Elcen face credit ca să plătească datoriile la gaze. Are de luat de la RADET-ul lui Oprescu 700 de milioane de euro

Cele mai mari datorii sunt la Romgaz, dar creditorul care trebuie "îndestulat" cu prioritate este GDF Suez, fiind furnizorul cu cele mai vechi facturi neonorate.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 22:03
Elcen face credit ca să plătească datoriile la gaze. Are de luat de la RADET-ul lui Oprescu 700 de milioane de euro

Elcen are datorii curente de 220 de milioane de lei pentru gazul livrat de Gdf Suez Energy Romania, Romgaz şi Petrom, dintre care cele mai vechi sunt la furnizorul francez. Nu există somaţii de plată din partea niciunei firme, astfel încât nu există, cel puţin pe termen scurt, riscul unei noi sincope în aprovizionarea cu gaze a Elcen, care ar  duce, ca în octombrie 2014, la sistarea furnizării de agent termic către bucureşteni de către RADET.

„Avem datorii restante la nivelul lunii noiembrie, doar către GSF Suez sunt ceva mai vechi. 55 de milioane de lei către Gdf Suez, 100 de milioane de lei către Romgaz şi circa 70 de milioane de lei către Petrom”, spune Gabriel Ignat, directorul Elcen. Potrivit acestuia, datoriile nu se pot achita în totalitate doar din încasări, pentru că, la rândul său, RADET, unul dintre principalii clienţi ai Elcen, are mari dificultăţi cu încasările, astfel încât Elcen a iniţiat demersurile pentru contractarea unui credit de 150 de milioane de lei pentru asigurarea cashflow-ului pentru 2015.

Elcen este şi participant activ pe bursa de energie, unde vinde curent pe termen lung la un preţ mediu de 170 de lei/MWh. Principalul său client este însă RADET Bucureşti, căreia îi vinde abur şi de la care are de încasat circa 700 de milioane de euro, datorii istorice. Prea multe şanse de a recupera această datorie nu sunt, astfel, încât Elcen vrea să fuzioneze cu RADET pentru a forma o companie integrată de curent şi agent termic.

Proiectul privind fuziunea RADET-ELCEN a fost aprobat, la mijlocul lunii octombrie, de Consiliul General Municipiului București.
Atunci, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârșitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu ELCEN să se facă „undeva spre martie 2015”.
Tot la acea dată, premierul Victor Ponta anunța că Guvernul va aloca fonduri până la finalizarea fuziunii RADET-ELCEN și constituirea unei societăți comerciale astfel încât „să se rezolve toată problema datoriilor istorice”.

Până în prezent, această fuziune nu s-a produs, primarul Oprescu motivând acest eşec prin presiuni făcute de „figurine şi artişti” care au interese contrare acestei uniri.

Situaţia la zi a restanţelor RADET

Valoarea restanţelor înregistrate de RADET Bucureşti căre Electrocentrale Bucureşti (Elcen) se ridica la 3,44 miliarde de lei, la data de 9 ianuarie 2015, potrivit unei informări remise de Electrocentrale la solicitare ECONOMICA.NET. Defalcat, situaţia datoriilor societăţii de distribuţie a agentului termic către producătorul de energie Elcen, pentru energia termică livrate de termocentrale dar neplătită de Primăria Bucureştiului, proprietarul RADET, se prezintă în felul următor: Valoarea energiei termice livrate este de 2,37 miliarde de lei, iar dobânzile şi penalităţile accesori acestei sume se ridică la circa 1,07 miliarde de lei. În cele 2,37 miliarde intră aproape 259 de milioane de lei, sumă aferentă unui protocol de reeşalonare a datoriilor istorice ale RADET, semnat între Electrocentrale şi Primăria Capitalei, în 2008. La acea dată, s-a convenit eşalonarea pe trei ani şi jumătate a unor datorii istorice de circa 740 de milioane de lei, şi ştergea de penalităţi
Pentru recuperarea debitelor, Elcen a poprit conturile RADET, dat fiind că beneficiază în acest sens de decizii definitive, spune compania. Cele mai vechi facturi neonorate de către RADET sunt din luna aprilie 2008, potrivit Elcen.

ECONOMICA.NET a solicitat RADET un punct de vedere asupra restanţelor populaţiei la plata agentului termic şi a măsurilor luate pentru recuperarea banilor acum două săptămâni, dar regia de termoficare nu a răspuns solicitării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...