Grindeanu: Proiectarea şi execuţia podului dintre Brăila şi Tulcea, scoase la licitaţie în mai-iunie

Proiectarea şi execuţia podului peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea vor fi scoase la licitaţie până la sfârşitul acestui semestru, a anunţat vineri, la Tulcea, premierul Sorin Grindeanu.
Economica.net - vin, 24 mart. 2017, 14:51
Grindeanu: Proiectarea şi execuţia podului dintre Brăila şi Tulcea, scoase la licitaţie în mai-iunie

‘Podul Brăila-Tulcea este prins în Masterplan şi în imediata perioadă se va termina studiul de fezabilitate. Ministrul Transporturilor ne-a spus că documentaţia este spre finalizare şi că, undeva în mai-iunie, proiectarea şi execuţia vor fi urcate pe SEAP’, a afirmat premierul Grindeanu.

Amenajarea podului va costa circa 500 de milioane de euro, potrivit sursei, sumă care va fi suportată din bugetul alocat de Programul Operaţional de Infrastructură Mare mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.

Prin acelaşi program operaţional se va susţine şi reabilitarea falezei oraşului Tulcea, obiectiv care va trece, potrivit premierului României, din gestiunea Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea. ‘În perioada următoare, vom transmite faleza şi portul în gestiunea CJ. Ne dorim ca acest tip de politică să fie făcut nu doar aici, ci peste tot în ţară’, a mai spus Grindeanu.

Premierul şi-a justificat dorinţa de a transfera obiective ca tabere sau baze sportive din ţară din patrimoniul ministerelor sau al unor autorităţi centrale prin birocraţia excesivă din administraţia centrală care blochează dezvoltarea.

La rândul ei, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, şi-a exprimat nemulţumirea din cauza evoluţiei ITI-DD, dar şi speranţa că în luna iunie se vor semna primele contracte de finanţare prin ITI-DD.

‘Sunt nemulţumită în special pentru ce s-a întâmplat anul trecut, o inactivitate cauzată de autorităţile de management, în special a celor de la nivelul Programului Operaţional Regional. Toţi cei care trebuiau să pună umărul la depunerea de proiecte, selecţie, evaluare au fost într-o relaxare totală. (…) Îmi doresc ca la finalul acestui an să pot afirma că acesta este un proiect de succes. Este un efort deosebit în special pentru CJ care este un coordonator important al acestui instrument, dar am convingerea că în iunie putem semna primele contracte de finanţare la nivelul ITI-DD’, a precizat vicepremierul Shhaideh.

Construirea podului peste Dunăre este unul dintre cele mai vechi obiective anunţate de autorităţile din judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi, pentru care până în prezent s-au realizat mai multe studii de prefezabilitate şi fezabilitate.

Prin ITI-Delta Dunării, comunităţile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, 29 de comune din judeţul Tulcea, patru comune din judeţul Constanţa, municipiul Tulcea şi cele patru oraşe din judeţul Tulcea – Babadag, Isaccea, Măcin şi Sulina – beneficiază în perioada 2014-2020 de peste un miliard de euro. Suma provine din toate programele operaţionale şi, pe baza unor proiecte, poate fi accesată doar de autorităţile şi persoanele juridice din Rezervaţie. Această abordare multifond pentru o singură zonă este nouă şi pentru Uniunea Europeană, ea fiind introdusă şi în alte zone din Uniune. În funcţie de eficienţa acestui mecanism, autorităţile vor decide dacă vor replica experienţa din judeţul Tulcea în alte zone din România în următoarele perioade de programare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...