Fitch confirmă ratingul Irlandei la „BBB plus” cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat, vineri, calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Irlandei la 'BBB plus' cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 16:13
Fitch confirmă ratingul Irlandei la

De asemenea, agenţia a confirmat şi ratingul ‘F2’ pentru datoriile pe termen scurt în valută precum şi plafonul de ţară al Irlandei la ‘AA plus’.

Confirmarea ratingului vine după ce Irlanda a finalizat cu succes, în decembrie 2013, programul de asistenţă financiară internaţională. Toate ţintele fiscale stabilite cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI au fost îndeplinite, apreciază Fitch. În ianuarie, Irlanda a revenit furtunos pe pieţele financiare, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni, după ieşirea din programul de asistenţă financiară. Investitorii au făcut oferte de peste 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani, de aproximativ trei ori mai mult decât valoarea bondurilor, de 3,75 miliarde de euro.

Fitch estimează că Irlanda va înregistra anul acesta un deficit bugetar de 4,8% din PIB, comparativ cu un deficit primar de peste 9% din PIB în 2009, excluzând recapitalizarea băncilor. Totuşi, ţara va avea nevoie de încă două miliarde de euro pentru a ajunge la un deficit sub 3% din PIB cerut de UE pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv. Datoria generală guvernamentală brută a Irlandei în 2013 s-ar putea situa la 124% din PIB iar ţara va avea nevoie de excedent primar pentru a-şi reduce datoria.

Fitch estimează că economia irlandeză va înregistra o creştere de 1,6% anul acesta şi de 2,2% anul viitor iar excedentul de cont curent să rămână la aproximativ 4% din PIB în 2014-2015, similar cu nivelul din 2013.

Ministrul de Finanţe, Michael Noonan, a declarat recent că ieşirea Irlandei din programul de asistenţă financiară este un moment de răscruce, dar nu reprezintă sfârşitul problemelor cu care se confruntă ţara.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară.

În pragul falimentului după implozia unei bule imobiliare, autorităţile de la Dublin au fost obligate la sfârşitul lui 2010 să ceară sprijinul Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi al Fondului Monetar Internaţional. Fostul ‘tigru celtic’ a obţinut un program de asistenţă financiară în valoare de 85 de miliarde de euro.

Michael Noonan a avertizat că deficitul bugetar şi datoria Irlandei încă sunt prea ridicate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...