Rusia a oprit gazul Ucrainei. Gazprom avertizează Europa, România încă nu e afectată

Compania rusă din domeniul gazelor naturale Gazprom a anunţat luni că avertizat Comisia Europeană în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionarea cu gaze a ţărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 08:50
Rusia a oprit gazul Ucrainei. Gazprom avertizează Europa, România încă nu e afectată

Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz ‘este obligat să garanteze tranzitul’ spre Europa în virtutea contractului în vigoare şi în volumul prevăzut.

‘Comisia Europeană a fost informată în legătură cu posibile perturbări în tranzitul de gaze în cazul în care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului’, a indicat Gazprom.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina şi precedentele ‘războaie ale gazelor’ între Moscova şi Kiev în 2006 şi 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

Citeste si: Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina

O decizie cu privire la măsurile pe care Rusia le va lua în continuare în problema datoriei Ucrainei la importul de gaze va fi adoptată luni (16 iunie) după ce directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, îi va prezenta un raport pe acest subiect preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vicepremierul Arkadi Dvorkovici, citat de ITAR-TASS.

Cât priveşte condiţiile concrete de livrare, inclusiv plata în avans, s-au dus negocieri până în ultimul moment, consultările au continuat. În cursul zilei urmează ca directorul executiv al Gazprom şi ministrul energiei să prezinte un raport şeful statului şi guvernului. După aceasta vor fi luate decizii’, a afirmat Dvorkovici, vorbind în cadrul Congresului internaţional al petrolului.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, şi directorul Gazprom urmează să susţină la 14:30 (ora Moscovei) o conferinţă de presă cu privire la situaţia livrărilor de gaze către Ucraina.

Citeste si: România nu e afectată de criza gazelor ruseşti, produce acum mai mult decât consumă – Guvern

Gazprom a decis ca începând de luni, 10:00 (ora Moscovei), să instituie sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze către Ucraina, în conformitate deplină cu actualul contract din cauza arieratelor nerambursate, potrivit ITAR-TASS.

Astfel, la ora actuală, Kievul datorează pentru importurile de gaze din Rusia circa 4,458 miliarde de dolari: 1,451 miliarde de dolari pentru livrările din noiembrie- decembrie 2013 şi 3,007 miliarde de dolari pentru pe aprilie-mai 2014, conform agenţiei ruse de presă.

Citeste si: Naftogaz dă în judecată Gazprom

Citeste si: Ucraina este gata să plătească Rusiei un preţ la gaze de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Te-ar mai putea interesa și
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului, informează marţi BVB....
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM ...
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...