Guvernul român alimentează naţionalismul şi pune sub semnul întrebării rolul UE, comentează AP

Guvernul român alimentează naţionalismul, în cadrul eforturilor de îmblânzire a legislaţiei anticorupţie, criticând prezenţa străinilor la proteste, avertizează experţi şi politicieni citaţi de Associated Press. Mai mult, oficialii au pus sub semnul întrebării rolul Uniunii Europene în lupta împotriva corupţiei, sugerând că este momentul ca România să fie pe primul plan, potrivit agentiei de presa News.ro
Economica.net - vin, 10 feb. 2017, 07:00
Guvernul român alimentează naţionalismul şi pune sub semnul întrebării rolul UE, comentează AP

Tonul antistrăini al forţelor proguvernamentale, inclusiv al Partidului Social-Democrat (PSD), sugerează o lovitură dată îmbrăţişării entuziaste a României faţă de lumea din afară, de după căderea comunismului, în 1989.

Noua retorică, deşi de mică amploare, aduce România oarecum mai aproape de Ungaria şi Polonia, care au abordat o linie mult mai dură după alegerea unor lideri de extremă-dreapta, nemulţumiţi de graniţele deschise ale Europei, spun experţi.

„Partidul Social-Democrat şi-a colorat retorica electorală cu o retorică naţionalistă, anti-UE, împotriva corporaţiilor”, a explicat analistul Stelian Tănase.

„Mesajul este încă blând, nu ca în Ungaria. Să vedem cum evoluează în următorii doi sau trei ani”, a adăugat el.

Stelian Tănase a atras atenţia că PSD nu este o formaţiune politică modernă de centru-stânga, ci are o latură conservatoare şi este influenţat de evoluţiile politice internaţionale.

„Acesta este un curent European, uitaţi-vă la Polonia, Ungaria, Brexit. Uitaţi-vă la Trump. Este un mesaj care prinde”, a subliniat expertu.

Cristian Pârvulescu, decanul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administratice, a afirmat că o parte dintre membrii PSD, aflaţi la putere, promovează valori favorizate de preşedintele rus Vladimir Putin şi de premierul ungur Viktor Orban, cunoscut pentru poziţia sa antirefugiaţi.

„Este o campanie insidioasă de a influenţa opiniai publică”, a adăugat el, invocând o „atitudine anti-europeană” promovată de unii membri ai PSD, precum şi o demonizare a unor ONG-uri.

Criticile oficiale privind rolul UE ridică semne de întrebare în legătură cu angajamentul ţării faţă de blocul comunitar, într-o perioadă în care Marea Britanie iese din Uniune, iar lideri de extremă-dreapta eurosceptici câştigă teren înainte de alegeri vitale în Franţa, Germania şi Olanda.

Curentul naţionalist umbreşte ospitalitatea tradiţională în România şi primirea caldă de care se bucură adesea străinii.

Cu o săptămână înainte de izbucnirea protestelor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a cărui condamnare îi blochează drumul către a deveni premier, a declarat la un post de televiziune că ar trebui făcute verificări financiare vizând ONG-urile care operează în România, pentru că o parte dintre cele care au primit bani publici este posibil să nu opereze legal. Materialul integral pe News.ro

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...