Încă o şansă pentru clienţii băncilor? Guvernul nu are pe masă modificarea legii clauzelor abuzive

Guvernul nu a inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să amâne sau să schimbe prevederile legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte, aşa cum a cerut comunitatea bancară. Aceasta este ultima şedinţă de guvern până la 1 iulie, când ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000, care spun că o clauză declarată ca abuzivă într-un contract ar trebui eliminată din toate contractele în care se află.
Mihai Banita - mie, 26 iun. 2013, 12:03
Încă o şansă pentru clienţii băncilor? Guvernul nu are pe masă modificarea legii clauzelor abuzive

Guvernul Ponta nu a inclus pe ordinea de zi a şedinţei de azi  niciun proiect pentru modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Prin Legea 76/2012 erau modificate mai multe legi, inclusiv Legea 193/2000 privind clauzele abuzive în contractele încheiate între consumatori şi comercianţi (profesionişti).

În Legea 193/2000 sunt introduse două noi articole care dau posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau a unei asociaţii de consumatori să atace în instanţă o clauză dintr-un contract preformulat şi, în cazul în care acea clauză este considerată ca fiind abuzivă de instanţă, aceasta să fie eliminată din toate contractele respectivului profesionist. Procesele ar urma să se judece la Tribunalul de la domiciliul profesionistului, cu o singură cale de atac la Curtea de Apel.

Întrebat ce se întâmplă cu noua lege, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea nu a putut da un răspuns clar. „După cum ştiţi, s-a făcut un studiu de impact de către BNR, studiul de impact nu a fost dat publicităţii, nu ştim dacă a fost trimis la Guvern sau la Ministerul Justiţiei. Trebuie să vă informez că noi, comunitatea bancară, am depus şi la Parlament şi la Minsiterul Justiţiei, propunerile noastre, care sunt foarte, foarte simple” a declarat Gheţea pentru ECONOMICA.NET. Care sunt propunerile bancherilor?

„Ceea ce dorim este ca, dacă cineva, un client sau ANPC sau asociaţie de clienţi, la un moment dat consideră că o clauză într-un contract de credit ar putea fi abuzivă, acest lucru să nu rămână la mâna unei instanţe inferioare, aşa cum este propus acum, până la Curtea de Apel, ci având în vedere impactul pe care l-ar putea avea, contaminarea sau aplicarea în toate contractele de credit de la banca respectivă, contaminarea întregului sistem bancar. Decizia să nu rămână la o instanţă inferioară ci să meargă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acest drept având să fie în egală măsură şi pentru banca care este în cauză, dar şi pentru clientul care este în cauză şi eventual nemulţumit de răspunsul pe care l-ar da o instanţă inferioară.

Dacă instanţele superioare din România hotărăsc anumite lucruri, ne supunem şi facem ceea ce instanţele hotărăsc, dar nu vrem să rămână la decizia unei instanţe inferioare. Sigur, fără să le jignim, noi avem destul de multe cazuri pe care instanţa le soluţionează în fiecare zi. Sunt şi cazuri în care lipsa de experienţă sau unele situaţii locale fac în aşa fel încât soluţiile să nu fie întotdeauna cele mai corecte, iar instanţele superioare le corectează în toate domeniile, de ce n-ar corecta şi în acest domeniu care ar putea crea un impact la nivelul întregului sistem bancar?

Comunitatea bancară nu doreşte menţinerea de clauze abuzive. Considerăm că prin OUG 50 a fost făcut lumină în toată această poveste, clauzele ar trebui să fie eliminate din toate contractele de credit încă din data de 21 septembrie 2010. Nu susţinem menţinearea vreunei clauze abuzive” a spus Gheţea.

Modificările legislative sunt stipulate într-o directivă europeană care trebuia implementată la data aderării României la Uniunea Europeană.

Comunitatea bancară a fost singura care a reacţionat la apariţia acestor modificări, acuzând pierderi importante în cazul care instanţele ar decide împotriva lor, ceea ce a făcut ca termenul de intrare în vigoare a prevederilor să fie prorogat de la 1 februarie la 1 iulie. Băncile au şi o istorie zbuciumată în relaţia cu clienţii în ultimii ani, fiind atrase în mii de procese care privesc existenţa clauzelor abuzive în contractele de credit, clauze care măresc substanţial costurile împrumuturilor. Instanţele s-au pronunţat în cea mai mare măsură în favoare clienţilor, existând bănci care au pierdut peste 90% din procese.

Asociaţia Română a Băncilor a cerut BNR realizarea unui studiu pentru a cuantifica eventualul impact în bilanţuri. Studiul realizat de BNR arată pierderi potenţiale de 4,7 miliarde de lei pentru sistemul bancar, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Însă studiul nu a fost făcut public şi nu ştim cum se împart aceste pierderi în sistem şi nici care ar fi cele mai afectate bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului de digitalizare, anunță un comunicat de presă. Producătorul de......
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...