Forte Partners investeşte 100 de milioane de euro în birourile din zona care devine noua Pipera

Compania Forte Partners va ajunge la investiţii de 100 de milioane de euro pentru cele două clădiri de birouri din proiectul The Bridge, care se construieşte pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, aflat în apropierea Pasajului Basarab. 
Andrada Ghira - mar, 23 feb. 2016, 12:34
Forte Partners investeşte 100 de milioane de euro în birourile din zona care devine noua Pipera

Forte Partners investeşte în prima clădire de birouri din proiectul The Bridge 60 de milioane de euro, iar în total, investiţia companiei s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro, după finalizarea celei de-a doua clădiri. 

Lucrările la prima clădire de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă e 36.000 de mp au fost demarate, deşi Forte Partners nu a semnat încă niciun contract de pre-închiriere. Compania a purtat discuţii pentru închirierea 100% a proiectului cu şase mari companii care s-ar putea muta aici. 

„Zona de Centru-Vest era doar un vis, un deziderat şi ne-am asumat acest risc de pionierat. Am cumpărt terenul, am făcut un proiect eficient, şi astăzi, când zona confirmă din punctul de vedere al chiriaşilor, începem construcţia. Interesul e foarte mare, chiriaşii apreciază această zona care nu e congestionată din punctul de vedere al traficului, dar apreciază foarte tare prezenţa staţiilor de metrou „, spune Geo Mărgescu, fondator şi CEO Forte Partners.  

CITEŞTE ŞI Un nou pol de dezvoltare imobiliară se contureză pe harta Capitalei: Regia devine noua Pipera

Compania vrea ca până în iarna acestui an să fie finalizate lucrările la structură, pentru ca anul viitor să se lucreze la închideri, finisaje şi acomodarea clienşilor. 

Potenţialii chiriaşi sunt companii care deja activează pe piaţa locală şi doresc o consolidare pe orizontală, nu pe verticală, ca în clădirile turn. O parte dintre chiriaşii care s-ar putea muta aici au acum birourile în zona de nord a Capitalei. 

„Suntem în discuţii pentru mutări totale sau consolidări, din diverse zone, chiar şi din zona de nord. Discutăm de suprafeţe de zeci de mii, de chiriaşi foarte mari. Nu e exclus să vedem o tranzacţie de închiriere de peste 20.000 mp”, a mai declarat Geo Mărgescu. 

Despre concurenţa CA Immo, care construieşte două turnuri de birouri pe o altă parcelă din acelaşi teren, Mărgescu spune că aceste două clădiri se completează reciproc şi crede că este suficient spaţiu pentru ambele proiecte. 

În plus, Mărgescu mai spune că un posibil exist se poate realiza „destul de curând”. „Nu avem presiune pentru un exit pentru că avem partea de equity şi finanţarea asigurată, însă observ un interest sporit al investitorilor pe piaţa locală dacă mixul de chiriaşi va fi cel potrivit şi specificaţiile tehnice vor fi cele promise, atunci sunt sigur că va fi un succes la vânzare. Sunt mai mulţi investitori în piaţă şi am înergistrat un interes de la firme care nu sunt încă prezente pe piaţă”, mai spune Mărgescu. 

Deocamdată, Forte Partners nu a contractat credit pentru dezvoltarea acestui proiect, pentru care are finanţare equity în proporţie de 35%, însă va atrage banii de la bancă în vara acestui an. Lucrările pentru cea de-a doua clădire, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 21.000 mp vor fi demarate atunci când se ajunge la un grad de pre-închiriere de cel puţin 50% din prima clădire. Asta ar însemna că mutarea unui singur chiriaş mare ar putea asigura companiei posibilitatea de a demara şi lucrările pentru cea de-a doua clădire. 

Densitatea în clădirile The Bridge va fi de 6,5 mp/angajat, iar chiria se va situa în jurul valorii de 14,5 euro/mp, cât este media pieţei în zonă. 

În total, investiţiile în acest proeict se vor îndrepta spre 100 de milioane de euro. 

Forte Partners va finaliza în toamna acestui an un proiect de birouri în apropierea staţiei de metrou Ştefan cel Mare, o investiţie de 15 milioane de euro, finanţată de UniCredit Bank. Compania mai deţine terenul fostei fabrici de bere Griviţa, cumprăt anul trecut de la Heineken. Despre investiţiile într-un nou proiect, Mărgescu spune că de-abia la anul se va lua această decizie. Achiziţiile de alte terenuri nu fac parte din planul companiei. Forte Partners şi-a asigura un potofoliu de mai multe terenuri pentru noi dezvoltări în următorii patru, cinci ani. 

Forte Partners este un consorţiu format de investitorii Geo Mărgescu, care a coordonat activitatea imobiiară a Cefin pe piaţa locală, Ionuţ Dumitrescu, fondatorul companiei de consultanţă Eurisko şi Johny Jabra, omul de afaceri care deţine brandurile Nova Brasilia şi Primola. 

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...