Fiscul a început executarea silită a 389 de români care au luat credite prin „Prima Casă”

ANAF a dispus măsurile legale de executare silită pentru 389 de debitori Prima Casă. Dintre acestea, 38 de cazuri au fost deja finalizate prin recuperarea prejudiciului, iar pentru 15 persoane a fost aprobată eșalonarea la plată a creanțelor. FNGCIMM declară că băncile au executat deja garanțiile pentru 427 de credite Prima Casă. Nici un debitor nu a fost încă dat afară din casă.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 13 mart. 2016, 22:03
Fiscul a început executarea silită a 389 de români care au luat credite prin

Ultimele date furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că, la sfârșitul săptămânii trecute, instituția a primit și dispus toate măsurile legale pentru un număr de 389 de debitori persoane fizice care au contractat credite Prima Casă și nu au mai reușit să-și plătească la timp ratele.

Potrivit prevederilor art. 17 H.G. nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima Casa” cu modificările şi completările ulterioare, „Sumele garantate de FNGCIMM se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale, şi se recuperează, prin executare silită, de către organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la beneficiarii finanţării garantate, persoane fizice, conform reglementărilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.”

În temeiul titlului executoriu, a înscrisului prin care se individualizează creanţa bugetară reprezentând valoarea de executare a garanţiei, transmise de către FNGCIMM, organele fiscale competente procedează la emiterea şi comunicarea somaţiei, executarea silită urmând a se realiza conform Legii 207/2015 Codul de Procedura Fiscală cu modificările ulterioare – procedură de drept comun pentru administrarea sumelor datorate bugetului general consolidat.

În cazul în care, după comunicarea somaţiei, obligaţiile fiscale nu sunt achitate de către debitori, organele fiscale sunt obligate, în funcţie de bunurile şi veniturile urmăribile, să aplice modalităţile de executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală, respectiv poprirea disponibilităţilor din conturi şi a veniturilor obţinute de terţi şi/sau aplicarea sechestrului asupra bunurilor, proprietate a debitorilor.

Executarea silită se desfăşoară până la stingerea creanţelor fiscale înscrise în titlul executoriu, inclusiv a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, după caz, ori a altor sume, datorate sau acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare silită.
Până la această data, A.N.A.F. a primit şi dispus toate măsurile legale de executare silită pentru un numar de 389 debitori persoane fizice, fiind deja finalizate prin recuperare un număr de 38 de cazuri.

Conform art. 184 din Legea 207/2015 Codul de Procedura Fiscală organele fiscale centrale pot acorda la cererea debitorilor eşalonări la plată pe o perioada de cel mult 5 ani pentru creanţe reprezentând valoarea de executare a garanţiilor. În prezent sunt în derulare un numar de 15 eşalonării la plata a creanţelor bugetare reprezentând valoarea de executare a garanţiior aferente

FNGCIMM a anunțat că băncile au executat deja garanția statului în cazul a 427 de credite Prima Casă.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...