Fondurile de pensii şi asiguratorii europeni se îndreaptă spre sectorul imobiliar pentru randamente mari

Companiile de asigurări şi fondurile de pensii europene, care în mod tradiţional adoptă o politică conservatoare de investiţii, încep să se îndrepte din ce în ce mai mult spre pariurile riscante de pe piaţa imobiliară, pe măsură ce resimt efectele dobânzilor extrem de reduse, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 20:16
Fondurile de pensii şi asiguratorii europeni se îndreaptă spre sectorul imobiliar pentru randamente mari

Chiar dacă, deocamdată, această nouă orientare ia forma unor pachete de acţiuni, asigurătorii şi fondurile de pensii au început să ofere şi credite securizate garantate cu proprietăţi imobiliare, intrând într-un teritoriu de pe care băncile s-au retras după criza financiară globală.

‘Băncile au făcut câţiva paşi înapoi şi nu mai oferă acelaşi volum de credite. Multe companii de asigurări au început să acopere golul lăsat’, a declarat Johan Held de la AFA, o companie suedeză de asigurări, care a alocat a şaptea parte din fondurile sale de 20 de miliarde de euro pentru sectorul imobiliar.

În acest moment, sectorul imobiliar, cel puţin în multe oraşe din Europa, oferă randamente mult mai mari decât investiţiile tradiţionale de genul obligaţiuni guvernamentale, unde randamentele au fost minime, după ce băncile centrale au inundat sistemul financiar cu credite ieftine în încercarea de a relansa economia. Însă, organismele de reglementare sunt alarmate de această reorientare a investiţiilor spre sectorul imobiliar, care a fost în centrul crizei financiare mondiale când criza subprime a dus la colapsul unor uriaşi precum Lehman Brothers.

Într-un raport recent, Autoritatea Europeană pentru Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a avertizat că urmăreşte cu atenţie aceste evoluţii, scoţând în evidenţă ‘un apetit de risc în creştere’ după 2008, pentru a păstra randamentele investiţiilor. Raportul vorbeşte de reorientarea asigurătorilor spre investiţii ‘dominate anterior de industria bancară’ precum ipoteci, credite pentru infrastructură şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities).

La rândul său, agenţia de rating Moody’s şi-a exprimat şi ea îndoielile cu privire la această reorientare spre active care sunt greu de tranzacţionat, cum sunt proprietăţile imobiliare.

‘Experienţa arată că atunci când asiguratorii încep să investească în aceste clase de active mai esoterice nu vor investi întotdeauna în cele mai sigure active’, a declarat analistul Moody’s, Dominic Simpson.

Datele furnizate de Banca Centrală Europeană arată că împrumuturile acordate de asigurătorii şi fondurile de pensii din zona euro au crescut cu aproape 12%, între 2011 şi sfârşitul lui 2015, ajungând la peste 500 de miliarde euro. Asigurătorii şi fondurile de pensii cu sediul în Germania au acordat credite de 300 de miliarde de euro în 2014, iar cele din Olanda 120 de miliarde euro, însă aceste cifre nu fac distincţia între credite acordate în sectorul imobiliar şi alte credite.

În plus, o mare parte din aceşti bani au fost investiţi în oraşele din nordul continentului, unde valoarea proprietăţilor imobiliare a crescut spectaculos în ultimii ani. Însă, un studiu recent realizat de banca elveţiană UBS susţine că preţurile caselor în cele mai mari centre financiare ale lumii sunt ‘nejustificate din punct de vedere al fundamentelor’, iar Londra este în fruntea clasamentului.

Studiul sugerează că preţurile din capitala Marii Britanii sau Norvegiei ar putea fi supraevaluate cu până la 40%, iar preţurile din Frankfurt şi Amsterdam sunt şi ele supraevaluate.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...