Vom folosi cardul de sănătate de la 1 ianuarie 2013. Tot ce trebuie să ştiţi despre card

De la 1 ianuarie, pacienţii vor dovedi calitatea de asigurat la Sănătate prin intermediul cardului de sănătate. Citiţi într-o analiză ECONOMICA.NET ce va conţine cardul, cum veţi intra în posesia lui, cum veţi proceda dacă nu funcţionează sau dacă îl veţi pierde, cât timp e valabil, dar şi cât a costat şi cine a produs soluţia informatică de implementare a cardului de sănătate.
Cristina Şomănescu - mar, 11 sept. 2012, 21:18
Vom folosi cardul de sănătate de la 1 ianuarie 2013. Tot ce trebuie să ştiţi despre card

De la 1 ianuarie 2013, pacienţii nu vor mai nevoiţi să solicite Caselor de Asigurări adeverinţe de asigurat, ca să poată beneficia de servicii medicale decontate. Declarativ, cardul de sănătate vine să simplifice şi să eficientizeze traseul pacientului la medic, şi accesul la asistenţă medicală. Rămâne de văzut în ce măsură va fi atins acest deziderat în practică.

Pe 10 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Pe cale de consecinţă, în 30 de zile de la publicarea normelor în Monitorul Oficial, ele intră în vigoare, iar graficul procesului de implementare a cardului – cu etapele şi termenele-limită prevăzute în legislaţia secundară – ar trebui să fie respectat.

Cardul naţional de sănătate era prevăzut să fie introdus încă din 2007, potrivit Legii 95/2006 (Legea Sănătăţii, n. red). Începând cu anul 2010, am preluat iniţiativa pentru realizarea sa, spunea Lucian Duţă la bilanţul mandatului de preşedinte al Casei Naţionale.

Atenţie! Cardul naţional de sănătate e un document distinct de cardul european de sănătate şi va putea fi folosit doar pe teritoriul ţării.

Iată, în continuare, informaţiile pe cale le va conţine cardul: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului, potrivit alineatului 4 din articolul 8 din norme.

În privinţa codului unic de identificare, Dorin Ionescu, fost şef interimar la CNAS, spunea că în momentul în care vom avea cardul de sănătate vom primi şi un cod de asigurat, diferit de CNP, cu care ne vom identifica în sistemul de sănătate. Logica acestui cod de asigurat e să ne securizeze datele personale întrucât nu conţine informaţii despre data naşterii, ne-a mai spus el, la lansarea prescripţiei electronice.

Un avantaj pe care îl aduce cardul pentru pacienţi se referă la faptul că din 2013 li se va putea elibera reţeta electronică, prescrisă de medic, şi în alte judeţe decât cel în care are domiciliul medicul prescriptor datorită cardului de sănătate, care o va „găzdui”, ne-a asigurat Dorin Ionescu.

Termenul de valabilitate al cardului este de 5 ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate se calculează de la 1 ianuarie 2013, potrivit alineatului 1 din articolul 6 din norme.

Iată, concret, ce trebuie să ştiţi despre card, potrivit normelor aprobate şi publicate în Monitorul Oficial, partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2012

Cardul se va produce şi distribui asiguraţilor începând cu data intrării în vigoare a normelor, potrivit alineatului 2 al articolului 2 din norme.
Cardul de sănătate se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat la sistemul asigurărilor sociale de Sănătate.
Fiecărui asigurat cu vârsta peste 18 ani împliniţi i se va emite card de sănătate.
Cardul va fi iniţial testat în judeţul Arad, ales ca centru-pilot, pentru a verifica dacă sistemul informatic care susţine cardul funcţionează, tot începând cu data intrării în vigoare a normelor, reiese din alineatul 3 al articolului 2 din norme.

Traseul cardului de la compania care îl produce până la pacient – lung şi complicat.

Cardul va fi produs de Compania Naţională Imprimeria Naţională şi va trimis pentru personalizare Centrului Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice va primi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informaţiile minime despre fiecare asigurat (conform alineatului 2 al articolului 4 din norme).

După ce au fost personalizate la Centru, cardurile urmează să fie sortate de Compania Naţională (CN) Imprimeria Naţională  pe Case de Asigurări şi medici de familie, folosind informaţiile despre medicul şi Casa de Asigurări la care este asigurat fiecare dintre noi, informaţii primite de la CNAS, potrivit alineatului 3 al articolului 4 din norme.

După ce au fost personalizate, Imprimeria Naţională predă cardurile Ministerului Sănătăţii (MS) care mai departe le transferă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ele vor fi achitate de MS, şi nu de asigurat.

Casa Naţională le transferă mai departe CN Imprimeria Naţională. Imprimeria Naţională va distribui cardurile caselor de asigurări din ţară.
În fine, Casele judeţene de asigurări vor distribui medicilor cardurile de sănătate pentru pacienţii din lista fiecăruia, iar medicii după ce le vor valida, adică după ce vor verifica dacă funcţionează, le vor distribui pacienţilor din listă.

Cum procedaţi dacă nu funcţionează

Dacă medicul constată că nu funcţionează cardul dumneavoastră de sănătate sau că informaţiile înscrise pe card sunt greşite, trebuie să îl returneze Casei de Asigurări împreună cu un borderou centralizator, precizând la returnare numărul de identificare al cardului şi de ce e returnat, potrivit alineatului 2 din articolul 5 din norme.
Mai departe, Casa de Asigurări de Sănătate îl returnează Companiei Naţionale Imprimeria Naţională care retipăreşte cardurile nefuncţionale şi cu greşeli şi apoi le distribuie Caselor de Asigurări de Sănătate.

Cum procedaţi dacă pierdeţi cardul sau vă e furat

Atenţie! Asiguratul suportă contravaloarea cardului dacă solicită un duplicat pentru că l-a pierdut, i-a fost furat sau s-a deteriorat sau în cazul în care i se modifică datele personale de identificare, potrivit alineatului 3 din articolul 6 din norme. Dacă vă aflaţi în una dintre situaţiile antemenţionate, procedaţi astfel: în 15 zile calculate începând cu ziua din care cardul ori a fost furat, ori s-a deteriorat şi nu mai merge, l-aţi pierdut ori vi s-au schimbat datele personale de identificare din CI, solicitaţi Casei de Asigurări în evidenţa căreia vă aflaţi un card nou, împreună cu dovada plăţii cardului în contul Imprimeriei Naţionale. În 30 de zile de la depunerea acestei cereri la Casa de Asigurări veţi primi noul card.

Sunteţi medic şi aţi primit carduri care nu aparţin pacienţilor dumneavoastră. Cum procedaţi

Dacă medicul de familie găseşte printre cardurile primite de la Casa de Asigurări carduri pentru pacienţi care nu sunt înscrişi pe lista lui, medicul trebuie să le returneze pe acestea Casei de Asigurări de la care le-a primit.

Pentru medici: ce faceţi cu cardurile nerevendicate de asiguraţi

Medicul de familie va păstra cel mult 3 luni de zile cardul unui asigurat care „se află în imposibilitate” de a-l ridica de la medic. Dacă pacientul, împuternicitul sau reprezentantul său legal nu a venit la medicul de familie ca să ridice cardul, în termen de 3 luni de când medicul l-a primit, medicul e obligat să îl returneze Casei de Asigurări de sănătate (de la care l-a primit).

Cine a câştigat contractul pentru implementarea cardului de sănătate de peste 87 de milioane de lei

CNAS, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit contractul pentru servicii privind soluţia informatică de implementare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate asocierii de firme HP şi Novensys Corporation. Vorbim despre un contract de peste 87,63 de milioane de lei, fără TVA.
Contractul prevede servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanţă, dezvoltare de software, internet şi asistenţă, servicii de programare şi de consultanţă software, servicii de programare de sisteme informatice şi software utilitare, servicii de analiză şi de programare de sisteme.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă, ofertei cu cel mai mic preţ, la 23 aprilie 2012 (licitaţia demarată în septembrie 2011 de CNAS).

Licitaţia pentru implementarea cardului: cine a (mai) vrut contractul

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a comunicat, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista firmelor care au participat la licitaţia pentru implementarea cardului naţional de asigurări de sănătate şi, evident, nu au câştigat. Este vorba despre:
1. Asocierea SC Indra Sistemas SA şi Teamnet International SA.;
2. Asocierea Ericsson Telecommunications Romania SRL şi SC Software Development & Consulting SRL;
3. Asocierea SC Uti System SA şi SC Certsign SA.

Prima licitaţie pentru cardul electronic de sănătate a fost anulată

Spuneam mai sus că CNAS a lansat licitaţia pentru implementarea cardului electronic de sănătate în septembrie 2011. Însă aceasta nu e prima licitaţie pentru card. CNAS a demarat prima procedură pentru achiziţia soluţiei informatice de implementare a cardului, prin licitaţie restrânsă accelerată, în luna mai 2011. Această procedură a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionarea a Contestaţiilor (CNSC) până la pronunţarea pe fond a soluţiei dosarului cauzei, o lună mai târziu, în iunie 2011, după ce Ericsson Telecommunications România a contestat documentaţia de atribuire.

Verdictul: prima licitaţie a fost anulată

Pe 13 iulie 2011, CNSC a decis anularea primei proceduri de atribuire, admiţând în acest fel contestaţia companiei Ericsson Telecommunications România.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Lucrările de forare la tunelul Homorod vor începe în octombrie. „Cârtițele” Alexandrina și Konstantina, pe poziție
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Lucrările de forare la tunelul Homorod vor începe în octombrie. „Cârtițele” ...
Lucrările de forare la tunelul Homorod, cu doua fire și o lungime de circa cinci kilometri, sunt pregătite să demareze la începutul lunii octombrie, transmite marți secretarul de stat în......
Simtel și PRIME Batteries Technology au construit un sistem de stocare alimentat cu energie din panouri fotovoltaice la Schitul românesc Prodromu de pe Muntele Athos
Simtel și PRIME Batteries Technology au construit un sistem de stocare alimentat cu energie din panouri fotovoltaice la ...
Grupul de inginerie și tehnologie românesc Simtel și PRIME Batteries Technology, unul dintre cei mai importanți producători ...
Constructorul român ATP Trucks Automobile lansează noul model Truston 8×4 la IAA Transportation 2024
Constructorul român ATP Trucks Automobile lansează noul model Truston 8×4 la IAA Transportation 2024
ATP Trucks Automobile, producătorul român de vehicule comerciale și de transport persoane, lansează noul model Truston ...
Calea ferată Galați – Bârlad, afectată de inundații pe 6,5 km. Este nevoie de reparație capitală – CFR SA
Calea ferată Galați – Bârlad, afectată de inundații pe 6,5 km. Este nevoie de reparație capitală – CFR SA
Sectia de circulație Galați – Târgu Bujor – Bârlad este închiriată gestionarului privat Transferoviar Infrastructură ...