Guvernul taie la jumătate subvenţiile ANL pentru construcţia de locuinţe

Bugetul pe 2017 destinat construcţiei de noi apartamente de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) se înjumătăţeşte, arată un proiect de HG care prevede rectificarea bugetului Agenţiei, aflat în dezbatere publică. Este al doilea proiect de rectificare bugetară lansat în dezbatere publică, după cel de la începutul lunii septembrie, însă atunci valoarea subvenţiilor nu se modifica.
Andrada Ghira - mie, 25 oct. 2017, 21:03
Guvernul taie la jumătate subvenţiile ANL pentru construcţia de locuinţe

Veniturile ANL pentru acest an au fost revizuite în scădere cu 33%, iar subvenţiile de la bugetul de stat pentru construcţia de locuinţe au fost reduse cu 52%, arată proiectul de HG entru rectificarea bugetului Agenţiei pentru acest an. 

Iniţial, statul urma să acorde Agenţiei subvenţii în valoare de 128,8 milioane de lei (nr. – 28 de milioane de euro), însă la rectificarea bugetară valoarea subvenţiilor a scăzut la jumătate, la 61,4 milioane de lei (13,3 milionae de euro). 

Banii de la bugetul de stat sunt destinaţi programelor „Construirea de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere”, pentru programul „Locuinţe sociale pentru comunitatea de rromi” şi pentru programul „Construcţia de locuinţe de serviciu”. 

Rectificarea bugetul ANL mai arată că anul acesta au fost prevăzute investiţii de 113,5 milioane de lei (24,6 milioane euro) pentru construcţia de locuinţe în regim de închiriere, din care 54,5 milioane de lei provin de la bugetul de stat. 

Pentru construcţia de locuinţe sociale pentru comunitatea de rromi noile fonduri alocate sunt de aproape 6 milioane de lei (1,3 milioane euro), în timp ce pentru construcţia de locuinţe de serviciu fondurile sunt de 1 milion de lei (217.000 euro). Guvernul Cioloş a aprobat în toamna anului trecut programul pentru construcţia de locuinţe, insă din banii alocaţi anul acesta se pot construi doar 5 locuinţe de serviciu. Necesarul este mult mai mare. 

6.500 de locuinţe de serviciu

Anul trecut, MDRAPFE a elaborat un proiect de act normativ prin care se ia în calcul construcţia de locuinţe de serviciu pentru angajaţii din sectorul public.

Cea mai mare nevoie de locuinţe de serviciu a venit din partea Ministerului Apărării Naţionale, care anual alocă fonduri de la bugetul de stat pentru a satisface nevoile de locuire ale angajaţilor şi care mai spune că aceste cheltuieli ar putea fi reduse prin realizarea de locuinţe de serviciu. MapN a plătit în 2015 30,5 milioane de euro drept chirie pentru peste 20.000 de cadre militare. La nivel naţional, MapN are nevoie de aproape 15.000 de locuinţe în 53 de localităţi.

ANL a înregistrat din 2015 solicitări pentru realizarea de locuințe de serviciu din partea următoarelor instituții publice: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Călărași, Consiliul Județean Olt, din partea Primăriilor localităților Zărnești, Costinești, Vălenii de Munte, dar și din partea Administrației Naționale Apele Române.

Prin proiect se propune finalizarea a 6.500 de locuinţe în primii cinci ani, la un cost unitar de circa 500 de euro/mp, inclusiv TVA, la un curs leu/euro de 4,5. Suprafaţa medie a unui apartament va fi de 81 de mp. 

Chirii de 4 lei în locuinţe ANL 

Legea care prevede stabilirea nivelului chiriei pentru locuinţele ANL s-a modificat anul acesta şi prevede stabilirea chiriei în funcţie de veniturile familiei şi nu în funcţie de suprafaţa locuinţei, cum se întâmpla până acum. La Botoşani, autorităţile desfăşoară o anchetă după ce s-a aflat că mai multe persoane plătesc chirii de 4 lei pe lună pentru apartamente din blocuri ANL. 

Din cei 631 de chiriaşi ANL în Botoşani care plăteau chirii între 180 şi 400 de lei, 21 de chiriaşi plătesc 4 lei lunar pentru apartamente cu o cameră şi 6 lei pentru 2 camere. 

CITEŞTE Chirii de 4 lei pe lună pentru apartamente din blocuri ANL

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...