Exporturile României în Rusia au crescut cu 17%. Contribuţia Dacia a fost cea mai mare

Exporturile româneşti în Rusia au crescut cu 17%, în primul rând datorită contribuţiei echipamentelor mecanice şi de transport. Totuşi, un eventual embargo al exporturilor României în Rusia nu ar afecta semnificativ ecoluţia economiei ţării noastre în 2015, potrivit analiştilor de la Erste Research Group. Cât de mult vor suferi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, ca urmare a crizei ruso-ucrainene.
Adrian N. Ionescu - lun, 15 sept. 2014, 11:57
Exporturile României în Rusia au crescut cu 17%. Contribuţia Dacia a fost cea mai mare

Exporturile către Rusia de echipamente româneşti mecanice şi de transport au crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat creşterea vânzărilor totale româneşti cu 17%.

O mare parte din exporturile de echipamente româneşti în Rusia este asigurată de Automobile Dacia, prin vânzările de colecţii CKD destinate filialei Renault din Rusia. Vehiculele au cea mai mare pondere (33%) din exporturile României spre Rusia. Anul trecut au fost de 1,8 miliarde de dolari.

„Presupunând că în 2015 exporturile României s-ar reduce la zero şi s-ar institui un embargo reciproc ( cu excepţia gazelor naturale), acesta nu va modifica evoluţia PIB în 2015, având în vedere faptul că deja consumul intern a scăzut”, consideră analiştii de la Erste Group Research, într-un raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Nici chiar stoparea importurilor de gaze ruseşti nu ar avea un impact prea mare. România produce circa 11 miliarde de metri cubi de gaze şi importă diferenţa până la 12,5 miliarde mc.

Exporturile României către Rusia şi Ucraina acoperă 4,4% din comerţul exterior al României. Creşterea exporturilor in Rusia abia dacă a acoperit scăderea cu 6% a celor spre Ucraina.

Dintre celelalte ţări ale Eurtopei Centrale şi de Est (ECE), Ungaria şi Polonia par să sufere cel mai mult de o deteriorarea comerţului cu Rusia şi Ucraina. Exporturile maghiare către Rusia au scăzut cu aproape 20%, iar spre Ucraina cu 15%.

De asemeni, exporturile poloneze spre Rusia au scăzut cu peste 10% în primele şapte luni ale anului. „Există motive să credem că embargoul rus şi rubla tot mai slabă vor deteriora şi mai mult această dinamică”, spun analişti Erste.

Cu toate că şi Volskwagen are o fabrică în Rusia, Cehia nu are aceeaşi situaţie cu România, exporturile cehe către această ţară scăzând cu 6%.

Totuşi, „declinul exportului Cehiei nu se va accelera, datorită excepţiilor negociate de guvernul ceh”, iar influenţa asupra economiei Cehiei, ca şi asupra majorităţii celorlalte ţări din ECE, va fi „marginală”, potrivit Erste Group Research.

Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, anul trecut,  în creştere cu 12,7% faţă de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dolari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012.

Vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate (33,7%), urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice (25,7%), produse ale industrie chimice (12,4%), mobilă şi alte produse (5%).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...