Electrocentrale Bucureşti a cumpărat softuri Microsoft pe care nu le-a folosit niciodată. Nu avea calculatoare pentru ele

Elcen a cumpărat sisteme de operare Windows Vista pe care nu le-a mai folosit apoi niciodată, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 12:35
Electrocentrale Bucureşti a cumpărat softuri Microsoft pe care nu le-a folosit niciodată. Nu avea calculatoare pentru ele

“În cursul anului 2009, societatea Elcen SA a achiziţionat un număr de 400 de licenţe Microsoft Windows Vista, în valoare totală de 260.517 RON (fără TVA) şi 400 de licenţe ale suitei Microsoft Office, în valoare totală de 636.027 RON (fără TVA), precum şi “dreptul de upgrade la ultima versiune de produs comercializată, pe toata durata contractului”, respective 400 de licenţe Microsoft Windows 7 şi 400 de licenţe Microsoft Office 2010” scrie în raportul Corpului de Control.

“…Până la data de 30.04.2015, societatea Elcen SA nu a utilizat (nici nu a instalat) cele 400 de licenţe Microsoft Windows Vista pe care le-a achiziţionat în cursul anului 2009 şi nu a exercitat „dreptul de upgrade la ultima variantă de produs comercializată” pentru toate licenţele achiziţionate în sensul că nu a utilizat (nu a instalat) un număr de 278 de licenţe Microsoft Office 2010 (reprezentând 51% din licenţele din această categoie, pe care societatea le-a avut la dispoziţie începând cu data de 15.06.2010”, mai scrie în raport.

Cei de la Elcen au spus că nu au instalat softurile pentru că nu aveau pe ce.

„Neutilizarea acestor licenţe a fost motivată de către reprezentanţii Elcen SA prin aceea că produsele software nu au fost compatibile cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le deţinea”, se mai arată în raportul corpului de control.

Compania a plătit circa un milion de lei, TVA inclus, pentru licenţele de Windows şi Office, dar, din această sumă „613.767,52 RON (57%) reprezintă contravaloarea licenţelor sistemului ce operare Microsoft Windows şi ale suitei Microsoft Office plătite, recepţionate, neinstalate şi neactivate până la data de 30.04.2015”, se mai arată în raport. 

Corpul de control al premierului anunţă că, în urma verificărilor efectuate, a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală. De asemenea, raportul a fost trimis şi la Ministerul Energiei, la Curtea de Conturi, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, la Secretariatul General al Guvernului, spre informare, la Cancelaria prim-ministrului, spre informare.

Ancheta corpului de control a vizat intervalul 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2014, perioada controlului fiind extinsă până în anul 2015 cu privire la acte sau operaţiuni ale căror consecinţe s-au produs ulterior datei de 31 decembrie 2014, potrivit Sintezei Raportului de control, care a fost publicată luni pe site-ul control.gov.ro.

Istoria datoriilor şi pierderilor de la ELCEN

În perioada 2009 – 2014, din producerea şi vânzarea de energie electrică, ELCEN a înregistrat un profit total de 264.102.000 de lei. În aceeaşi perioadă, din producerea şi vânzarea de energie termică, societatea a înregistrat o pierdere totală de 458.452.000 de lei.

Între 2009 – 2014, centralele termoelectrice Bucureşti Vest, Bucureşti Sud, Progresu şi Grozăveşti au înregistrat, din producerea şi vânzarea de energie termică, o pierdere totală de 314.069.000 de lei.

Din datele comunicate Corpului de control al premierului a rezultat că între 2009 şi 2014 preţurile de vânzare pentru energia termică produsă de ELCEN, aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, au fost cu până la 75 de lei/Gcal mai mici faţă de costurile unitare de producţie transmise spre aprobare de Sucursala Electrocentrale Bucureşti din cadrul ELCEN.

Corpul de control al premierului a mai constatat că, în 2014, cuantumul total al datoriilor înregistrate de ELCEN a fost de 2.041.887.000 de lei, din care datoriile la bugetul statului au fost de 850.363.000 de lei (41,6%).

La sfârşitul anului 2014 creanţa societăţii faţă de RADET Bucureşti era în valoare totală de 3.409.378.802,38 de lei. La 10 noiembrie 2015, creanţa pe care ELCEN o avea de încasat de la RADET Bucureşti era de 3.577.592.850,26 lei. În noiembrie 2015, RADET Bucureşti a achitat parţial energia termică produsă şi livrată de ELCEN în aprilie 2013 (facturată în mai 2013), rezultând un decalaj de 2 ani şi 6 luni între livrarea energiei termice de către ELCEN şi plata contravalorii acesteia de RADET Bucureşti.

Corpul de control a mai constatat că, între 2009 şi 2014, cuantumul total al cheltuielilor cu personalul, înregistrate de ELCEN, a fost de 1.096.240.000 de lei. Valoarea totală a sporurilor, primelor şi a altor bonificaţii oferite personalului din cadrul Sucursalei Electrocentrale Bucureşti între 2009 – 2014, înainte şi după reorganizare, a fost de 299.863.000 de lei.

Totodată, potrivit Corpului de control, între 1 ianuarie 2009 şi 31 decembrie 2014, componenţa nominală a consiliului de administraţie al ELCEN a fost modificată de mai multe ori, din iniţiativa reprezentanţilor statului – în calitate de acţionar majoritar, ori din cauza împrejurării că anumiţi administratori au demisionat şi au existat multiple situaţii în care, pentru diferite perioade de timp, în CA nu au fost ocupate toate posturile prevăzute.

Au existat şi situaţii în care, între iunie 2012 – iulie 2013, desemnarea administratorilor provizorii ai ELCEN pe locurile rămase vacante în CA s-a realizat cu nerespectarea prevederilor din actul constitutiv al societăţii, mai spune Corpul de control al premierului. Verificările efectuate au mai evidenţiat faptul că în împrejurările încheierii unui contract de mandat din 1 aprilie 2014, CA al ELCEN nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la stabilirea criteriilor şi indicatorilor de performanţă pentru directorul general al societăţii.

Probleme şi la contractele încheiate de ELCEN


Verificările au mai evidenţiat că, în 2010, reprezentanţii ELCEN au estimat valoarea achiziţiei de servicii de verificare a rapoartelor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente anului 2009 cu nerespectarea prevederilor legale, fapt ce a condus la încheierea de către societate a unui contract de prestare servicii la un preţ supraevaluat, de aproximativ 5 ori mai mare faţă de valoarea contractului încheiat în anul anterior cu aceeaşi firmă prestatoare, pentru aceleaşi servicii.

Corpul de control vorbeşte în raport şi despre pierderile financiare înregistrate de ELCEN, cauzate de nefuncţionarea, între septembrie 2014 – martie 2015, a centralei cu ciclu combinat din cadrul CET Bucureşti Vest.

Pe de altă parte, Corpul de control a constatat că între 2009 – 2014, între ELCEN şi o societate din Balş, judeţul Olt (reprezentant fiscal în România al unei societăţi din Statele Unite ale Americii), au fost încheiate un număr de 25 de contracte de furnizare şi/ sau de prestare servicii, în valoare totală de 1.764.802,11 lei, fără TVA, în baza cărora ELCEN a efectuat plăţi în cuantum de 2.056.594,63 de lei (TVA inclus). O parte dintre contracte au fost atribuite de către autoritatea contractantă cu încălcarea reglementărilor legale incidente, iar anumite contracte au fost executate prin depăşirea termenelor asumate de către furnizor/ prestator, mai spune Corpul de control.

Corpul de control al premierului a propus ELCEN să ia mai multe măsuri, între care întreprinderea/ continuarea demersurilor legale necesare încasării tuturor creanţelor societăţii, devenite exigibile. Potrivit Corpului de control, este necesară totodată dispunerea de către conducerea societăţii a unor măsuri în vederea respectării prevederilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...