar puţin mai mari decât salariile de bază pentru cei care deţin funcţii importante în bănci. Cifrele pentru 2013 arată o scădere faţă de nivelul de 108,74% din 2012 şi nivelul de 204,76% din 2010.

Începând din 2014, bonusurile acordate angajaţilor din sectorul financiar au fost reduse ca urmare a unui act normativ european conform căruia salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauză autorizează acest lucru.

Introducerea acestei limite a forţat multe bănci să restructureze sistemele de recompensare pentru bancherii de top. Unele bănci au majorat salariul de bază prin plata unor ‘alocaţii’ suplimentare, o măsură care, potrivit EBA, contravine legislaţiei comunitare.

Pe baza întregului personal din băncile din UE, doar 0,106% din angajaţi erau consideraţi ca beneficiind de salarii foarte mari în 2013. EBA susţine că diminuarea numărului de bancheri milionari în 2013 a fost provocată, parţial, şi de evoluţiile cursului de schimb precum şi de diminuarea profitabilităţii în sectorul bancar. Pragul este fixat la un milion de euro dar bancherii din Marea Britanie, cel mai mare centru financiar al UE, sunt plătiţi în lire sterline.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie România, în valoare de 984.381,41 lei, conform unui raport remis, miercuri,......
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...