Guvernul lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare economică ”România competitivă”

Guvernul prezintă, marţi, documentul ”România competitivă. Un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”, document care a fost elaborat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi care se doreşte o strategie de dezvoltare economică a ţării noastre pe termen mediu şi lung.
Economica.net - mar, 05 iul. 2016, 07:14
Guvernul lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare economică ”România competitivă”

Elaborarea strategiei de dezvoltare a României a fost un obiectiv asumat de către guvernul lui Dacian Cioloş încă de la instalare. În programul de guvernare, Cabinetul Cioloş se angaja să realizeze „un plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice”.

Strategia „România competitivă” a fost elaborată de către Guvern cu sprijinul oferit de către Academia Română şi Banca Naţională a României. Marţi, rezultatul acestei colaborări va fi supus dezbaterii publice în cadrul unui eveniment ce va avea loc, la Palatul Parlamentului, sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Alături de preşedinte şi de primul-ministru Dacian Cioloş, vor mai lua cuvântul vicepremierul Costin Borc, ministrul Mediului Cristiana Palmer, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, economistul-şef a BNR Valentin Lazea şi Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române.

„Evenimentul de lansare va fi urmat de o serie de consultări publice care îşi propun îmbunătăţirea documentului iniţial în vederea obţinerii consensului societal asupra ariilor prioritare şi a măsurilor concrete care trebuie întreprinse în vederea atingerii obiectivului de creştere economică sustenabilă”, a anunţat Guvernul.

Lansarea documentului va avea loc la o zi după ce Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu liderii partidelor politice parlamentare, că a obţinut sprijinul acestora pentru elaborarea unui proiect de ţară în cadrul unui grup de lucru ce va funcţiona pe lângă Administraţia Prezidenţială.

„Este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit azi. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, un proiect post-aderare, care vine la 10 ani de când România a devenit membră a UE”, a spus Iohannis, la finalul consultărilor care au durat aproximativ o oră şi jumătate.

Şeful statului a arătat că discuţia avută luni cu liderii partidelor parlamentare, cu premierul Dacian Cioloş şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost „constructivă”, iar toţi liderii politici prezenţi şi-au asumat acest proiect propus de el. „Acest proiect poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual. Din păcate, în România am avut destul de multe aşa numite proiecte de ţară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dănuit, pentru că a lipsit consensul politic”, a continuat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că acest proiect de ţară va ghida mersul României pentru viitorul mediu şi lung în UE, urmând a fi stabilit locul, rolul şi „nivelul de ambiţie” al României în UE.

La câteva ore după anunţul lui Iohannis, premierul Dacian Cioloş a precizat că strategia de dezvoltare economică pe care Guvernul o lansează marţi, va fi parte componentă pentru proiectul de ţară pe termen mediu şi lung, adăugând că partidele politice, societatea civilă şi mediul economic vor avea o bază de discuţie pentru proiectul de ţară.

„Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung va fi parte componentă pentru proiectul de ţară. Altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de presedinţie, de domnul preşedinte, care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire, va avea o abordare generală legat de ceea ce îşi propune România pentru anii următori”, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la Parlament.

Prim-ministrul a precizat că acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică. „Ceea ce noi ne-am propus este ca discuţia pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care îl vom prezenta mâine ( marţi – n.r.) şi pe care îl vom supune dezbaterii publice”, a spus premierul.

Cioloş a reamintit că, la începutul mandatului, Guvernul a anunţat dezbateri pe două teme majore: viziunea de dezvoltare economică a României şi România în Uniunea Europeană.

„Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri şi ceea ce domnul preşedinte a lansat acum, proiectul acesta de ţară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, cumva făra să ştim, am anticipat la începutul mandatului. Guvernul va pune la dispoziţie ceea ce a lucrat până acum şi partidele politice, societatea civilă şi mediul economic vor avea o bază de discuţie”, a arătat premierul.

Cioloş a precizat că obiectivul e ca discuţia despre proiectul de ţară să fie lansat acum şi va fi concluzionată după alegerile parlamentare pentru a evita suprapunerea unui proiect de ţară cu campania electorală.

„În măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, aşa cum au declarat astăzi, există toate şansele ca un astfel de proiect să fie acceptat de toată lumea”, a conchis premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia are „discuţii avansate” cu BYD şi Chery pentru construcţia de uzine de asamblare a automobilelor electrice
Turcia are „discuţii avansate” cu BYD şi Chery pentru construcţia de uzine de asamblare a automobilelor electrice
Turcia este în "discuţii avansate" cu producătorii chinezi de automobile electrice BYD şi Chery pentru investiţii în uzine de asamblare în Turcia, un pas care ar ajuta constructorii chinezi......
Mai mult de o treime din zonele umede mediteraneene sunt ameninţate de creşterea nivelului mării – studiu
Mai mult de o treime din zonele umede mediteraneene sunt ameninţate de creşterea nivelului mării – studiu
Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării ...
Ministerul Digitalizării a lansat platforma #nofake prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare
Ministerul Digitalizării a lansat platforma #nofake prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd ...
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri lansarea platformei #nofake prin care ...
Șeful ANCOM: Conexiunile 5G în România s-au triplat, în ultimul an, dar rezultatul este încă nesatisfăcător
Șeful ANCOM: Conexiunile 5G în România s-au triplat, în ultimul an, dar rezultatul este încă nesatisfăcător
Numărul conexiunilor 5G în România s-a triplat în ultimul an, până la 2,3 milioane, însă, din punctul meu de vedere, ...