Vânzarea pe bucăţi a averii Fondului Proprietatea continuă cu pachetul de acţiuni Transelectrica

Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea (FP), îşi va vinde întregul pachet de acţiuni deţinut la Transelectrica (TEL), folosind aceeaşi metodă de plasament privat accelerat, prin care a mai vândut pachete importante de titluri din Portofoliul său. Franklin Templeton se află într-o campanie accelerată  de vânzare a activelor sale, deja cunoscută sub numele de"vânzarea pe bucăţi a FP".
Adrian N. Ionescu - mar, 08 iul. 2014, 06:55
Vânzarea pe bucăţi a averii Fondului Proprietatea continuă cu pachetul de acţiuni Transelectrica

Desfiinţarea „de facto” a Fondului Proprietatea (FP) prinde viteză. Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucureşti,  în calitate de administrator unic al FP, „dorește să informeze acționarii și investitorii în legătură cu intenția”  de a vinde un număr de pana la 9.895.212 acţiuni pe care le deţine în prezent în Transelectrica (TEL) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pachetul reprezintă 13,499 % din TEL şi este tot ce mai are FP la operatorul magistralelor naţionale de transport de electricitate.

Vânzarea se va face printr-o ofertă de plasament privat accelerat, adresat doar anumitor investitor. Raiffeisen Bank si UniCredit vor acţiona ca Joint Global Co-ordinators şi Joint Bookrunners (“Bookrunneri”). SSIF Broker Cluj Napoca va acţiona ca Joint Lead Manager.

Un anunţ ulterior va fi făcut la finalizarea plasamentului şi stabilirea preţului Plasamentului Privat.

 

Marile manevre Franklin Templeton la FP

Curând, operaţiunile de transfer de avere de la FP la acţionari acestuia vor atinge preagul de un miliard de euro, adică un sfert din banii pe care Guvernul se lăuda, acum aproape 10 ani, că-i va da, prin FOND, păgubiţilor regimulu ipolitic de dinainte de 1990. 

Diferenţa faţă de planul declarat acum 10 ani este că averea FP nu mai ajunge în cea mai mare parte la foşţtii proprietari păgubiţi ci la marile fonduri de investiţii de risc americane, şi la investitorii instituţionali români care sunt acţionari ai FP. Este cunoscută deja strategia de vânzare pe bucăţi a FP impusă administratorului FP de către fondurile Elliott Assoiciates, cel mai infleutn acţionart al FP.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea (FP) cu 676,9 milioane de lei (150 mil. euro), care urmează să se distribuie acţionarilor.

Mai înainte, chiar la începutul IPO Electrica, Franklin Templeton a „furat” din subscrierile acesteia, lansând un alt plasament privat accelerat cu acţiuni ale Romgaz (SNG).

În decembrie anul trecut, FP şi-a lichidat şi ce îi mai rămăsese din pachetul de la Transgaz (TGN), iar la jumătatea anului vînduse 1% din OMV Petrom  (SNP) şi „ameninţă” să mai vândă.

Citeşte mai mult în articolele tag DESFIINTAREA FP şi VÂNZARE pe BUCĂŢI FP

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...