Fabrică de autovehicule electrice şi un nou aeroport în Bucureşti, pe noua listă a Guvernului de proiecte prin PPP

Fabrică de autovehicule electrice şi un aeroport în partea de Sud a Capitalei sunt două dintre cele opt proiecte noi de pe lista Guvernului ce urmează să fie aprobată astazi pentru a fi realizate prin Parteneriat Public Privat.
Economica.net - joi, 28 iun. 2018, 10:41
Fabrică de autovehicule electrice şi un nou aeroport în Bucureşti, pe noua listă a Guvernului de proiecte prin PPP

Guvernul adoptă joi, 28 iunie, al doilea pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în PPP.

„În şedinţa din 24 mai am aprobat primele cinci proiecte. Astăzi aprobăm încă opt proiecte strategice de investiţii care urmează să fie pregătite şi atribuite în Parteneriat Public Privat”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Dintre acestea trei sunt în domeniul sănătăţii:
– Primul proiect este construirea şi operarea în PPP a unei bănci naţionale de sânge şi celule stem
– Al doilea proiect, Spitalul Regional Timişoara
– Al treilea proiect: Spitalul Regional Brăila – Galaţi, cu o capacitate de 800-1000 de paturi.

Celelalte cinci proiecte vizează
– Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie
– Construirea aeroportului Bucureşti Sud
– Canalul Siret –Bărăgan
– Construcţia prin PPP a unei fabrici de miljoace de transport în comun electrice
– Un nou complex turistic de ski în Masivul Făgăraş.

La începutul lunii iunie (n.r. 9 iunie 2018) o companie chineză a anunţat că vrea să deschidă fabrică de autobuze electrice în România, valoarea investiţiei fiind estimată la 100 de milioane de euro. Reprezentanţii producătorului din China au semnat la începutul lunii un contract de asociere cu proprietarul chinez al Parcului Industrial Meteor din Băicoi, a spus pentru ECONOMICA.NET Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

Investiţia urmează să se deruleze în două etape, potrivit lui Gogulescu. În prima etapa de implementare se preconizează alocarea a 50 milioane de euro şi crearea a circa 250 de locuri de munca, urmând ca ulterior aportul financiar să fie de încă 50 milioane de euro.

Chinezii vor să demareze producţia la noua fabrică din România în primăvară, mai spuneaAurelian Gogulescu.

Din cauză că terenul pus la dispoziţie în Parcul Industrial de la Băicoi nu ar fi suficient pentru producătorul chinez, se caută soluţii pentru asigurarea unui spaţiu mai mare, menţiona atunci Gogulescu.

Ideea unui aeroport nou în sudul Bucureştiului, construit tot în regim de parteneriat public-privat, nu este nouă. În baza unui studiu elaborat încă din deceniul trecut, omul de afaceri Nelu Iordache ar fi urmat să construiască, la Adunaţii-Copăceni, un aeroport cu o capacitate de 2 milioane de pasageri anual, investiţie de 200 de milioane de euro. Proiectul a fost însă abandonat.

La sfârşitul lunii mai, Guvernul Dăncilă a adoptat primul pachet de investiţii strategice, care vor fi realizate prin parteneriat public-privat: autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada Bucureşti – Craiova – Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat, oraşul medical – universitar complex ‘Carol Davila’, care se va construi în zona de nord a Capitalei, lângă Aeroportul ‘Henri Coandă’. Tot în parteneriat public-privat avem operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR’, a anunţat atunci premierul Dăncilă.

Potrivit şefei Executivului, complexul ‘Carol Davila’ se va întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare şi va cuprinde Spitalul Republican, Facultatea de Medicină, un campus universitar şi medical, un institut medical de cercetare şi o zonă comercială şi de agrement.

Totodată, premierul a precizat că studiile de fundamentare necesare pentru aceste proiecte se vor finaliza în maximum trei luni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...