Grecia a schimbat componenţa echipei de negociatori cu Eurogrupul

Grecia a modificat componenţa echipei de negociatori cu Eurogrupul, a anunţat, luni, un oficial guvernamental elen, o decizie care ar putea reduce influenţa ministrului grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, considerat ca fiind unul dintre cei care au încetinit negocierile cu creditorii internaţionali, transmite MarketWatch.
Economica.net - lun, 27 apr. 2015, 13:08
Grecia a schimbat componenţa echipei de negociatori cu Eurogrupul

Decizia vine după ce, vineri, la întâlnirea Eurogrupului de la Riga, s-au făcut presiuni asupra oficialilor de la Atena pentru a prezenta reforme economice detaliate în schimbul unei tranşe din pachetul de asistenţă financiară prin care Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

Euclid Tsakalotos, locţiitorul ministrului de Externe, va conduce noua echipă de negocieri, a anunţat, luni, un oficial guvernamental elen, în timp ce economistul şef de la Ministerul Finanţelor va conduce negocierile de la Bruxelles cu reprezentanţii zonei euro, programate miercuri. Cei doi politicieni sunt aliaţi ai premierului Alexis Tsipras.

Deşi Guvernul de la Atena continuă să-şi exprime sprijinul faţă de Varoufakis, modificarea componenţei echipei de negociatori va duce probabil la reducerea rolului ministrului elen de Finanţe în negocierile cu reprezentanţii zonei euro.

Duminică, premierul elen a avut conversaţii telefonice cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu Jeroen Dijsselbloem, şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, pentru a accelera discuţiile referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Grecia în schimbul unei tranşe din pachetul de asistenţă financiară.

Ministrul elen de finanţe, Yanis Varufakis, a recunoscut duminică, într-o postare pe Twitter, că omologii săi din zona euro manifestă o antipatie evidentă faţă de el.

‘Toţi mă urăsc. Iar eu dau bun venit urii lor’, a scris Varufakis, parafrazând o expresie folosită de fostul preşedinte american Franklin D. Roosevelt în timpul campaniei electorale pentru prezidenţialele din anul 1936.

Fostul preşedinte american a răspuns, astfel, celor care, în timpul Marii Depresiuni din anul 1929, prelungită în deceniul următor, au pus câştigurile personale deasupra bunăstării societăţii.

Postarea lui Varufakis survine după ce mai mulţi miniştri care au luat parte vineri la reuniunea Eurogrupului, desfăşurată la Riga (Letonia), au descris o atmosferă foarte tensionată, ca urmare a continuării neînţelegerilor cu Guvernul de la Atena. Acesta din urmă întârzie prezentarea unui program de reforme ce ar permite deblocarea ajutorului financiar internaţional necesar Greciei pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată a datoriei externe scadente.

Şi Varufakis a confirmat, la conferinţa de presă ce a urmat reuniunii, că divergenţele persistă, dar a apreciat, totuşi, că în ultimele săptămâni punctele de vedere dintre Guvernul grec şi zona euro s-au apropiat.

La fel ca premierul Alexis Tsipras, Varufakis s-a remarcat în ultimele luni prin poziţiile tranşante împotriva politicilor de austeritate, atitudine ce a adus formaţiunii lor (Syriza, stânga radicală) un important sprijin popular, dar şi o relaţie tensionată cu partenerii europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...