FMI: Discuţiile privind suspendarea asistenţei financiare acordate Greciei sunt premature

Discuţiile privind suspendarea ajutorului financiar acordat Greciei sunt 'premature', a declarat vineri directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, pentru CNBC.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 15:40
FMI: Discuţiile privind suspendarea asistenţei financiare acordate Greciei sunt premature

„Chestiunea este prematură. Încă purtăm discuţii cu Grecia. În cazul în care ajungem la un acord cu autorităţile de la Atena înainte de sfârşitul lunii iulie, va exista finanţare pentru anul viitor”, a afirmat David Lipton la Forumul economic de la Sankt Petersburg.

Oficiali implicaţi în negocierile cu Grecia au declarat joi pentru publicaţia britanică ‘Financial Times’ că FMI se pregăteşte pentru retragerea sprijinului financiar, la sfârşitul lunii iulie, dacă nu se va rezolva deficitul de finanţare de 3-4 miliarde de euro. Conform informaţiilor din FT, deficitul a apărut deoarece băncile centrale din zona euro au refuzat rostogolirea datoriei Greciei pe care o deţineau – refuzând să achiziţioneze noi obligaţiuni când cele mai vechi au ajuns la maturitate.

„Băncile centrale adoptă propriile lor decizii. S-au făcut solicitări pentru a ajuta Grecia şi suntem destul de siguri că vor fi îndeplinite aceste cereri”, a afirmat oficialul FMI.

Grecia face progrese dar încă sunt anumite probleme ce trebuie rezolvate, a explicat Lipton, adăugând că una din probleme o reprezintă măsurile adoptate de Grecia pentru privatizările din anumite sectoare. Grecia s-a angajat să vândă active de stat în valoare de 11,1 miliarde de euro până în 2016, în schimbul asistenţei financiare internaţionale.

„Datoria noastră este de a merge mai departe şi de a depăşi această criză. Ştim ce efecte negative au aceste crize şi de aceea trebuie să reexaminăm totul. Facem asta periodic. Nu încercăm să criticăm pe nimeni”, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional.

În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia se confruntă în 2013 cu al şaselea an de recesiune.

Până la sfârşitul lunii septembrie, Grecia trebuie să obţină venituri din privatizări cel puţin 1,8 miliarde de euro iar până în decembrie 2013 cel puţin 2,5 miliarde de euro. Nici în ultimii doi ani Atena nu şi-a îndeplinit obiectivele privind veniturile din privatizări, obţinând doar două miliarde de euro.

Premierul Antonis Samaras a exclus adoptarea unor noi măsuri de austeritate pentru a compensa sumele mici obţinute din privatizări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...