Exerciţiu IGSU: Miercuri vor suna sirenele de alarmare în Bucureşti şi 13 judeţe

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfăşura, miercuri, începând cu ora 10,00, exerciţiul de alarmare în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.
Economica.net - mie, 19 apr. 2017, 05:34
Exerciţiu IGSU: Miercuri vor suna sirenele de alarmare în Bucureşti şi 13 judeţe

Acest exerciţiu are ca scop testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Se va auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.

Vor fi verificate şi fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către populaţie şi autorităţi.

IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma ‘Exerciţiu’.

Alarmele vor suna joi, 20 aprilie, în alte 11 judeţe – Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar în ultima zi a exerciţiului, 21 aprilie, sirenele se vor auzi în Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş, Vâlcea.

Potrivit IGSU, înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

La nivel naţional există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, recomandă populaţiei să urmărească informările ISU şi DSU referitoare la acest exerciţiu.

‘Este un exerciţiu prin care testăm sirenele, obişnuim populaţia şi încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciţii similiare s-au făcut şi în alte ţări’, a declarat Arafat pe 13 aprilie, într-o conferinţă de presă la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a spus că acest gen de exerciţiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp şi este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene.

‘Unul dintre lucrurile care o să fie analizat în acest exerciţiu este dacă s-au auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite. Pentru că sunt unii care şi-au izolat apartamentele foarte bine şi poate că sirenele nu se mai aud aşa de bine şi atunci sunt sisteme alternative de alertare, (…) cum sunt sistemele pe care vrem să le implementăm în colaborare cu mass-media (…) şi am apelat la toţi reprezentanţii mass-media să ne ajute prin transmiterea unor mesaje instantanee când este vorba de o situaţie de urgenţă. (…) Deja avem trei protocoale semnate’, a precizat Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...