Guvernul a aprobat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală

Proiectele Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală au fost aprobate în şedinţa de guvern de miercuri, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 11:22
Guvernul a aprobat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală

Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA, scăderea contribuţiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe construcţii speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite şi taxe locale.

REDUCEREA TVA – În ceea ce priveşte reducerea TVA, este vorba de reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi de reducerea cotei de TVA pentru animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.

Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, scrie Agerpres.

REDUCEREA CAS – Premierul Victor Ponta a spus, la începutul şedinţei Executivului, că scăderea contribuţiilor sociale de stat e ‘cea mai bună măsură de creare de locuri de muncă’ şi că va fi urmată în continuare de ‘introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a contribuţiilor de sănătate, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri (..) majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii, reducerea contribuţiei de asigurări sociale din 2018 la angajat şi angajator‘.

Referitor la eliminarea impozitelor pe dividende, premierul Victor Ponta a explicat că măsura are ca obiectiv să încurajeze ‘reinvestirea profiturilor câştigate în România’.

Cât priveşte scăderea cotei unice şi a accizelor, Ponta a precizat că aceste măsuri se vor aplica ‘într-un calendar până în perioada 2018-2020’.

Taxe şi impozite locale – Prim-ministrul a mai spus, la începutul şedinţei Executivului, că noul Cod Fiscal va crea ‘cadrul flexibil şi modern pentru impozitele şi taxele locale’.

‘Un Consiliu local ştie mai bine decât ştie guvernul cum să se dezvolte localitatea respectivă (…) Cred că trebuie mai multă flexibilitate, noi trebuie să păstrăm doar controlul general pentru a nu ne trezi ca alte ţări europene în care datoriile s-au acumulat în special în zona structurilor locale. Noi am plătit toate arieratele (…) acum putem să pornim oarecum de la zero şi fiecare gospodar local şi Consiliu local să-şi gândească politica de taxe şi impozite locale în sensul dezvoltării propriei localităţi, iar cetăţenii vor spune dacă sunt mulţumiţi sau nu de ceea ce face primarul şi Consiliul lor local’, a susţinut Ponta, într-o prezentare a principalelor prevederi ale Codului Fiscal.

Cele două proiecte de acte normative urmează să fie transmise Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

TVA ar putea să scadă începând din iunie

Guvernul va face o analiză, în luna aprilie, asupra variantelor de reducere a TVA încă din acest an, urmând să aleagă una dintre cele două în discuţie – reducerea generală de TVA la 20% sau reducerea TVA de 9% la produsele alimentare, o modificare în acest sens, dacă va fi adoptată luna viitoare, fiind posibil să intre în vigoare la 1 iunie, devansând astfel cu şase luni măsuri similare prevăzute în viitorul Cod fiscal.

‘Vreau să vă dau o veste. Nu ştiu dacă e bună sau dacă e rea, o să stabilim împreună în aprilie. E 25 martie, avem practic o imagine extrem de clară a încasărilor la buget pentru primul trimestru. Asta înseamnă că putem, 99% – îmi păstrez acel 1% care nu ţine de partea economică, ţine de negocierea noastră politică cu instituţiile financiare – dar 99% putem să aplicăm o măsură de reducere a TVA-ului, chiar din luna aprilie să luăm decizia. Şi, practic, Codul fiscal, cel care va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi care prevede atât reducerea cotei de TVA generală la 20%, cât şi reducerea la 9% pentru produsele agricole de bază, să fie devansată cu cel puţin şase luni. Vestea mai puţin bună este că nu putem să le facem pe amândouă anul acesta, ori reducem cota de TVA generală la 20%, ori rămâne 24%, şi o reducem la produsele alimentare.(…) Important este să facem analiza împreună prin care să luăm decizia cea mai bună.(…) Voi fi receptiv la lobby-ul făcut de agricultură, dar, în acelaşi timp, vreau să luăm o măsură care să ajute în ansamblu economia românească. Nu ştiu încă, în aprilie, când avem toate datele, putem lua măsura, nu ştiu pe care din cele două vom alege’, a declarat premierul.

La plecarea, miercuri, de la conferinţa de lansare a primelor trei măsuri din cadrul PNDR 2014-2020 de la Ministerul Agriculturii, Ponta a făcut, la solicitarea presei, şi alte precizări asupra anunţului său.

‘Am vrut să dau o veste legată de TVA (…) Şi vestea este că avem practic datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive, legate de încasări la buget, şi putem în mod real – 99% am spus, pentru că trebuie să discutăm şi cu instituţiile financiare să le arătăm aceste date – putem să devansăm, faţă de 1 ianuarie, când intră în vigoare tot Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, putem să devansăm o măsură legată de reducerea TVA-ului. Dar nu putem să le facem pe amândouă, adică şi de la 24 % la 20% tot TVA-ul şi de la cât este acum pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca să nu riscăm şi să nu avem un dezechilibru bugetar. O să decidem împreună când avem toate datele şi facem şi o analiză, până pe 15 aprilie, şi atunci decidem care din cele două măsuri anticipate faţă de 1 ianuarie, pentru că la 1 ianuarie (2016 – n.r.), prin Codul fiscal, ambele vor intra în vigoare, care dintre ele este mai utilă pentru dezvoltarea noastră şi ca semnal până la urmă.(…) Mesajul pe care-l dăm este un mesaj de impulsionare a creşterii economice şi a dezvoltării’, a precizat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...