Ce conţine dosarul electronic de sănătate şi când se face proiectul de 29 de milioane de euro – Exclusiv

Dosarul va conţine istoricul informaţiilor medicale relevante, adică diagnosticele, procedurile medicale şi intervenţiile chirurgicale la care a fost supus pacientul, informaţii despre problemele de sănătate relevante ale membrilor de familie ai pacientului, informaţii privind cultura şi religia pacientului şi nu numai. Peste 131 de milioane de lei costă realizarea proiectului dosarului electronic de sănătate. Citiţi într-o analiză ECONOMICA.NET lista completă a datelor despre asigurat care vor fi stocate în dosarul electronic de sănătate şi în ce stadiu se află cea mai importantă licitaţie din acest proiect îndrăzneţ.
Cristina Şomănescu - Dum, 16 sept. 2012, 21:30
Ce conţine dosarul electronic de sănătate şi când se face proiectul de 29 de milioane de euro - Exclusiv

În acest an, pacienţii vor avea reţeta electronică şi cardul electronic de sănătate, pentru ca abia în 2013 să fie operaţional şi dosarul electronic de sănătate, ele vor putea fi folosite prin intermediul sistemului informatic unic integrat (SIUI), anunţa Lucian Duţă la sfârşitul mandatului de preşedinte al Casei Naţionale.

Avem reţetă electronică şi, declarativ, până la sfârşitul anului 2012, vom avea şi card de sănătate (potrivit HG publicate în  Monitorul Oficial, despre care am scris aici).

Dosarul electronic de sănătate va stoca toate informaţiile din istoricul medical al fiecăruia dintre noi, începând cu vacciunurile, continuând cu analizele făcute de-a lungul vieţii, cu bolile cronice cu care trăim, intervenţiile pe care le-am avut, tratamentele administrate, alergiile, intoleranţele. Datele pe care medicul de familie le-a stocat până acum într-un set de fişe, mai stufos pe măsură ce îmbătrânim, vor fi transferate în dosarul electronic de sănătate. Însă acestea nu sunt singurele informaţii stocate în dosarul de sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET ce informaţii despre asigurat va conţine dosarul electronic de sănătate.

Punctual, dosarul electronic de sănătate va conţine: datele de identificare ale pacientului, datele demografice care vor fi înregistrate şi actualizate în dosar într-un mod relevant din punct de vedere clinic. Mai departe, dosarul electronic va mai conţine istoricul medical relevant al pacientului, adică informaţii precum: date istorice care au legătură cu diagnosticele precedente, intervenţii chirurgicale şi alte proceduri efectuate pacientului, precum şi probleme de sănătate relevante ale membrilor de familie ai pacientului.
Dosarul electronic de sănătate va mai conţine informaţii privind consimţămintele date de pacient în timpul vieţii (pentru donarea de organe, de exemplu), indicaţii legale date de pacient în timpul vieţii, precum şi informaţiile privind cultura şi religia pacientului.

Acestea sunt datele prevăzute în Caietul de Sarcini al licitaţiei pentru „sistemul informatic integrat dosarul electronic de sănătate”, de altfel, cea mai importantă licitaţie din proiectul dosarului electronic, despre care vom scrie în continuare. Oficialii Casei Naţionale ne-au explicat că lista finală a informaţiilor pe care le va conţine dosarul  electronic de sănătate va fi stabilită în urma consultării organizaţiilor profesionale de profil.

„Datele medicale pe care le va conţine dosarul electronic sunt structurate, într-o formă primară, în Caietul de Sarcini pentru achiziţia sistemului, urmând ca datele efective care vor fi înregistrate să fie identificate în perioada de analiză, în această activitate fiind necesară consultarea şi implicarea organizaţiilor profesionale din domeniul medical”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.

Dosarul electronic de sănătate va gestiona înregistrările medicale referitoare la asigurat, istoricul pacientului cu relevanţă medicală şi, nu în ultimul rând, dosarul electronic va furniza informaţii relevante despre indicaţiile, preferinţele şi consimţămintele date de pacient în timpul vieţii, potrivit Caietului de Sarcini.

Proiectul dosarului electronic de sănătate costă peste 131 de milioane de lei

Pentru realizarea proiectului dosarului electronic de sănătate, CNAS a organizat licitaţii pentru trei contracte.

I Punctual, cel mai important contract şi cel mai controversat din acest proiect depăşeşte 130 de milioane de lei şi vizează achiziţionarea şi implementarea sistemului informatic care susţine dosarul electronic. Contractul nu a fost încă atribuit.

II Un alt contract din proiectul dosarului electronic de sănătate vizează achiziţionarea serviciilor de informare şi publicitate pentru implementarea proiectului. Acest contract este estimat la 744.840 de lei, fără TVA şi nu a fost încă atribuit.

III O altă licitaţie din proiect vizează un contract pentru servicii de audit pentru implementarea sistemului dosarului electronic, în valoare de 730.000 de lei, fără TVA, care a fost atribuit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Povestea acestor contracte, în continuare.

I Cel mai important contract din arhitectura acestui proiect îndrăzneţ nu a fost încă atribuit

Oficialii CNAS ne-au spus că licitaţia pentru sistemul informatic care susţine proiectul se află în etapa de evaluare a ofertelor. Se întâmpla pe 13 iulie.
„Licitaţia privind sistemul informatic integrat dosarul electronic de sănătate este în etapa de evaluare oferte”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS, pe 13 iulie.

Două luni mai târziu, pe 18 septembrie, oficialii CNAS ne-au comunicat acelaşi răspuns.

„Vă comunicăm că licitaţia privind serviciile pentru implementarea sistemului informatic integrat „Sistemului naţional dosarul electronic de sănătate” se află în etapa de evaluare a ofertelor”, au spus oficialii CNAS, pentru ECONOMICA.NET, pe 18 septembrie.

De ce nu a fost atribuit până acum, de vreme ce licitaţia a fost demarată în august 2011? Iată epopeea licitaţiilor pentru proiectul dosarului electronic de sănătate

Istoria licitaţiilor pentru atribuirea contractului de peste 130 de milioane de lei e lungă şi complicată.

CNAS, în calitate de autoritate contractantă, a demarat licitaţia pentru atribuirea contractului privind implementarea sistemului informatic care susţine dosarul electronic în august 2011. Vorbim despre un acord-cadru, cu o durată de 24 de luni de la data atribuirii contractului, care depăşeşte 130,9 de milioane de lei, fără TVA, din bani europeni (prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice).

Ofertantul cu cea mai avantajoasă din punct de vedere economic – în funcţie de criteriile enunţate în Caietul de Sarcini – urma să câştige contractul, porivit anunţului de participare publicat în SEAP, pe care îl puteţi consulta aici.

Prima procedură de achiziţie a fost anulată însă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), fără să fie specificat în contestaţie numele firmei care a contestat procedura la CNSC.

Licitaţia a fost reluată în noiembrie 2011. CNAS, în calitate de autoritate contractantă, a demarat în noiembrie 2011 o nouă licitaţie pentru implementarea sistemului informatic al dosarului electronic de sănătate. De această dată însă, contractul urma să fie atribuit ofertantului cu cel mai mic preţ.
Detalii despre această licitaţie, aici.

Şi această procedură a fost contestată la CNSC. Ca urmare, CNAS a fost nevoită să modifice documentaţia de atribuire, dar procedura a continuat.

Pe 22 decembrie 2011, CNSC a admis, în parte, contestaţiile a patru firme: SAP România, Mobius Solutions, Dacar Consult Express, şi integral contestaţiile firmei Key Finance Corporation şi a obligat CNAS (în calitate de autoritate contractantă) să continue procedura de atribuire, în maximum 5 zile de la decizia CNSC, prin modificarea documentaţiei de atribuire, cu decalarea termenul-limită pentru depunerea ofertelor, respectiv cu asigurarea unui termen de întocmire a ofertei de minimum 44 de zile, începând de la data publicării în SEAP a modificărilor.
Tot atunci, CNSC a respins cererea firmei Dacar Consult Express de suspendare a procedurii de atribuire.
Decizia Consiliului şi contestaţiile celor 4 firme pot fi consultate aici.

Potrivit celor mai recente informaţii comunicate de Casa Naţională, licitaţia pentru contractul de peste 130 de milioane de lei merge înainte şi se afla pe 18 septembrie în stadiul analizei ofertelor primite.

II Contractul pentru servicii de informare şi publicitate în proiectul dosarului electronic de sănătate

În iunie 2011, CNAS a demarat licitaţia pentru achiziţia serviciilor de publicitate în acest proiect. Aşa cum îi spune şi numele, contractul vizează informarea şi conştientizarea populaţiei şi a medicilor cu privire la sistemul dosarului electronic de sănătate. Vorbim despre un acord-cadru, derulat pe o perioadă de 24 de luni de la data atribuirii contractului, care este estimat în Caietul de Sarcini la 744.840 de lei, fără TVA (estimat şi nu în cuantum exact pentru că nu a fost încă atribuit). Contractul va fi atribuit de CNAS prin licitaţie deschisă ofertantului cu cel mai mic preţ.  Contractul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

III CNAS a atribuit totuşi un contract în proiectul dosarului electronic. Este vorba despre un contract de servicii de audit intermediar şi final pentru implementarea sistemului naţional dosarul electronic de sănătate, care a fost atribuit firmei Prosys Audit din Capitală.
Vorbim despre un contract de 730.000 de lei, fără TVA. Şi în acest caz, proiectul e finanţat din bani europeni. Contractul a fost atribuit firmei Prosys Audit în luna noiembrie 2011 şi se derulează pe 12 luni, de la data atribuirii lui.
Contractul câştigat de Prosys Audit vizează verificarea livrărilor de produse software şi a licenţelor de utilizare aferente, instalate şi implementate, în conformitate cu cerinţele proiectului, precum şi verificarea cheltuielilor efectuate, în conformitate cu contractul de finanţare nerambursabilă. Amănunte despre această licitaţie, aici.

Un detaliu

Deşi dosarul electronic de sănătate are o pagină dedicată pe site-ul CNAS, momentan Casa nu a publicat încă nimic despre proiect pe pagina sa oficială. 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...