Eşecul liberalizării energiei: doar un român din opt a trecut pe piaţa liberă de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea şi aici

La finalul anului 2017, moment în care piaţa de energie electrică s-a liberalizat pentru consumatorii casnici, doar puţin peste un milion de consumatori casnici au ales să treacă pe piaţa concurenţială, marea majoritate a casnicilor rămânând în continuare la aceiaşi furnizori, în sistem reglementat, după cum reiese din datele publicate recent de ANRE. Citiţi şi cât aţi câştiga acum dacă renunţaţi la actualul contract şi intraţi pe piaţa liberă.
Mihai Nicuţ - mar, 10 apr. 2018, 21:02
Eşecul liberalizării energiei: doar un român din opt a trecut pe piaţa liberă de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea şi aici

Numărul clienţilor casnici care erau alimentaţi în regim de piaţă concurenţială era, la finalul anului 2017, de 1,015 milioane, potriv it datelor ANRE, în condiţiile în care, la aceiaşi dată, numărul consumatorilor casnici alimentaţi în regim de ultimă instanţă (număr mediu aferent trimestrului patru al anului trecut) era de 7,674 milioane.

Aşadar, deşi au avut la dispoziţie mai mult de doi ani pentru a-şi schimba contractul de furnizare de energie electrică şi/sau furnizorul, marea majoritate a consumatorilor casnici au preferat să nu facă nimic în acet sens. Mai puţin de unul din opt a trecut în piaţa concurenţială şi, chiar şi dintre aceştia, marea majoritate au ales să rămână la unul dintre cei cinci mari furnizori de ultimă instanţă (FUI) şi au schimbat doar contractul. Asta pentru că, după cum puteţi citi mai jos, unul dintre ei are printre cele mai bune oferte şi pe piaţa concurenţială.

Spunem asta pentru că, potrivit datelor ANRE, din cei 1,01 milioane de casnici care au trecut în piaţa concurenţială, aproape 902.000 au ca furnizor tot unul dintre cei mari cinci FUI (Electrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ, E.ON).

Ce s-a întâmplat la 1 ianuarie 2018 şi de ce e bine să îţi schimbi furnizorul

De la 1 ianuarie, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat 100%, iar ANRE doar avizează tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială, şi au rămas cu actualele contracte la aceiaşi mari furnizori, în regim de ultimă instanţă, Enel, CEZ, E.On şi Electrica.
Consumatorii care nu au intrat încă pe piaţa concurenţială au două mari dezavantaje, dacă rămân alimentaţi în regim de ultimă instanţă.

Citeşte şi: 

Electrica, Enel, CEZ sau E.On? Care este cel mai “deştept” furnizor de energie electrică

Primul ţine de garanţia preţului. În sistem de piaţa concurenţială, contractele furnizorilor presupun existenţa unui preţ ferm pe kWh, pe toată durata contractului, un an sau doi, indiferent de costurile pe care le are furnizorul cu achiziţia energiei. În cazul în care consumatorii rămân în sistem de ultimă instaţă, preţul se va schimba de cel puţin două ori pe an, momente la care ANRE va aviza tarifele CPC, iar aceste tarife vor ţine cont de preţul energiei electrice din piaţă, pe care furnizorii îl vor achiziţiona pentru clienţii lor. Astfel, clienţii sunt expuşi la variaţiile de preţ de pe piaţa energiei, inclusiv piaţa spot, unde acum două ierni preţurile au atins cel mai mare nivel din istorie.

Al doilea ţine de nivelul preţului. Tarifele practicate de furnizori pentru piaţa concurenţială sunt mai mici decât cele practicate de marii furnizori de ultimă instanţă (FUI) pentru clienţii care rămân alimentaţi în regimul vechi, de serviciu universal.

Fie că rămân la acelaşi furnizor, dar trec pe contracte pe piaţa liberă, fie că schimbă şi furnizorul, consumatorii de energie electrică trebuie să ştie că această mutare nu prezintă vreun risc. În cazul în care furnizorul ales dă faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă al zonei (unul dintre cei patru mari), în regim de serviciu universal. Clientul nu va rămâne niciun moment fără energie electrică. Este adevărat că, în perioada în care trece automat în regim de serviciu universal, va plăti preţurile avizate de reglementatorul ANRE, mai mari decât ce plătea înainte furnizorului privat, dar este liber să aleagă oricând, inclusiv în acea perioadă, un alt furnizor de pe piaţa liberă.

Iată ce economii se pot face acum la factură dacă renunţaţi la contractual cu actualul furnizor şi semnaţi unul nou, de piaţă concurenţială, cu acelaşi furnizor sau cu altul. Situaţia pe fiecare regiune:

Muntenia Sud (Municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,61 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, cele mai bune oferte sunt ale Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială) şi RCS&RDS, toate cu 0,5 lei/kwh.
Economia este aşadar de până la 18%.

Dobrogea (Judeţele Tulcea, Constanţa, Ialamiţa, Călăraşi)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,66 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, cele mai bune oferte sunt, la fel ale Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială) şi RCS&RDS, toate cu 0,54 lei/kwh.
Economia este aşadar de până la 18%.

Citeşte şi:

Turcia începe lucrările la mega-centrala nucleară de 4.800 MW, făcută cu tehnologie rusească

Banat (Judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,65 lei/kWh. Dacă decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, există oferte ale Restart Energy şi Enel (ofertă de piaţă concurenţială) la 0,51 lei.
Deci pentru această zonă, economia este de 20%

Oltenia (Judeţele Argeş, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Gorj, Gorj, Mehedinţi)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă CEZ un preţ final de 0,67 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, aceiaşi Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială), RCS&RDS, la care se adaugă şi Fidelis Energy, au oferte la 0,54 lei/kWh.
Aşadar, pentru această zonă, economia este tot de 20%.

Moldova (Judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă E.On un preţ final de 0,67 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, aceiaşi Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială) şi RCS&RDS au oferte la 0,54 lei/kWh.
Aşadar, economia ar fi de până la 19%, dacă treceţi pe piaţa liberă.

Muntenia Nord (Judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Electrica un preţ final de 0,64 lei/KWh. Pentru cei care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, aceiaşi Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială) şi RCS&RDS vin cu un preţ de 0,51 lei/kWh.
Aşadar, pentru această zonă, economia este de circa 19%.

Transilvania Nord (Judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş)
Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Electrica un preţ final de 0,65 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, exisată oferte la 0,51-0,52 lei/kWh, de la aceiaşi Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială), RCS&RDS şi Fidelis Energy.
Aşadar, şi pentru consumatorii din această zonă, economia ar fi tot de 19%.

Transilvania Sud (Judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba)
Zona este deservită în în sistem reglementat tot de Electrica Furnizare. Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă un preţ final de 0,64 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, există oferte la 0,52 lei/kWh, de la Restart Energy şi Enel (ofertă de piaţă concurenţială).
Economia în această zonă este aşadar de 18%.

Notă: Comparaţiile au fost făcute în baza datelor din Comparatorul de preţuri care se află pe site-ul ANRE. Înainte de a vă alege un nou furnizor, studiaţi cu atenţie toate detaliile ofertei, mai ales că unele conţin şi un abonament (la unii este chiar orar) care, chiar dacă nu este mare, poate influenţa alegerea dvs!

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...